Vatikanska banka je leto 2016 sklenila s podvojenim dobičkom. Foto: EPA
Vatikanska banka je leto 2016 sklenila s podvojenim dobičkom. Foto: EPA

Istituto delle Opere di Religione (IOR) je lani, prvo leto po koncu temeljitega pregleda delovanja zaradi obtožb o pranju denarja, korupciji in drugih nezakonitih dejavnostih, po poročanju tujih medijev upravljala premoženje v vrednosti 5,7 milijarde evrov, kar je 0,1 milijarde manj kot leto predtem. Imela je okoli 15.000 strank, večinoma gre za ustanove, povezane s Svetim sedežem, razne redovne skupnosti in druge subjekte Katoliške cerkve.

IOR je bil v preteklih letih večkrat tarča obtožb o pranju denarja, davčnih utajah, korupciji in drugih nezakonitih dejavnostih. Po tistem, ko se je Vatikan znašel pod mednarodnim pritiskom zaradi dovoljevanja sumljivih finančnih transakcij, je papež Benedikt XVI. leta 2010 ustanovil Vatikanski finančni urad, ki nadzira delovanje vatikanske banke in drugih finančnih institucij Svetega sedeža. S tem se je odzval tudi na preiskavo proti vodilnim predstavnikom IOR-ja zaradi pranja denarja.

Papež Frančišek si že od začetka pontifikata marca 2013 prizadeva za večjo preglednost vatikanskih financ in opravil, povezanih s pranjem denarja in korupcijo v Vatikanu. Po reviziji leta 2015 so v banki tako zaprli skoraj 5.000 računov.

Račune pri IOR-ju naj bi tako v skladu s papeževimi navodili lahko imeli res le subjekti Katoliške cerkve in diplomati, akreditirani pri Svetem sedežu.