Evrosad pridela največ visokokakovostnega slovenskega sadja in ga od tega dve tretjini izvozi. Foto: Goran Rovan
Evrosad pridela največ visokokakovostnega slovenskega sadja in ga od tega dve tretjini izvozi. Foto: Goran Rovan

Direktor Evrosada Boštjan Kozole je povedal, da sta jih lani najprej prizadela deževno poletje in jesenska moča, nato še ruska prepoved uvoza jabolk in posledično nizke cene, ki so jih hkrati povzročile poljske zaloge. Ob vsem tem so bili še ob del subvencij, je dodal. Ob koncu zime so se razmere na trgu že začele izboljševati, saj so se zalog sadja zmanjšale cene pa so se začele zviševati.

Več pričakujejo od novega pridelka, glede katerega so zelo optimistični, stanje v nasadih je namreč dobro. Nastavki in pričakovanja kažejo na boljši letnik, zdravstveno stanje drevja ni problematično, pozebe ni bilo, pomagala pa sta jim tudi daljša zima in njen zložnejši prehod v pomlad. Če bo vse šlo po pričakovanjih in ne bo večjih presenečenj na trgu, za zadnje letošnje četrtletje pričakujejo močno izboljšanje stanja, boljšo likvidnost in ob koncu leta tudi pozitivno poslovanje.

V skupini so ob koncu leta zaposlovali približno 170 ljudi. Zaradi navedenih razmer njihovega števila niso zmanjševali, v matičnem Evrosadu pa poleti napovedujejo štiri nove redne zaposlitve. Drugih sprememb ne pričakujejo.

Kozole je poudaril, da so na glavnih trgih letos povečali dejavnosti. Med glavnimi trgi je navedel Veliko Britanijo, okrepili so se v Belorusiji in prodrli v Afriko oz. v Egipt. Med drugimi večjimi trgi so še Danska, Romunija, Italija, Španija, Združeni arabski emirati, Hrvaška in BiH. Prodirajo tudi v Indijo, kjer so že našli konkretne partnerje.