Banke, ponovno polne denarja, so znova pripravljene posojati tudi bolj tveganim strankam. Foto: MMC RTV SLO
Banke, ponovno polne denarja, so znova pripravljene posojati tudi bolj tveganim strankam. Foto: MMC RTV SLO

Vodja projekta in strokovnjak za področje financ pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) Boštjan Krisper je pojasnil, da primerjave posojilnih ponudb otežuje predvsem trženje dodatne ponudbe, kot so različna zavarovanja, kartice in ekskluzivni bančni računi, skupaj s posojili.

Posledica teh zapletenih ponudb je po njegovih besedah ta, da porabniki v času nizkih obrestnih mer za posojila od tega nimajo nujno zelo veliko, ker kupijo veliko dodatnih proizvodov, ki jih ne potrebujejo. Poleg tega je še vedno na voljo veliko finančnih proizvodov s spremenljivo obrestno mero, ki ob daljši ročnosti lahko pomenijo veliko finančno tveganje, če bi se obrestne mere spet dvignile.

Tveganje po njegovih besedah ostaja tudi na trgu oderuških posojilnih praks. Ogrožena skupina so tu predvsem tisti, ki jih banke zavrnejo in se nato odpravijo k nebančnim ponudnikom. Kljub uspešnim tožbam ZPS-ja v preteklih letih in aktivnejšemu nastopu nadzornikov trga teh praks še vedno ni povsem izključiti, je dejal.

Banke pripravljene na nova tveganja
Krisper je izpostavil še, da se na trgu pojavlja vedno več oglasov v smislu posojil v petih minutah. To po njegovih besedah kaže, da so banke končno bolj stabilne in pripravljene ponovno servisirati prebivalstvo in gospodarstvo, po drugi strani pa s tem obstaja tveganje, da bodo banke začele posojati finančno šibkejšim porabnikom in bodo pospešeno ponujale proizvode, ki se osredotočajo na financiranje tekoče porabe, ti pa so praviloma najdražji.

V pomoč porabnikom so na zvezi vzpostavili tudi spletno stran Vem več, kjer lahko uporabniki brezplačno dostopajo do primerjalnikov potrošniških posojil, ki jo je financiralo ministrstvo za gospodarstvo.