Telekom, ki si želi v poslovanju ustaviti negativna gibanja, ki jih skupina opaža od 2008 dalje, nato pa obrniti njihovo krivuljo v ponovno rast, investira selektivno in restriktivno, poudarja član uprave Jožko Peterlin, ki dodaja, da morebitne dokapitalizacije za zdaj niso načrtovane. Foto: RTV SLO
Telekom, ki si želi v poslovanju ustaviti negativna gibanja, ki jih skupina opaža od 2008 dalje, nato pa obrniti njihovo krivuljo v ponovno rast, investira selektivno in restriktivno, poudarja član uprave Jožko Peterlin, ki dodaja, da morebitne dokapitalizacije za zdaj niso načrtovane. Foto: RTV SLO
Reorganizacija Telekoma

Predsednik uprave Telekoma Kranjčević je namreč na tiskovni konferenci spomnil, da je ena od nalog mandata sedanje uprave Telekoma organizacijska in vsebinska prenova skupine.

Organizacijsko prenovo začeli julija letos
S projektom Orion, kot so poimenovali organizacijsko prenovo, so začeli 6. julija, ko so zadevo predstavili zaposlenim in nadzornemu svetu. Projekt organizacijsko deluje v obliki projektnega sveta in petih, šestih projektnih skupin, v delo pa je vkjučenih več kot 300 zaposlenih.

"Do zdaj smo popisali vse procese po ključnih delovnih področjih, naredili primerjavo in harmonizacijo med podjetji in naredili osnovno organizacijsko strukturo," je pojasnil Kranjčević in kot naslednji korak izpostavil določitev ustreznega števila delavcev. Dodal je, da projekt poteka skladno z zastavljenim časovnim načrtom. Celovit elaborat organizacijske preobrazbe naj bi bil novembra predstavljen nadzornikom, izvedbena faza projekta pa naj bi bila končana do konca junija 2011.

V strateškem smislu ključna Kosovo in Makedonija
Poleg tega k prenovi skupine sodi še strateški načrt, ki ga pripravlja uprava in ki bo opredelil vsebino dela in strateške smernice razvoja skupina za prihodnjih pet let. Za pripravo načrta, ki naj bi bil oblikovan do konca leta, je Telekom Slovenije kot zunanjega sodelavca povabil ekonomista Andreja Vizjaka.

Kranjčević je kot ključni operaciji v tujini izpostavil delovanje na kosovskem in makedonskem trgu, na obeh pa je konkurenca huda. Manjše operacije Telekom izvaja še v Bosni in Hercegovini ter v Albaniji, vendar pa te dejavnosti za njegovo poslovanje niso ključne.

Največ za tehnološke investicije v domačih družbah v Sloveniji
Družba je za Jugovzhodno Evropo sicer letos namenila 15 milijonov evrov tehnoloških investicij, investicije v Mobitelu in Telekomu pa so znašale 28 milijonov evrov, v drugih družbah v Sloveniji pa 1,3 milijona evrov.

Odnose z regulatorjem, agencijo za pošto in elektronske komunikacije, pa tudi z uradom za varstvo konkurence, je predsednik uprave Telekoma pohvalil, manj pa je zadovoljen z odnosi z alternativnimi operaterji, zlasti s T-2. Telekom je sredi septembra na sodišče podal predlog za stečaj T-2, saj družba po Kranjčevićevih besedah izpolnjuje vse pogoje za stečaj, do Telekoma pa vse od lanskega aprila ne poravnava obveznosti. "Stopnja naraščanja teh obveznosti se je v zadnjih dveh mesecih povečala na milijon evrov mesečno. Morali smo ukrepati," je poudaril.

Revizija v 2. fazo
Spregovoril je še o revizijah poslov prejšnje uprave družbe, pri čemer je pojasnil, da je prva faza končana in da je zdaj čas za drugo. Več ni želel povedati.

Reorganizacija Telekoma