Velenjski rudarji so zagrozili, da bodo Tešu omejili uporabo izkopanega premoga. Foto: BoBo Foto:
Velenjski rudarji so zagrozili, da bodo Tešu omejili uporabo izkopanega premoga. Foto: BoBo Foto:
Rudarji omenjali stavko v rudniku, a umirjajo strasti

Do uresničitve zahtev bodo stavko nadaljevali v dozdajšnji obliki. Tako rudarji tudi danes zjutraj niso odšli delat v jamo, temveč stavkajo na površju.

Potem ko so se knapi včeraj kar malce zaleteli z napovedjo, da bodo Tešu omejili uporabo izkopanega in že odkupljenega premoga z deponije, ki je v upravljanju elektrarne, so sinoči vendarle umirili žogico.

"Po dolgih, res konstruktivnih, ampak napornih pogovorih, so prišli do zaključka, da smo storili ne enega, temveč dva koraka naprej. Ustno so nam zagotovili kar veliko, zato se je pogajalska skupina odločila, da bomo za zdaj stavkali še naprej, vendar zadeve ne bomo zaostrovali," je pojasnil član stavkovnega odbora Asmir Bečarevič.

"Napredek smo dosegli pri čisto vsem, vendar "ustno". Zdaj je naloga na njihovi strani, da to, kar smo se ustno dogovorili, prestavijo na papir," je še dodal.

"Ceno premoga morajo uskladiti med seboj Premogovnik Velenje, Teš in HSE. Vsekakor pa je bistvenega pomena, da se uresničijo preostale zahteve, plače, izplačilo regresa, izplačilo nagrad, pravice delavcev, vse, kar jim pripada po kolektivni pogodbi, je o zahtevi, ki predstavlja "najtrši oreh", odkupna cena premoga," povedal Bečarevič.

Stavka rudarjev na površju se bo nadaljevala do uresničitve zahtev, sinočnja umiritev strasti pa po Bečarevičevih besedah vliva upanje v uspešen izid pogajanj, za katera sicer še ni znano, kdaj in kje se bodo nadaljevala.
Stavkovni odbor je sicer v ponedeljek zbral dovolj podpisov za zaostritev stavke. Za zaostritev stavke je bilo potrebnih 1250 podpisov, zaostritev pa bi se nanašala na zmanjšanje dobave premoga Tešu za 75 odstotkov.

Miran Korošec, Radio Slovenija

Rudarji omenjali stavko v rudniku, a umirjajo strasti