V Krki si lahko oddahnejo, ne bo jim treba plačati kazni. Foto: BoBo
V Krki si lahko oddahnejo, ne bo jim treba plačati kazni. Foto: BoBo

S tem je spor v Sloveniji končan, so sporočili iz Krke, sodbe pa niso želeli podrobneje komentirati. Krka je julija lani sporočila, da je ljubljansko višje sodišče zavrnilo pritožbo Mercka in potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani iz marca 2010.

To pa je zavrnilo tožbo, ki jo je kanadska družba vložila proti Krki in ljubljanski družbi Salus zaradi domnevne kršitve patenta, ki se nanaša na učinkovino montelukast. Kanadčani so takrat s tožbo zahtevali, da se Salusu in Krki prepove izdelava, prodaja, ponujanje v prodajo, trženje in uvoz zdravila monkasta ali katerega koli drugega izdelka, ki kot zdravilno učinkovino vsebuje snov montelukast v Sloveniji, ter plačilo odškodnine za kršitev patenta.

Postopek glede navedene učinkovine proti Krki sicer teče tudi na Finskem, kjer je tamkajšnje višje sodišče konec januarja spremenilo sodbo sodišča prve stopnje in ugodilo Merck Frosstu. Ker Krki tam ni uspelo dokazati, da postopek za proizvodnjo učinkovine montelukast, ki ga uporablja, ne krši patentiranega postopka tožnikov na Finskem, mora plačati dobrih 600.000 evrov odškodnine.