Vili Kovačič je prepričan, da lahko dobijo tudi referendum. Foto: BoBo
Vili Kovačič je prepričan, da lahko dobijo tudi referendum. Foto: BoBo
Jeseni še referendum o Teš 6?

Za pobudo za referendum je sicer dovolj 2.500 podpisov. Podpise, ki jih je koalicija v DZ oddala nekaj minut pred 16. uro, bodo zdaj najprej preverili, nato pa mora predsednik DZ-ja Gregor Virant sporočiti, ali je podpisov dovolj, in določiti datum začetka zbiranja 40.000 podpisov za referendum. Sedemdnevni rok začne teči v četrtek.

Podpise je na terenu zbiralo med 20 in 30 aktivistov po vsej državi, je pred oddajo podpisov povedal prvopodpisani pod pobudo Vili Kovačič, sicer predstavnik civilne pobude Davkoplačevalci se ne damo, ki je del omenjene koalicije.

Kovačič je ob tem izrazil prepričanje, da jim bo uspelo zbrati tudi 40.000 podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma. Datum začetka zbiranja 40.000 podpisov za referendum bi lahko zaradi dopustniškega časa padel na začetek septembra, referendum pa bi bil lahko razpisan za začetek oktobra.
Bi podprli poroštvo?
Na referendumu bi volivce vprašali, ali so za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš najel pri Evropski investicijski banki za gradnjo nadomestnega šestega bloka.

Jeseni še referendum o Teš 6?