Predlog sindikata je bil preveč razčlenjen in ne najboljši, je dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Foto: BoBo
Predlog sindikata je bil preveč razčlenjen in ne najboljši, je dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Foto: BoBo
Posavci ogorčeni nad združevanjem v energetiki

Nekoliko sta popustili obe strani, tako sindikat kot vlada in sklenili upoštevati predlog direktorjev elektrodružb, po katerem se v okviru reorganizacije tržni del prenese na hčerinske družbe elektropodjetij, medtem ko omrežni del ostane v matičnih družbah.

Vladni predlog je bil sicer veliko ostrejši predvsem glede ločitve tržnega in omrežnega dela, medtem ko je bil sindikalni preveč razčlenjen in, kot je dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić, mogoče ne najboljši. Dogovor je zato kompromis med obema predlogoma, je dodala ministrica.

Mogoča le "mehka racionalizacija"
Sogovorniki so razpravljali tudi o racionalizaciji, ki ji sindikat sicer ne nasprotuje, a vztraja, da se uporabijo "mehki prijemi." "To ne pomeni odpuščanja, pač pa zmanjševanje zaposlenih na mehke načine," je poudaril predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Franc Dolar.

Tema pogovorov je bila tudi morebitna združitev dveh energetskih stebrov (Gen Energije in Holdinga slovenskih elektrarn), vendar dokončnih stališč do tega niso sprejemali, ampak je vlada partnerje le seznanila z namero združevanja, je še pojasnila gospodarska ministrica.

Župani Posavja so ogorčeni
Medtem pa so se na temo združevanja energetskih stebrov sestali tudi župani posavskih občin, združeni v Svet regije Posavje. Prepričani so, da bi jih vlada morala nujno vključiti v svoje načrte, saj gre v primeru Posavja za regijo, ki daje poleg nuklearni elektrarni prostor še nekaterim velikim energetskim objektom, daljnovodom, plinskim in hidroelektrarnam.

Ker vlada tega ni storila, jo sami opozarjajo, da nameravano preoblikovanje ne odgovarja izzivom časa in prostora. Z "odstranitvijo" Gen Energije se postavlja tudi vprašanje konkurenčnosti slovenske energetike in slovenskega elektro trga, ki sta ga doslej obvladovala oba energetska stebra, je poudaril predsednik sveta regije Posavje in sevniški župan Srečko Ocvirk.

Župani so prepričani tudi, da je bila Gen Energija tisti ključni igralec, ki je v zadnjih dveh letih bistveno prispeval k znižanju cene električne energije na slovenskem trgu in s tem zagotavljal konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Zato pri nameravani združitvi ne gre samo za posavsko, temveč tudi za vseslovensko gospodarsko temo, posledice pa bi se na slovenskem trgu električne energije izrazile izredno negativno.

Posavci ogorčeni nad združevanjem v energetiki