Vili Kovačič v načinu zbiranja podpisov ne vidi težav. Foto: BoBo
Vili Kovačič v načinu zbiranja podpisov ne vidi težav. Foto: BoBo
teš
Teš 6 bo po ocenah iniciative stal 1,6 milijarde evrov. Foto: BoBo
Referendum o Teš 6: Sumljivo zbiranje podpisov?

V uredništvu TV Dnevnika so pridobili dokument, ki razkriva, da naj bi pobudniki za referendum o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj 2.500 glasov podpore zbirali na zalogo.
Še preden je bil zakon o poroštvu sprejet, naj bi prvopodpisani pod pobudo Vili Kovačič na več elektronskih naslovov poslal obrazec za zbiranje podpisov in tudi izrecno navedel, da bodo datume podpisanih vpisovali naknadno, po sprejetju zakona.

Na obrazcu, poslanem pred sprejetjem zakona, je bilo namreč zapisano naslednje navodilo: "Vsak prejemnik obrazca je naprošen, da si ga sam izpiše in nato podpiše sebe na prvo mesto, za njim pa se vpišejo podatki in podpisi sopodpisnikov. Kolona DATUM podpisa je lahko še prazna oziroma jo bomo vpisali, ko zakon prične veljati."
"Mi zbiramo to že zdaj, tako rekoč na zalogo. Datum podpisa pa bomo dopisali ročno – naknadno," je pojasnil Kovačič. Ali to lahko vlagatelju podpisov Viliju Kovačiču prekriža načrte? Zbiranje podpisov na zalogo, pred sprejetjem zakona, ni običajno, pravijo poznavalci referendumske zakonodaje.
Obstajajo procedure
"Zagotovo je bil (postopek zbiranja) sporen, namreč demokratične procedure morajo veljati in se jih je treba strogo držati. In zbiranje podpisov za referendumske pobude vnaprej - preden so izpolnjeni pogoji za zbiranje teh podpisov - ni dopustno. Na primer zbiranje neke biankomenice," je prepričan Andraž Teršek s fakultete za humanistične študije.
Če pristojni organ ugotovi, da je bilo določeno število podpisov zbrano na ta način, lahko te podpise zavrne, pa tudi pobudo, dodaja Teršek. Z ministrstva za pravosodje in javno upravo pa so sporočili:

"Seznam za preverjanje verodostojnosti vsebuje osebne podatke podpisnikov, torej osebno ime, datum rojstva, naslov in občino stalnega prebivališča, lastnoročni podpis ter datum podpisovanja seznama. In še, na seznamu mora biti nedvoumno naveden datum sprejetja zakona in datum podpisa volivca."
Kaj bo presodil Virant?
Na poslanem obrazcu datuma ni; ali je morda na včeraj vloženih dokumentih, pa bo jutri pojasnil predsednik DZ-ja. Vili Kovačič pa v poslanem sporočilu ne vidi težav.
"Jaz ga imam tukaj pred sabo in ga ne zanikam. Ampak dikcija zakona, ki je bila sprejeta en dan pozneje, je bila popolnoma enaka, kot je bila na tem obrazcu. Mislim, da kdor se je podpisal, se je podpisal pod enako vsebino in to je potem popolnoma legitimno in nesporno. Teh podpisov je bilo pet, deset in to ne more vplivati na nič," še dodaja Kovačič.
Vesna Deržek, TV Dnevnik

Referendum o Teš 6: Sumljivo zbiranje podpisov?