Slovenski borzni indeks (3.965 točk) je izgubil še malenkost več kot 8. oktobra letos, kar pomeni nov največji enodnevni padec po februarju 1997. Njegova vrednost je padla celo pod 4.000 točk. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski borzni indeks (3.965 točk) je izgubil še malenkost več kot 8. oktobra letos, kar pomeni nov največji enodnevni padec po februarju 1997. Njegova vrednost je padla celo pod 4.000 točk. Foto: MMC RTV SLO
Borza
Vlagatelji se sprašujejo, kje je vendar dno. Vsi so upali, da so ga oktobra letos že videli, a to je bilo lažno upanje. Foto: EPA
Med tehnološkimi delnicami je po lepi torkovi rasti v sredo hudo padel Yahoo - za 21 odstotkov, saj je vodstvo Microsofta izključilo možnost prevzema tega spletnega brskalnika. Foto: EPA
Ljubljanska borza vse bolj tone

Težko je verjeti, da so pred točno letom dni Slovenci v javni prodaji navdušeno kupovali delnice Nove KBM po 27 evrov, zdaj jih isti kupci odmetavajo pod 11 evri. Prisotna je panika. Vse svetovne borze je zlomil strah pred hudo svetovno recesijo in tudi pred propadom ameriške avtomobilske industrije. Novice so večinoma slabe, vodilni politiki in centralne banke očitno ne najdejo pravega zdravila, celo priporočil, da se zdaj nakup delnic na dolgi rok res splača, ne slišimo več.

Aerodrom že dobrih 80 odstotkov pod vrhom
Že kar depresiven je tokraten pogled na borzno tečajnico Ljubljanske borze, ki je odpravila dovoljeno desetodstotno omejitev spremembe tečaja in omogočila, da so bili padci dvoštevilčni. Tudi pri Krki, ki je bila s tremi milijoni evrov (najvišji promet v zadnjem mesecu) daleč najprometnejša. Cena je zdrsnila celo pod 50 evrov, do 49,50 evra. Tudi enotni tečaji Telekoma, Zavarovalnice Triglav in Pozavarovalnice Sava so nižji za deset odstotkov, rekorder dneva pa je Aerodrom s skoraj 13-odstotnim padcem. Njegova cena je slabih 28 evrov. Še lani decembra so se rekordni posli sklepali pri 150 evrih!

Tečaji najprometnejših delnic:
KRKA -9,58 % 50,61 EUR
TELEKOM -9,12 % 142,75
MERCATOR -7,17 % 165,76
PETROL -8,52 % 248,73
LUKA -5,96 % 22,42
SAVA -4,97 % 253,71
GORENJE -6,80 % 13,97
ZAV. TRIGLAV -9,50 % 17,62

Dow Jones pod 8.000 točkami
V ZDA so v sredo delnice v povprečju dosegle najnižje vrednosti v zadnjih petih letih in pol, indeks Dow Jones pa je po petodstotnem padcu prav na koncu zdrsnil še pod 8.000 točk. Vse je strah, da je največje gospodarstvo sveta na začetku dolge in ostre recesije. Avtomobilska industrija je pred propadom, državna pomoč 25 milijard dolarjev je vprašljiva. Delnice General Motorsa so se pocenile za deset odstotkov in padle najnižje v zadnjih 66 letih.

Microsoft izključil možnost prevzema Yahooja
Za še dodaten pesimizem je poskrbela domača centralna banka z nižje oceno o rasti BDP-ja v prihodnjem letu. Ta naj bi se znižal za 0,2 odstotka, zato bo Fed gotovo še nižal obresti, čeprav ima zelo malo manevrskega prostora. Na trgu vlada psihoza, vsi govorijo o najslabših scenarijih. Banke, ki so izgubile tudi že več kot 90 odstotkov, še naprej strmo padajo. Citigroup je izgubil 23 odstotkov, Bank of America 14.

Švicarska centralna banka znižala obresti
Seveda se je iz ZDA popoln pesimizem v četrtek preselil še na azijske trge. Tokijski Nikkei (7.703 točk) je padel za skoraj sedem odstotkov, Evropa pa je bila dopoldne za več kot tri odstotke v minusu. Sredi dneva je le prišlo nekaj svetlih trenutkov. Švicarska centralna banka je presenetljivo znižala obrestno mero (frank je seveda takoj oslabel, za evro je bilo treba plačati tudi več kot 1,53 franka), proizvajalec pijač PepsiCo je potrdil, da bo letošnji dobiček tak, kot je bilo sprva predvideno, za boljše razpoloženje pa je poskrbela še napoved savdskega princa bin Talala, da bo imel v banki Citigroup petodstotni delež.

Nafta najcenejša v treh letih
Padcem delnic je zaradi pričakovanj o hudi recesiji sledila tudi cena nafte. Ameriška lahka nafta je padla pod 53 dolarjev, nafta brent pa zdrsnila na 50 dolarjev za skoraj 159-litrski sod, kar je najmanj v zadnjih treh letih. Znižala se je tudi cena nafte Opeca, saj je bilo za 159-litrski sod nafte treba odšteti 45,89 dolarja, kar je 66 centov manj kot v torek.

T. O.

Ljubljanska borza vse bolj tone