Gospodarstvo
Zaradi boleče izkušnje pri javni prodaji delnice Nove KBM (večina vlagateljev je izgubila celoten vložek) tokrat ni opaziti kakšne evforije pri "IPO-ju" Nove Ljubljanske banke, čeprav je naložba že zaradi visoke dividendne donosnosti videti privlačna. Foto: BoBo
Dow Jones je včeraj presegel 25.600 točk, tako da je ta teden še nekaj dodal k lepi rasti prejšnjega tedna. Foto: Reuters
Na trgu kriptovalut je v zadnjih dneh več optimizma. Predvsem bitcoin cash je v pričakovanju novega "forka" oziroma delitve, imenovane Bitcoin ABC, močno pridobival. Cena je v zadnjem tednu poskočila za več kot 40 odstotkov, vrednost enega bitcoin casha je po dveh mesecih spet nad 600 dolarji. Dogajanje z največjo kriptovaluto bitcoinom je medtem precej nespektakularno, cena ostaja tik pod 6.500 dolarji. Foto: Reuters
Apple naj bi dobaviteljem naročil, naj ustavijo načrte za uvedbo dodatnih proizvodnih linij pri izdelavi delov za iPhone XR. Delnice so zdrsnile pod 200 dolarjev, skupne izgube v petek in ponedeljek so bile največje v dveh dneh po januarju 2013. Foto: Reuters

Dodaj v

Za Wall Street Trump najbolj hvaležen predsednik v 64 letih

Applove delnice zdrsnile pod 200 dolarjev
7. november 2018 ob 07:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Končal se je vpis delnic NLB-ja za fizične osebe. Če bo končna cena delnic na spodnjem robu razpona, bi utegnila biti naložba kar privlačna.

V okviru javne ponudbe delnic so delnice NLB-ja do 7. novembra na voljo tudi malim vlagateljem. Najmanjši vložek je 660 evrov. Končna cena ene delnice bo v razponu med 51,5 in 66 evrov. Finančni strokovnjaki, ki smo jih povprašali o tem, ali se izplača sodelovati v "IPO-ju", se nočejo izpostavljati z imenom in priimkom, menijo pa, da bi se nakup lahko izplačal, predvsem če bo cena bližje spodnjemu robu razpona, kar pomeni le 0,67-kratnik knjigovodske vrednosti. Banka je dobro kapitalizirana in veliko bolje pripravljena na šoke, kot je bila na primer Nova KBM pred desetimi leti. Vseeno pa ni nobenega zagotovila, da bo tudi v prihodnje ustvarjala lep dobiček in posledično izplačevala visoke dividende. Lastniška struktura je neznanka, "problem" je tudi, da so delnice evropskih bank oktobra padle na dveletno dno. Skratka, sprejeti je treba nekaj tveganj, nekako tako, kot bi se moral avgusta odločiti, ali bi rezerviral poceni počitnice ob slovenski obali na začetku oktobra in ne veš, ali boš doživel poletno vreme in skoraj 30 stopinj Celzija ali pa jesensko deževje in 15 stopinj Celzija.

Začelo se je statistično izjemno ugodnih 12 mesecev za vlagatelje
Če ostanemo pri vremenskih primerjavah, se je na razvitih trgih zadnje dni po hudi oktobrski nevihti zvedrilo. Newyorški indeks Dow Jones je prejšnji teden pridobil 2,4 odstotka, kar je največ po juniju, vendar je ta teden zaradi kongresnih volitev spet opaziti nekaj negotovosti. Če bodo v kongresu v obeh domovih nadzor prevzeli demokrati (projekcije tega ne napovedujejo), bi po nekaterih črnogledih napovedih indeksi lahko padli tudi do 15 odstotkov, če bodo republikanci obdržali večino, pa naj bi se delnice v pričakovanju dodatnih davčnih reform še podražile. Trump se sicer točno dve leti po izvolitvi za ameriškega predsednika lahko pohvali, da je indeks S&P 500 v tem času pridobil 28 odstotkov, kar v zadnjih 64 letih ni uspelo nobenemu predsedniku. Med novembrom 1952, ko je bil za predsednika izvoljen Dwight Eisenhower, in novembrom 1954 je S&P poskočil za 29 odstotkov. Ob tem dodajmo, da je Wall Street vstopil v izjemno ugodno obdobje, saj je od leta 1950 v dvanajstih mesecih po vmesnih volitvah v povprečju pridobil kar 15 odstotkov. Tokrat bi sicer zabavo lahko s prehitrim zviševanjem obresti pokvaril Fed, ki prav danes začenja dvodnevno novembrsko sejo.

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 6. november ob 13. uri:

BITCOIN

+1,17 %

6.412 USD
ETHER

+6,80 %

210
XRP

+18,5 %

0,527
BITCOIN CASH+34,7 %562
EOS

+8,91 %

5,59
STELLAR

+11,7 %

0,25

.

Applove delnice zdrsnile pod 200 dolarjev
Med delnicami, ki so zadnje dni pod prodajnim pritiskom, so najopaznejše Applove. Že v petek so se po objavi poslovnih rezultatov pocenile za skoraj sedem odstotkov, v ponedeljek pa še za nadaljnje tri, potem ko so mediji poročali, da naj bi Apple dobaviteljem naročil, naj ustavijo načrte za uvedbo dodatnih proizvodnih linij pri izdelavi delov za iPhone XR. Apple je sicer v četrtek objavil poslovne rezultate tretjega letošnjega četrtletja. Dobiček je v primerjavi z istim lanskim četrtletjem poskočil za dobrih 30 odstotkov, na 11,5 milijarde dolarjev, prihodki pa za skoraj 20 odstotkov, na 62,9 milijarde dolarjev. Vseeno so bili analitiki nekoliko razočarani s številom prodanih iPhonov v tem trimesečju in z napovedjo poslovanja v zadnjem letošnjem četrtletju. Applove delnice so v dveh dneh (petek, ponedeljek) tako utrpele največjo dvodnevno škodo po januarju 2013. Njihov tečaj je tudi zdrsnil pod 200 dolarjev, s tem pa je bil od rekordne vrednosti oddaljen 15 odstotkov. Tržna vrednost podjetja se je že v petek spustila pod tisoč milijard dolarjev.

Nafta vstopila v medvedje območje
Cene nafte so se včeraj spet občutno znižale, za 159-litrski sod brenta je bilo treba plačati le še 71 dolarjev (gre za triodstotni padec), za ameriško lahko nafto WTI pa deset dolarjev manj, s čimer je bila nafta WTI že dvajset odstotkov od štiriletnega vrha, doseženega prejšnji mesec (76,90 dolarja). Po borzni definiciji je tako nafta že v medvedjem trendu. V ponedeljek so začele veljati ameriške sankcije proti Iranu. Čeprav Washington želi, da se iranski izvoz povsem ustavi. Lahko začasno z Iranom trguje osem držav: Kitajska (uvozila bo lahko do 360 tisoč sodov dnevno), Indija, Grčija, Italija, Tajvan. Japonska, Turčija in Južna Koreja, pri čemer sta Kitajska in Indija največja kupca iranske nafte. Cene nafte so navzdol potisnili tudi podatki, da je skupni "output" Rusije, ZDA in Savdske Arabije oktobra prvič v zgodovini presegel 33 milijonov sodov dnevno, to pa je kar 10 milijonov sodov več kot leta 2010. Vse tri omenjene proizvajalke trenutno črpajo rekordne količine.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
mangrooooo
# 07.11.2018 ob 07:41
zakaj se na RTV portalu toliko reklamira vpis delnic NLB, ko je vendarle vsakemu jasno, da gre se za en naheg vec s strani drzave?? To je epska sramota!!!
Upam, da je toliko pameti med ljudmi, da so se naucili kaj iz lekcije, imenovane NKBM!!
Edina resitev je, da to zgubasko banko cimprej vzame hudic, da jo ne bomo vsake dve leti resevali, kot to pocnemo sedaj.

Postavljam pa javno vprasanje Luki Mesecu in njegovim komunisticnim somisljenikom, ki se toliko borijo za ohranitev teh propadlih firm v SLO rokah.

Koliko delnic NLB ste vpisali?

Clovek bi pricakoval, po tistem, ko vas poslusa, da ste vlozili vse svoje imetje, tudi od babice in dedka, pa se hiso in stanovanje ste zastavili. Imam prav Luka?
KLIPAN
# 07.11.2018 ob 08:46
Torej, dve leti Trumpa je najbolj pomagalo multinacionalkam, miljonarjem in kraljevi Saudijski družini. Število revežev, ki so na bonih za hrano se ni zmanjšalo, javni ameriški dolg pa je večji iz meseca v mesec, da o več kot 10 milijonov lačnih ljudi v Jemnu niti ne govorimo.
No, vidite, tako se dela za malega človeka:))
Ramus
# 07.11.2018 ob 07:56
Ja, ja,.... Donald v službi malega človeka.
GORILA
# 07.11.2018 ob 08:26
@mangrooo
Upam, da je toliko pameti med ljudmi, da so se naucili kaj iz lekcije, imenovane NKBM!!

...jaz sem se veliko naučil iz lekcije ZVON!!!
KLIPAN
# 07.11.2018 ob 08:41
K pozivu nakupa delnic NKBM je pozivala takratna desna vlada.
In potem se čudite, da so ljudje vse izgubili???
Mislim, kaj pa ste pričakovali od ljudi, ki jemljejo kredite v Republiki Srbski, da se spoznajo na bančništvo ali kaj?
Otoček
# 07.11.2018 ob 08:59
Tolk smo ze notr pal v ta nori turbokapitalizm da je govora samo se o tem katera spekulacija se splaca... bolano.
reader
# 07.11.2018 ob 08:31
To je tisto, ko nategneš srednji sloj, da delaš za njih, delaš pa za elito. Videno pri naši 'domoljubih'. Matoz ni ravno zastojn....

Sicer pa, Trump bo čez kako leto dobil na glavo pešajoče se kitajsko gospodarstvo. Tarfina vojna se šele začenja...
Ramus
# 07.11.2018 ob 09:11
Na računu imam minus, mene kriza težko prizadene ;)
Orionstar
# 07.11.2018 ob 09:03
Sem pisal pred kratkim spodnje vrstice...
•••KUPITE ZLATO!•••

AUT, GER, NIZ, FRA, RUS, CHI, IND,...itd...enormno povečujejo zlate rezerve!
Države očitno slutijo globalni ekonomski kolaps v naslednjih letih!

• Madžari so nabavili samo septembra več kot 30t zlata, imajo ga največ v zadnjih 70 letih, • • • Poljska je šla iz 4t na dobrih 11t oktobra meseca!
• Nemci vlečejo svoje rezerve iz ZDA, pa jim zaradi velike količine vsega sploh še niso dostavili...

Kaj se dogaja v ozadju??
A ima SLO sploh kakšno strategijo??
Kakšne so naše zlate rezerve?!
Ljudje, pamet v roke dokler je še poceni, menjajte polovico papirja ali digitalnih št. v fizično zlato (ne plačate DDV), ker je EDINO prestalo zadnjih 5000 let kot plačilno sredstvo!

Za tiste, ki veste kdo je bil bankster JP Morgan.
dude
# 07.11.2018 ob 08:03
@mangrooooo in @pohorjezeleno

Ne pravim, da naj ljudje vlozijo... ampak nekaj razlik pa vseeno je v primerjavi z NKBM.
1) nizje vrednotenje delnice
2) manjsi financni vzvodi
3) boljsi portfelj dolgov
4) boljse stanje slovenske ekonomije (neto zadolzevanje se zmanjsuje, podjetja so manj zadolzena itd.)

Je tudi veliko tveganj, ampak gotovo situacija NI enaka. Tudi ne bi rekel, da mmc ne bi sme obvescati o tako redkem dogodku kot je uvrstitev delnice na ljubljansko borzo. To dejansko je velika novica.
pohorjezeleno
# 07.11.2018 ob 07:57
A se niste kaj naučili od NKBM? Ljudje na veliko vložili, sedaj imajo nič. Mislite, da se zgodovina več ne more ponoviti in več ne bo razlastitve podrednih delničarjev?
Lesnikovsok
# 07.11.2018 ob 11:32
Da ne boste jokal ko vas bo država izbrisala in vzela delnice tako kot v krizi :)
5tane
# 07.11.2018 ob 11:07
Vpišeš delnice NLB zato da te par let kasneje izbrišejo.
Orionstar
# 07.11.2018 ob 09:52
@gorila
Zlato ni užitno, tega se zavedam.
Zemljo imam, semena, nekaj zalog, če se dobava zaradi ekonomskega kolapsa ustavi...ergo so trgovine prazne v nekaj dneh.
Novodobni CARRINGTON event 1859, nas v nekaj h, pošlje v 19.st.
Zadeva, ki se kaže na obzorju, bo pretresla globalno vse. Najbolje bodo odnesle revne države, najslabše miljonska mesta...
...jaz le predvidevam, nič ne napovedujem...kje je logika, da države na veliko kupujejo zlato, ki je trenutno še poceni?!
GORILA
# 07.11.2018 ob 09:18
@Orionstar
...čebo zadeva tako huda, kot napoveduješ, potem jaz priporočam, da si kupiš par gajbic krompirja in par žaklov riža!
percar
# 07.11.2018 ob 08:50
Vse več je zank za naivne. Ena od novih so tudi delnice za NLB. Vseeno je veliko bolj zanimiva (in nevarna?) zanka z bitkonji, ki zelo spominja na proslulo potegavščino piramida. So mnogi res pozabili na "ropanje" naivnežev pred leti? Kako je mogoče, da sedanji veliki potegavščini z bitkonji postavljajo celo spomenike, kot je to na krožišču v bližini sodišče v Kranju? Kdaj se bodo ljudje zavedli, da v takšnih potegavščinah lahko nekdo obogati samo na račun tistih, ki izgubijo?
dude
# 07.11.2018 ob 07:28
"problem" je tudi, da so delnice evropskih bank oktobra padle na dveletno dno.

To ni "problem". Je kvecjemu razlog za nakup, razen ce mislis, da bo Italija kmalu povzrocila financno krizo v evropi ali kaj podobnega. Na koncu itak vsak pretehta sam.
5tane
# 07.11.2018 ob 11:11
@Orionstar Se strinjam, da je treba povečati nakup zlata in srebra. Kupuješ ko je poceni in že dolgo ni bil tako poceni. Glede na zadolženost in vrednost delnic je samo vprašanje časa kdaj balončki počijo. takrat cena zlata skoči v nebo in takrat bodo redki, ki si ga bodo lahko privoščili. Sploh ga bo pa izredno težko dobiti. Ciklus se menja, čas je.
Orionstar
# 07.11.2018 ob 10:47
@kateriskačečezplotMadžarski nakup zlata...
...za ostalo nimam kredibilnosti, niti časa, niti volje, da spet vse brskam...komu v čast?!
Je pa unča trenutno pod 1150€, USA dolg pa čez 21,7 triljona...tik, tak, tik, tak...
čezplotnik
# 07.11.2018 ob 10:30
@Orionstar

Tvoja kredibilnost zmanjšuje že "NLP" v avatarju. Kakorkoli, podatki (če jim gre seveda zaupati) kažejo, da zaloge zlata povečujejo predvsem države v razvoju z največjo rastjo (Kitajska, Rusija, Indija, ...) medtem ko razvite države zaloge zlata zmanjšujejo. Če pa imaš ti druge podatke, lepo prosim, da nam postrežeš z virom.

https://tradingeconomics.com/russia/gold-reserves
https://tradingeconomics.com/germany/gol
d-reserves

Seveda pa se strinjam, da naj bo nek majhen delež portfelja vedno zlat (ali pa srebrn, glede na zgodovinsko visoko razmerje zlato/srebro).
ThePianoGuy
# 07.11.2018 ob 09:44
Banka je dobro kapitalizirana in veliko bolje pripravljena na šoke, kot je bila na primer Nova KBM pred desetimi leti.

Brez skrbi - bo šok nepričakovano večji od tistega pred desetimi leti in se bodo investitorji spet obrisali pod nosom. Ko bankirji vabijo investitorje ... ojej, le kaj gre lahko narobe.
copcop
# 07.11.2018 ob 09:28
Bravo, Trump! Dobro mu gre, obnaša se in govori kot bedak, a za borzo in prijatelje milijarderje je odličen. Če bodo od tega imeli kaj še povprečneži, je naslednji mandat njegov.
exwannabe
# 07.11.2018 ob 09:10
3 članki na prvi strani RTV neposredno ali posredno povezani s Trump-om.... a ima kdo na RTV-ju kakšne hude frustracije z njim.... lol
esspero
# 07.11.2018 ob 08:46
Trump upravlja državo na način svojih podjetij , ki jih je bilo že nešteto.Ta način je podel ,a prinaša rezultate.Je pobudnik privilegijev, torej onemogočiti nasprotnika ,da bi kaj zaslužil.Temu se reče protekcionizem. In ta je politično voden ,enako kot pri nas.
Zdejkapopi
# 07.11.2018 ob 16:44
Eni nimate pojma o delnicah. Menim, da nihce ni na veliko kupoval NLB-jevih delnic. Vsak pa tudi ve, da so delnice tvegana nalozba in da je fino, ce se investicija razporedi po raznih trgih in nisi odvisen samo od enega. Vsekakor pa je debilno vlagati velike vsote v samo eno banko. Potem boste spet kazali tiste, ki so vse premozenje vlozili v NLB delnice. To bi se izplacalo zgolj v primeru sporazuma o drzavljanskem odkupu NLB-ja, ki ga predlaga Mesec. Sicer pa se je tudi pri NKBM-u dalo zasluziti, ce si ujel pravi tajming.
izo
# 07.11.2018 ob 14:10
itak, nategator za nategatorje..
zapravico
# 07.11.2018 ob 12:46
bi utegnila biti naložba kar privlačna

smrdi smrdi zelo smrdi
sosman
# 07.11.2018 ob 12:06
Ojoj, spet bodo slovenske ovčke ostrižene. Revne, a ostrižene.
Orionstar
# 07.11.2018 ob 11:23
5tane...žebljiček na glavico
(+)
Trubadur
# 07.11.2018 ob 10:53
nafta se ceni, na bencinskem servisu pa jo plačujem vedno več.... res super obet za vlaganje
KLIPAN
# 07.11.2018 ob 09:52
@exwannabe
Kolikor vidim, so prav vse naslovnice svetovnih medijev polne člankov o Ameriki in Trumpu.
Kaj si torej želel povedati?
Zdejkapopi
# 07.11.2018 ob 09:14
Vlagati se splaca v Kitajsko. Trump je postavil carine s cimer so delnice tam malo padle, vendar pa se bo Kitajska kot eden najvecjih trgov na svetu hitro popravila. Pred njo je se 20 let urbanizacije poleg tega pa bo trg zaradi carin z ZDA zavarovan pred mozno novo krizo, ce bi ta izbruhnila v ZDA.
Oglasno sporočilo
link
Kakšno je vaše finančno zdravje?
15. november 2018 ob 08:41 Finančno zdravje je odličen pokazatelj stanja osebnih financ, a kaj ko ga je »na oko« težko oceniti.
Več novic ...
Kazalo