Rudarji so zamrznili stavko in odšli v jamo. Foto: BoBo
Rudarji so zamrznili stavko in odšli v jamo. Foto: BoBo
Rudarji dosegli svoje, kaj to pomeni za državljane?
Rudarji končali stavko

Stavkovni odbor spontano stavkajočih velenjskih rudarjev je sprejel sklep o zamrznitvi stavke. Rudarji so namreč od generalnega direktorja HSE-ja Blaža Košoroka, predsednika Uprave Premogovnika Velenje Ivana Pohorca in direktorja TEŠ-a Petra Dermola prejeli podpisani dogovor, v katerem se zavezujejo, da bodo sklenili in podpisali aneks k tripartitni pogodbi o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu električne energije najpozneje do 17. julija letos.

Prvi mož rudnika Ivan Pohorec je na novinarski konferenci pojasnil, da so med pogajanji z velenjskimi rudarji, ki so danes po desetih dneh stavko zamrznili in ob 8. uri odšli v jamo, zagotovili izpolnjevanje kolektivne pogodbe v takšnem obsegu, kot je bilo predvideno za letošnje leto.

Po dogovoru z rudarji se bo regres v višini skoraj 800 evrov bruto izplačal v dveh delih, prvi del pa še ta mesec, ko bodo rudarji prejeli tudi nagrado ob dnevu rudarjev 3. juliju in jubilejno nagrado. Drugi del regresa bo izplačan do 18. avgusta.

Pohorec je še opozoril, da so imeli med stavko dnevno izpad proizvodnje v višini 14.000 ton premoga, dejansko pa niso obratovali pet dni, ostali dnevi pa so bili po načrtu obratovanja prosti.

Stavka bo plačana
Član pogajalske skupine rudarjev Asmir Bečarević pa je povedal da jih je v jamo spravil dogovor, ki se nanaša na to, da bodo najkasneje do 17. julija podpisali aneks k tripartitni pogodbi o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu elektrike.

Nakupna cena premoga pa mora po njegovih besedah zajeti vse stroške, ki nastanejo pri procesu izkopavanja premoga. To ceno pa morajo določiti HSE. "Če aneks ne bo zajel vse stroške, se stavka nadaljuje. 18. julija lahko sprožimo še kaj več kot stavko," je napovedal.

Od uprave rudnika, ki je stavko priznala in bo zato plačana, rudarji pričakujejo še zagotovitev izplačil po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu za pretekli mesec, v nasprotnem pa se lahko napove stavka.

V igri je bila tudi zaostritev stavke
Stavkovni odbor je sicer v ponedeljek zbral dovolj podpisov tudi za zaostritev stavke, za kar je bilo potrebnih 1.250 podpisov. Zaostritev bi se nanašala na zmanjšanje dobave premoga Termoelektrarni Šoštanj (Teš) za 75 odstotkov, a se zanjo rudarji za zdaj niso odločili. Vsak dan stavke rudnik stane 800.000 evrov.

Zahtevajo vzdržno ceno in izplačilo zaostanka plač
Rudarji sicer zahtevajo določitev vzdržne cene premoga in izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta. Dve leti so namreč prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu.

Rudarji ob tem napovedujejo, da bodo, če bo kakšen mesec plača zamujala, takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Rudarji dosegli svoje, kaj to pomeni za državljane?
Rudarji končali stavko