Zavarovalnica AIG je že drugič potrebovala pomoč države. Foto: EPA
Zavarovalnica AIG je že drugič potrebovala pomoč države. Foto: EPA
Zavarovalnica AIG je v lanskem letu izgubila 100 milijard dolarjev. Foto: EPA

Izguba AIG-ja je največja četrtletna izguba v ameriški korporativni zgodovini, ameriško finančno ministrstvo pa je že napovedalo, da bo zavarovalniškemu koncernu namenilo 30 milijard dolarjev pomoči. Zavarovalnica je že septembra lani po bankrotu banke Lehman Brothers prejela 150 milijard dolarjev finančne pomoči, kar je bila največja pomoč države kakšnemu ameriškemu podjetju.

Ministrstvo za finance in Zvezne rezerve (Federal Reserve - FED) so opozorili, da bi lahko propad zavarovalnice predstavljal nevarnost za celoten svetovni finančni sistem. "Ob morebitnem vladnem neodzivu bi bila cena za gospodarstvo in davkoplačevalce previsoka," so sporočili in dodali, da bodo dodatna sredstva stabilizirala podjetje in tako stabilizirala tudi svetovni finančni sistem. Sveženj pomoči vključuje tudi restruktiriranje podjetja, saj bo Federal Reserve prevzel delež dveh mednarodnih enot AIG-ja.

Pomoč zavarovalnici največja
Pomoč zavarovalnici AIG je približno trikrat večja kot pomoč banki Citigroup, ki je prejela 50 milijard dolarjev, Bank of America, ki je prejela 45 milijard dolarjev in banki JP Morgan Chase, ki je prejela 25 milijard dolarjev pomoči. Banke Goldman Sachs, Morgan Stanley, State Street in Bank of New York Mellon so prejele manj kot deset milijard dolarjev pomoči.

Zavarovalnica AIG zagotavlja zavarovanja posameznikom, majhnim podjetjem, občinam in velikim ameriškim podjetjem. Samo v lanskem letu je imela zavarovalnica skoraj 100 milijard dolarjev izgub, leto predtem pa so imeli šest milijard dolarjev dobička.

B. T.