Kompleks Javorja na Prestranku je kupilo podjetje Galop, v Pivki in Belskem pa Metalka Commerce. Oba bosta nepremičnine prodajala naprej.  Foto: BoBo
Kompleks Javorja na Prestranku je kupilo podjetje Galop, v Pivki in Belskem pa Metalka Commerce. Oba bosta nepremičnine prodajala naprej. Foto: BoBo

Na osmih javnih dražbah je bilo po skupni izklicni ceni 6,8 milijona evrov na prodaj skoraj celotno premoženje Javorja Pivka v stečaju. Za nekatere nepremičnine oz. poslovne deleže je bilo več interesentov, tako da je izkupiček narasel na 9,6 milijona evrov, poročajo Primorske novice.

Vse tri Javorjeve komplekse sta kupila Galop in Metalka Commerce, ki sta tudi največja hipotekarna upnika s prvim vrstnim redom hipotek, saj sta od Družbe za upravljanje terjatev bank oz. od banke Intesa Sanpaolo odkupila terjatve do Javorja.

V stečajni postopek sta podjetji tako prijavili vsaka po osem do devet milijonov evrov terjatev. Zdaj sta del terjatev na nepremičninah pretvorila v lastninsko pravico, nepremičnine pa bosta prodajala končnim kupcem. Za druge upnike bo ostalo mali ali nič, še ugotavljajo Primorske novice.

Kompleks na Prestranku je Galop kupil za tri milijone evrov. Njegov direktor Željko Miklič ga namerava prodati. Čeprav kupca še nima, je območje za industrijsko dejavnost zanimivo tudi zaradi lokacije, Miklič pa računa, da bo zanj iztržil več, kot je plačal na dražbi.

Največji sklop premoženja, kompleksa v Pivki in Belskem, sta se prodajala skupaj, kot edini dražitelj pa ju je kupila Metalka Commerce po izklicni ceni petih milijonov evrov. Predsednik uprave Metalke Franc Ziherl je med drugim povedal, da bodo najprej uredili parcelacijo.

Sledila bo odprodaja in podaritev dela premoženja, ki je v javnem interesu, Občini Pivka. Nepozidan prostor bo namenjen centralnim dejavnostim, pozidani prostor pa bo ostal industrijski, a ga nameravajo revitalizirati in ponuditi trgu. "Imamo že kar nekaj interesentov, tudi iz lesne panoge," je dodal Ziherl.

Benigar Tosič je sicer predvidoma za jesen napovedal prodajo še preostalih treh sklopov premoženja, in sicer stanovanj, kompleksa Javor Trgovine na Celovški ulici v Ljubljani in nepremičnin na Hrvaškem. Če ne bo zapletov, bo stečaj tako mogoče končati že prihodnje leto.