V OZS-ju bo čez tri mesece začel veljati tudi nov statut. Foto: BoBo
V OZS-ju bo čez tri mesece začel veljati tudi nov statut. Foto: BoBo


Trenutno ima obrtno-podjetniška zbornica (OZS) okoli 50.300 članov, do zdaj pa so prejeli prek 3.000 izstopnih izjav. Člani lahko tako po pravilih zdajšnjega statuta izstopijo še do 27. januarja, nato pa bodo izstopi mogoči po novem statutu.

Po novem statutu bodo člani sicer lahko še vedno podajali izstopne izjave, a se bo izstop dejansko zgodil s 1. januarjem. Koledarsko leto bo torej določalo izstop, je pojasnil namestnik generalnega sekretarja Pavel Sedovnik. Podpredsednik zbornice in predsednik upravnega odbora Branko Meh ne pričakuje velikega osipa članstva.

S 1. novembrom, ko se bodo dejansko zgodili prvi izstopi iz zbornice, bo začela veljati tudi nova, nižja članarina. Za tiste, ki zaposlujejo, bo po novem znašala 27 evrov na mesec, za samostojne podjetnike 18 evrov in za člane, ki opravljajo domačo in umetnostno obrt, 10 evrov. Članarina se bo med OZS-jem in območnimi zbornicami delila v razmerju 30:70. Zbornični sistem za zdaj ostaja takšen, kot je, torej 62 območnih obrtnih zbornic. Te morajo svoje statute prilagoditi do 27. januarja.

Skladno z novim statutom se združujeta tudi funkciji predsednika in podpredsednika OZS-ja. Poleg tega se zmanjšuje število članov v posameznih organih - upravni odbor se bo zmanjšal z dozdajšnjih do 22 na od 11 do 15 članov.