Bohinj bo kljub nekaterim težavam s hoteli letošnjo poletno sezono sklenil podobno kot lani. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bohinj bo kljub nekaterim težavam s hoteli letošnjo poletno sezono sklenil podobno kot lani. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Letošnja sezona je do zdaj dobra," je zadovoljna direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Že junij je bil boljši kot lanski, enako velja za julij, ko so se napolnili ne le hoteli, temveč tudi zasebne namestitve in kamp. "Dobro so zasedeni tudi okoliški kraji od Radovljice in kampa Šobec do Bohinja, kar daje destinaciji pravi turistični utrip," je izpostavila in dodala, da bo do sredine avgusta Bled polno zaseden.
Struktura gostov na Bledu je izjemno pestra, saj gostje prihajajo iz skoraj 80 držav. V prvih sedmih mesecih letos je bilo po daljšem obdobju znova največ angleških gostov. Sledijo jim gostje iz Nemčije in Nizozemske, v porastu je število gostov iz Rusije in Amerike, Italijanov pa je bistveno manj kot lani.
Kranjska Gora dobro zasedena, a ne rekordno
Nekoliko drugačno izkušnjo z italijanskimi gosti imajo letos v Kranjski Gori, kamor se italijanski meščani umaknejo pred vročino. Že od začetka poletne sezone so hoteli v Kranjski Gori dobro zasedeni, nekoliko slabše je bilo pri manjših ponudnikih namestitev. Trenutno pa so na vrhuncu sezone skoraj vse nočitvene zmogljivosti zasedene, a za zdaj kaže, da sezona ne bo dosegla rekordne iz leta 2010.
Slovenskih gostov je v Kranjski Gori okrog 30 odstotkov, med tujimi pa poleg Italijanov prevladujejo Angleži, Belgijci, Nemci, Hrvati in Čehi, opažajo tudi povečanje števila gostov iz Madžarske, ogromno pa je dnevnih obiskovalcev, predvsem kolesarjev in planincev. Letos se je v vročini pokazalo, kako dobrodošle bi bile v Kranjski Gori urejene vodne površine, zato bodo turistični delavci skupaj z občino v prihodnje poskusili najti rešitev za ureditev kopališča v Jasni.
Bohinjska kopalna kad
V Bohinju se medtem še vedno spopadajo s težavami nekaterih hotelov, kaže da bo sezona podobna lanski. "Z zasedenostjo nočitvenih kapacitet moramo biti zadovoljni. Večje vprašanje pa je, kakšen bo turistični izplen," opozarja direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Zelo veliko je v Bohinju enodnevnih gostov.
"Žal je Bohinj v zavesti Slovencev predvsem poletna kopalna kad," meni Langus, ki je kljub navalu enodnevnih gostov ob koncih tedna prepričan, da jim je letos z nekaterimi mehkimi ukrepi, kot so dodatni avtobusi, uspelo omiliti prometni pritisk na območje Bohinjskega jezera.