Zaradi združitve ne bo nobene nove zaposlitve, je poudaril Šircelj. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi združitve ne bo nobene nove zaposlitve, je poudaril Šircelj. Foto: MMC RTV SLO

"Glavni razlog je v tem, da bo Hrvaška vstopila v EU, zaradi česar odpadejo carinski pregledi," je po seji vlade pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj. Dodal je, da bo v okviru finančne uprave delovala tudi. t. i. finančna policija, skupno pa bo v novi upravi zaposlenih približno 4.000 ljudi.

Finančna policija bo zgolj namenjena preiskovanju sumov kaznivih dejanj, predvsem davčnih utaj, saj je teh ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropski uniji vedno več, je ob tem še poudaril Šircelj.

Vlada ja na seji popravila 8. člen t. i. Černačeve uredbe, ki zdaj določa, da se, če obstajajo veljavni občinski prostorski načrti, upoštevajo ti, je pojasnil Anže Logar.

S skupnim uradom do izpolnjevanja davčnih obveznosti
Z združitvijo davčne in carinske uprave želi vlada, ki opravlja tekoče posle, finančno upravo organizirati tako, da bo zagotavljala izvajanje zakonov o obdavčenju, tako da bo pobiranje obveznih dajatev sledilo načelu prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti zavezancev ob hkratnem zagotavljanju ustreznega izpolnjevanja davčnih obveznosti zavezancev, ki svojih obveznosti ne izpolnjujejo v rokih in na način, določen z zakonom, piše v predlogu.

Pričakovani učinki združitve obeh uprav so zmanjševanje administrativnih ovir za zavezance, poenotenje inšpekcijskih pregledov, možnost dostopa oz. vzpostavitve skupnih zbirk podatkov, kar bo omogočilo celovito in kakovostno obravnavo zavezancev (kršitve, odprte terjatve, enotna davčna izvršba po zavezancu), boljša organiziranost skupnega organa in učinkovitejše organiziranje dela.

Finančna policija bo delovala v okviru generalnega davčnega urada
Finančna uprava bo sestavljena iz Generalnega finančnega urada, finančnih uradov in drugih notranjih organizacijskih enot. Znotraj Generalnega finančnega urada bo delovala tudi finančna policija, ki bo pri opravljanju svojih nalog samostojna. Med drugim bo odkrivala in preiskovala najtežje kršitve predpisov o obdavčenju ali drugih predpisov iz pristojnosti finančne uprave.