Ob stečaju je v krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev, v letih prej je bilo sicer v enem največjih slovenskih gradbenih podjetij zaposleni tudi okoli 1.700 delavcev. Delavci imajo v stečajnem postopku priznanih za okoli šest milijonov evrov prednostnih terjatev. Foto: BoBo
Ob stečaju je v krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev, v letih prej je bilo sicer v enem največjih slovenskih gradbenih podjetij zaposleni tudi okoli 1.700 delavcev. Delavci imajo v stečajnem postopku priznanih za okoli šest milijonov evrov prednostnih terjatev. Foto: BoBo
Hilda Tovšak
Hčerinska podjetja in podružnice Vegrada so bile zelo prepletene med sabo in za vsa podjetja je Vegrad vodil poslovne knjige. Kriminalisti imajo zato veliko dela, tudi pri preiskavi odgovornosti prve dame podjetja Hilde Tovšak. Foto: Vegrad

"Glede na dejstvo, da gre za veliko podjetje, kjer je praviloma red in ki je ne nazadnje bilo zavezano reviziji, nisem pričakovala, da bodo stvari tako zelo neurejene. Niti približno," je dejala. Prav zaradi neurejenih in zapletenih razmer ji v skoraj letu dni od začetka stečaja še ni uspelo preizkusiti vseh 3.100 terjatev in zahtevkov.

"Zadeve bi se lahko razvile že prej"
Ne glede na izkušnje, ki si jih je pridobila v 20-letnem vodenju stečajev, gre pri gradbeništvu po njenem mnenju za zahtevno dejavnost. Zadeve bi se v Vegradu po mnenju Grilove lahko razvile prej. Že v letu 2008 se je v javno dostopnih podatkih ugotavljalo, da je Vegrad bistveno bolj zadolžen kot druga gradbena podjetja, da slabše plačuje, veliko je bilo izraženih dvomov o njegovem poslovanju v prihodnosti.

Podjetje je imelo nato od februarja 2010 blokirane račune, delavci več mesecev niso prejemali plač. Del krivde za nastal položaj nosijo tudi državne institucije, dodaja, saj so se kljub številnim prijavam odzvale "premalo strogo". "Vsi so bili izredno tolerantni do dogajanja v Vegradu," ugotavlja Grilova, tudi upniki, ki so kljub neplačevanju še naprej delali za Vegrad, in sindikat, ki je dopuščal, da delavci toliko časa niso prejeli plač.

Kriminalisti še preiskujejo
Zdaj poleg vseh preostalih zapletov stečaj spremljajo še kriminalistične preiskave in več sto tožb. V posebni skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pojasnjujejo, da sta v povezavi z Vegradom vloženi dve zahtevi za preiskavo, več zadev pa je v fazi predkazenskega postopka. Kriminalisti Policijske uprave Celje zaradi sumov nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrad obravnavajo več sumov kaznivih dejanj z različnih področij, obravnavajo tudi sume, povezane z zlorabo pooblastil pri gospodarskem poslovanju.

Vložili so že tudi več kazenskih ovadb, med njimi po neuradnih inforamcijah tudi proti nekdanji direktorici Hildi Tovšak. Med drugim naj bi ji očitali neupravičeno uporabo tujega premoženja, davčne utaje, goljufije in oškodovanja upnikov, kriminalisti pa preiskave še nadaljujejo.

Dvig brezposelnosti na velenjskem območju
Največji oškodovanci v celotni zgodbi so delavci. Nekoč jih je bilo zaposlenih okoli 1.700, zdaj jih več sto čaka na neizplačane plače in prispevke. Stečaj Vegrada in hčerinskih družb je negativno vplival tudi na stopnjo brezposelnosti v velenjski območni službi zavoda za zaposlovanje, med brezposelnimi je bilo veliko tujih delavcev.

Dobra novica je vsaj ta, da jih je kar nekaj našlo drugo delo. "Glede na specifično izobrazbeno strukturo in glede na pridobljene izkušnje pa so ti brezposelni zapolnili povpraševanje po gradbenih poklicih, ki ga prej nismo dohajali. V spomladanskih mesecih jih je mnogo dobilo nove priložnosti za zaposlitev," pravi direktor velenjske območne službe zavoda za zaposlovanje Robert Rajšter. Zaposlilo se jih je 258.