"In to delovanje je bilo namerno. Ne naključno, in bom zelo neposredna, skladno z določenimi lobističnimi interesi," je bila jasna Festićeva. Foto: BoBo

"Zdaj so lepo premeščeni na druge položaje v različnih družbah ali v podružnice bank po Balkanu," je opozorila v pogovoru za Dnevnik. Posebna inšpekcijska skupina centralne banke, sodeluje tudi z Nacionalnim preiskovalnim uradom, je namreč končala analizo posojanja finančnim holdingom, kar se je dogajalo pred dokapitalizacijo bank v letu 2013. "Odkrila je primere njihovega nezakonitega financiranja," je povedala viceguvernerka.

Posojanje v takšnem obsegu se ne bi smelo zgoditi, je opozorila in dodala, da so uprave holdingov imele pogosto svoje predstavnike v nadzornih svetih bank, nekateri holdingi pa so bili celo posredno lastniško vpeti v poslovne banke.

Prav tako banke niso imele ustrezne metodologije za vrednotenje poslovanja holdingov, saj so se preveč osredotočale na aktivo holdingov, ki so jo lahko ti ponudili v zavarovanje, ob tem pa 'spregledale', da so bile naložbe precenjene, je pojasnila.

Imate izgubo? Brez skrbi, dobite posojilo.
Tako so odkrili primere, ko je bilo v poročilih za odobritev posojila zapisano: 'Družba sicer ustvarja izgubo, a banka tega ne problematizira, ker ima ta družba zanimive naložbe.' Ali pa: 'Poslovni rezultat družbe je negativen, a zaradi močnega lastnika se bo posojilo odobrilo.' "Manipulirali so s cenitvami zavarovanj istih sredstev, ki se med različnimi bankami, ki so dale sindicirana posojila določenemu holdingu, gibljejo od 340 milijonov do 1,2 milijarde evrov," je nadaljevala.

"Odkrili smo celo primer, ko je dobil holding posojilo, in to tako, da so v dveh primerih banke kreditirale družbo, ki očitno ni mogla vrniti posojila. Kreditirali so tako, da je dala zavarovanje za odobreno posojilo odvisna družba banke. Kar dejansko na konsolidirani osnovi pomeni, da je banka kot kreditodajalec dala poroštvo sama sebi. Običajno je seveda tako, da jamstvo da posojilojemalec," je opisala.

To je bila po njenih besedah praksa velikih bank, večinoma v državni lasti. "In to delovanje je bilo namerno. Ne naključno in, bom zelo neposredna, skladno z določenimi lobističnimi interesi," je bila jasna.

Do zdaj je Banka Slovenije vložila 19 ovadb z materialnimi dokazi zoper več oseb v bankah zaradi sumov storitev kaznivih dejanj. Na račun financiranja holdingov so banke v letu 2007 pridelale 2,2 milijarde slabih terjatev. Večina je bila prenesena na DUTB, le manjši delež pa je bil tudi poplačan iz zavarovanj, je še povedala.