Kaj o pogodbah meni Računsko sodišče, ne vemo - sodišče, kot je znano, nima dovolj denarja za prepotrebno revizijo. Foto: BoBo
Kaj o pogodbah meni Računsko sodišče, ne vemo - sodišče, kot je znano, nima dovolj denarja za prepotrebno revizijo. Foto: BoBo

144.000, 38.000, 35.000, 15.000 in 20.000 evrov - vse to so pogodbe z odvetniškimi družbami, ki so Tešu svetovale. Ena je bila sklenjena le za dan, ena za tri mesece, druga za pet mesecev.

Teš je sklenil svetovalno pogodbo s samostojnim podjetnikom, ki ima registrirano trgovino na debelo, v ta posel se je vključil še odvetnik - vrednost kar 86.000 evrov. Tu je še milijonska pogodba za tehnično svetovanje in še pogodba v znesku 56.000 evrov, ki jo je Teš sklenil kar s svojim lastnikom HSE-jem.

Teš so prosili za pojasnila, kaj so vse te odvetniške družbe opravljale za njih, vendar so med prazniki na dopustu, so se pa odzvali na ministrstvu za infrastrukturo. "Stroški so neprimerno višji, kot če bi mi imeli nekoga zaposlenega za to področje," priznava državni sekretar Bojan Kumer.

Celovito revizijo v Tešu je zahtevala odstopljena Komisija za preprečevanje korupcije, več pristojnosti je dobilo tudi Računsko sodišče, vendar jim je zaradi varčevanja zmanjkalo finančnih sredstev.

"Izvedeli smo, da Teš nadzoruje tudi Olaf - Evropski urad za boj proti goljufijam. Preverjajo namreč, ali so v Tešu transparentno porabili 440 milijonov, ki so jih dobili od dveh evropskih bank," je poročala novinarka Nataša Markovič.

Gre za Evropsko banko za obnovo in razvoj in Evropsko investicijsko banko. Pri nas je Teš še vedno pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Teš: milijonske svetovalne pogodbe
Teš: milijonske svetovalne pogodbe