Delavci Trima bodo od novih lastnikov zahtevali, da naj v Trebnjem ostanejo sedež družbe, razvojni oddelek, marketing in Trimove proizvodne linije v zdajšnjem obsegu ter da uradni jezik v družbi ostane slovenščina. Foto: Goran Rovan
Delavci Trima bodo od novih lastnikov zahtevali, da naj v Trebnjem ostanejo sedež družbe, razvojni oddelek, marketing in Trimove proizvodne linije v zdajšnjem obsegu ter da uradni jezik v družbi ostane slovenščina. Foto: Goran Rovan

Na zborih so delavcem pojasnili novonastali položaj, novi lastnik pa naj bi v podjetje prišel po novem letu, je za Radio Slovenija poročal Jože Žura.

Konzorcij bank z NLB-jem na čelu je včeraj večinski, 99-odstotni delež Trima prodal poljskemu zasebnemu naložbenemu skladu Innova za več kot 50 milijonov evrov. S to prodajo reševanje Trima davkoplačevalce ne bo stalo nič.

Zahteve, naj stvari ostanejo v Trebnjem
Trimov sindikalist Peter Štrekelj je dejal, da se s prodajo družbe svet za Trimo ni ustavil, hkrati pa, da so tamkajšnji delavci zadovoljni, da jih ni kupil irski konkurent Kingspan. Sicer pa je vse odvisno od nadaljnjega dobrega dela in znanja, ki ju v Trimu ne manjka.

Z novimi lastniki so se tudi dogovorili, da se bodo z njimi srečali takoj po novem letu. Od njih pa pričakujejo, da bodo sodelovali pri pogovoru, ki so ga Trimovi zaposleni in sindikalisti že enostransko začeli. Ob tem je navedel zahteve, da naj v Trebnjem ostanejo sedež družbe, razvojni oddelek, marketing in Trimove proizvodne linije v zdajšnjem obsegu ter da uradni jezik v družbi ostane slovenščina.

Vodstvo ne pričakuje velikih sprememb
Vodilnim v Trimu je po besedah predsednika uprave Igorja Kržana v poldrugem letu uspelo družbo postaviti spet na noge ter jo finančno in tržno utrditi. Po prodaji Trima poljskemu investicijskemu skladu Innova je tako izrazil pričakovanje, da v skupini Trimo ob tako dobrem poslovanju ni pričakovati velikih sprememb.

Kržan je po prodaji izrazil zadovoljstvo, ker je za njimi veliko delo. Po današnjem zboru Trimovih delavcev je zatrdil, da je finančna in tržna utrditev Trimova dobra popotnica. Družba bo to poslovno leto končala z dobičkom. Ob koncu leta bo zagotovo presegla 80 milijonov evrov čistih prodajnih prihodkov in ustvarila med 2,5 in tri milijoni evrov dobička, je navedel.

Dodal je, da končanje prodajnih postopkov predvidoma pričakuje najpozneje konec marca prihodnje leto, novi lastniki pa so jim sporočili, da prodaje do konca vseh potrebnih postopkov ne komentirajo. Vlagatelji so napovedali, da se nagibajo v smer, da stvari ostanejo, takšne, kot so, in da jih je treba še naprej razvijati, je še povedal Kržan.

Upravi so ob ponedeljkovem bežnem srečanju tudi jasno povedali, da so njihova pričakovanja povezana predvsem z donosnostjo kapitala in da je to njihova glavna zahteva. Njihov obisk sicer pričakujejo v kratkem, je pristavil.