Gospodarstvo
Predlagana člena nista v skladu z ustavo in kršita mednarodno in evropsko pravo, meni strokovna skupina, ki zato predlaga nekoliko drugačen člen. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Kako se bo zaradi NLB-ja...
VIDEO
Sprememba ustave zaradi N...

Dodaj v

Zaradi NLB-ja sprememba ustave z "izjemo javnega reda"?

Zavzemanje za alternativni člen
4. april 2018 ob 18:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Strokovna skupina je za ustavno komisijo DZ-ja pripravila stališče do predloga za dopolnitev ustavnega zakona, po katerem bi dodatno zaščitili premoženje NLB-ja.

Predlaga, da se v ustavni zakon vnese opredelitev t. i. izjeme javnega reda, na podlagi katere lahko NLB izpodbija na sodiščih v Sloveniji in v tretjih državah izvršljivost hrvaških sodnih odločb.

Tako je po današnjem zasedanju strokovne skupine povedala članica oz. poročevalka te komisije Dominika Švarc Pipan in dodala, da je komisija, v kateri so še France Arhar, Rado Pezdir, Gorazd Podbevšek in Drago Zadergal, takšno mnenje sprejela soglasno.

Hkrati je dejala, da je predlog, da bi Slovenija, če bi prišlo do zaplembe premoženja NLB-ja na Hrvaškem, sprožila kompenzacijske ukrepe z izterjavo premoženja od hrvaških družb v večinski državni lasti prek slovenske finančne uprave, neprimeren za nadaljnjo obravnavo v postopku dopolnitve ustavnega zakona.

Kot je pojasnila, tako ta predlog kot določilo, da se NLB-ju prepove, sodiščem pa nalaga neizvajanje izvršljivosti hrvaških sodnih odločb, neprimerno posegata v poslovno odločanje NLB-ja in v pravico neodvisnega odločanja slovenskih sodišč.

V zvezi s tem določilom pa so ugotovili, da lahko v ustavni zakon vnesejo alternativno določbo, s katero bi opredelili izjemo javnega reda in na katero bi se lahko tako NLB kot sodišča v Sloveniji in v tretjih državah naslonila in zavrnila izvršljivost odločb hrvaških sodišč.

Naj se jasno zapiše
Strokovna komisija je predlagala, naj se v dopolnitev ustavnega zakona jasno zapiše, da so odločitve sodišč glede nekdanjih varčevalcev v nasprotju s slovenskim javnim in ustavnim redom ter z mednarodnimi obveznostmi Hrvaške, ter ponovi stališče Slovenije, da Nova Ljubljanska banka (NLB) ni univerzalna pravna naslednica Ljubljanske banke (LB).

"To je alternativna rešitev, ki se strokovni skupini soglasno zdi edina možna," je povedala njena predsednica. V dopolnitev ustavnega zakona pa ne bi vpisovali rešitve za to, kdo in kako bi povrnil škodo, ki bi jo NLB lahko imel v primeru izvršb na Hrvaškem.

Slovenija proti Hrvaški lahko sprejme protiukrepe, ki pa morajo biti skladni z mednarodnim pravom. To se lahko ureja na podlagi zakonov ali drugih aktov Republike Slovenije, je povedala Švarc Pipanova. Strokovna komisija je tako pripravljena pomagati državi pri razmisleku o teh protiukrepih, je dodala.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
twofours44
# 04.04.2018 ob 18:55
Nisem vedel da spreminjanje ustave spada med tekoče posle.
the law1
# 04.04.2018 ob 20:00
Res je neverjetno koliko časa se moramo ubadati s to gnilo banko za katere smo zapravili milijarde in še jih bomo. Koristi od te gnile banke pa ima peščica prascev pri koritu
Hijena
# 04.04.2018 ob 19:58
Zadeva z NLB se vleče kot čigumi, podobno kot meja z Hrvaško...vse, ki zavlačujejo s prodajo te vreče brez dna aka bankomat za vplivneže, bi bilo potrebno kazensko ovaditi.
TineB
# 04.04.2018 ob 19:33
Če bi terjali naše politike za vse napačne odločitve v zadnjih 27 letih, ki so SLO zelo drago stale, bi nekateri od njih morali viseti ali biti pred strelski vod postavljeni hipotetično. Ker so toliko finančne škode naredili državi in državljanom, da bi vsaka druga kazen bila premila.
mikitr
# 04.04.2018 ob 19:01
NLB je prijateljem iz Hrvaške plačala ,nekaj ,kar kar nebi bilo treba.Večina navadnih ljudi bo verjetno ostala brez denarja,katerega bi morala plačati iz nasledstva HR,a kot vedno izbranci ,dobijo.
peacebok
# 04.04.2018 ob 19:00
Sicer pravilno, da SLO ne bo sprejela protipravnih ukrepov, vendar se pozablja, da je vzrok za takšno zaščito protipravno ravnanje HR.
wax
# 04.04.2018 ob 19:32
živele predvolilne kampanije !
TineB
# 04.04.2018 ob 19:32
Vse se vrača, vse se plača. Mar bi te vloge LJUDI, VARČEVALCEV že zdavnja vrnili in bi bil mir. Potem naj se pa LB ali država v njenem imenu bori za povračilo teh sredstev v okviru nasledstva SFRJ ali v pogajanjih s HR in BiH ali ceto tožbi proti njima ali podjetjem, ki so LB bila dolžna.

Šlo je za napačno odločitev SLO vodstva taktar - enako kot v primeru izbrisanih - in to napako plačujemo še danes in čedalje dražja je. In kar ni videti konca oziroma rešitve. Kar še naprej pletejo in zapletajo, pa še ECB in EU komisijo imamo za vratom zaradi prodaje NLB.
danrr
# 04.04.2018 ob 20:08
Banda bankirska-, po katerem bi dodatno zaščitili premoženje NLB-ja.
Dodati bi morali še-ZAPLEMBA vsega premoženja tistim,ki so
zavestno okradli naše davkoplačevalce.A ja,pa da bo lepo,sončno poletje.
partibrejker
# 05.04.2018 ob 08:35
Ljubljanska banka je imela v tistem trenutku ogromno zaupanje na balkanu.
Ce bi takrat izplacala te varcevalce, si upam trditi, da bi bila vsaj nekaj casa najmocnejsa banka na balkanu. Verjetno pa se tudi ne bi zgodil masovni naval na dvige, kot se je, ko so ljudje zvedeli, da bodo ostali brez denarja.
Nato bi se pa lahko lotili tozb in izterjav od podjetij, ki so bila dolzna.

Namesto dobrih stvari pa smo dobili slabo voljo in strelivo za hrvaske politike, ki na osnovi takih sentimentov vedno znova uspejo mobilizirati javnost proti Sloveniji.
sloko
# 05.04.2018 ob 01:21
Ooo, če bi ga le prodali pred desetletji in ne večno nasedali pravljicam o nacionalnem interesu... Kako bi nam lahko bilo vseeno za vse te zgodbe. Živela leva mafija in njihov prašiček nlb!
galoper
# 04.04.2018 ob 20:13
Podpisnike škodljivih dokumentov ne bodo nič zaščitili, saj jim narod lahko odvzame premoženje?
el CARTEL
# 04.04.2018 ob 20:11
vidi se da smo banana država

in to na najvišjem nivoju,
potem pa se čudimo zakaj toliko goljufivih podjetnikov. ker je država ista

tu imamo skupino ljudi, ki so varčevali denar, nekdo je moral biti garant tega denarja.
ni dovolj da rečeš "v sloveniji to ne velja" ali NLB ni pravna naslednica LB. ok, kdo je? kdo bo ljudem vrnil denar?

in kaj je reklo ESČP?

Šlo je za napačno odločitev SLO vodstva taktar - enako kot v primeru izbrisanih - in to napako plačujemo še danes in čedalje dražja je

napako za katero seveda nihče ni odgovarjal in očitno tudi ne bo.

v normalni državi bi ljudem izplačali privarčevano (ne pa kar ukradli), vodilne pa strpali v zapor.
Ples
# 04.04.2018 ob 19:00
Skratka, noriški predlog o rubljenju na Hrvaškem je neprimeren. Logično, saj že dolgo vemo, da zelo čudaško razumejo zakone.
LosAlamos
# 05.04.2018 ob 09:05
Ponovno "reševanje" NLB v nobenem primeru ne sodi v ustavo RS.
1. ker imajo druge pravne možnosti in
2. ker se v ustavo takih stvari enostavno ne zapisuje.

Pa kdo za vraga se je spomnu kaj tako butastega.
Franc Jozef
# 05.04.2018 ob 08:29
Hvala bogu, da ima trenutna vlada še nakaj pameti in ni popustila populističnim predvolilnim neumnim predlogom, kot je bil ta, da kompenzirali z zaplembo premoženja hrvaških družb. Potem pa bi se čez par let zopet čudili, ko bi morali vračati ta denar z obrestmi in ogromnimi sodnimi stroški. Takšnim, ki dajejo take predloge, bi bilo potrebno vzeti opravilno sposobnost, da ne bi več mogli kandidirati za poslanca. Poslanci namreč sprejemajo zakone, če pa predlagaš takšen predlog, potem nimaš o pravu niti toliko pojma, kot povprečno razgledan petnajstletnik. In potem takšni glasujejo o zakonih!
spicy
# 04.04.2018 ob 20:22
nek posameznik Državljan X ali nekaj, je izbral podpise za referendum o drugem tiru..... naj se najde še nek državljan Y, s predlogom, da se sprejme zakon, ki je bil zavrnjen in to je, da se javno objavi "glavne frajerje"...
spicy
# 04.04.2018 ob 19:17
@Ples

# 04.04.2018 ob 19:00
Skratka, noriški predlog o rubljenju na Hrvaškem je neprimeren. Logično, saj že dolgo vemo, da zelo čudaško razumejo zakone.


Bravo.

V prvi vrsti je treba razumeti sam postopek - lahko zadevo zapakiraš in prodaš ovčkam, kot jo hočejo v temu "kraljestvu". Ampak so postopki precej kompliciran. Bom poenostavil - država, ki rubi, komunicira z državo, kjer rubi. Tam mora doseči dogovor. Saj rubež, zaradi pristojnosti izvedejo organi države, ki je rubljena, kar pa je v primeru HR nemogoče, si že sama povedala.
no72
# 04.04.2018 ob 18:48
Pa veseli me in navdaja z upanjem, da je zraven Rado Pezdir.
no72
# 04.04.2018 ob 18:47
Končno konkreten ukrep proti hrvaški aroganci...
sonce_
# 05.04.2018 ob 06:50
Če bi upoštevali očitno protipraven predlog JJ, bi spet plačevali astronomske odškodnine z zamudnimi obrestmi vred.
zala10
# 04.04.2018 ob 19:03
Še takemu bedaku je jasno, da je cilj, čeprav zavit v pravniško leporečje, na vsak način preprečiti prodajo NLB, pa četudi jo Hrvati izropajo.

P.S.: Škodo bomo tako ali tako pokrili slovenski davkoplačevalci.
zala10
# 04.04.2018 ob 18:58
V zvezi s tem določilom pa so ugotovili, da lahko v ustavni zakon vnesejo alternativno določbo, s katero bi opredelili izjemo javnega reda in na katero bi se lahko tako NLB kot sodišča v Sloveniji in v tretjih državah naslonila in zavrnila izvršljivost odločb hrvaških sodišč.

Bi se lahko, lahko pa tudi ne. Predvsem v tretjih državah skoraj zagotovo ne!

P.S.: Spet nič od nič.
RJSlo
# 04.04.2018 ob 21:16
Strokovna komisija je predlagala, naj se v dopolnitev ustavnega zakona jasno zapiše, da so odločitve sodišč glede nekdanjih varčevalcev v nasprotju s slovenskim javnim in ustavnim redom ter z mednarodnimi obveznostmi Hrvaške, ter ponovi stališče Slovenije, da Nova Ljubljanska banka (NLB) ni univerzalna pravna naslednica Ljubljanske banke (LB).
-------------------------------------------------------
No ja. LOL ROFL Spet strel v koleno. Ko nimate pojma kaj bi naredili. Čudim se Pezdirju, d aje pristal na to nategovanje oziroma farso.

Pozdravlja vas pravnik Milan Kučan. Ima to veze z varčevalci LB na Hrvaškem? Naj vam novinarji osvežijo spomin.

P. S. Kako dolgo boste še smešili in sramotili našo državo? Pozdravlja vas tudi okoli 110.000 slovenskih lastnikov nepremičnin na Hrvaškem. V arhivu RTV SLO si poglejte prispevek o nacionaliziranem slovenskem premoženju na Hrvaškem in v Srbiji. Poleg tega naj vas spomnim še na arhiv Mladine in članek o skupini, ki je zavrnila izplačilo varčevalcem LB na Hrvaškem + razlog. Če bi rekel bobu bob bi moralo vsaj 50 % nekdanjih in sedanjih slovenskih politikov sedeti na Dobu v samicah + sralci, pardon svetovalci iz JS.

Pozdravlja vas pravnik Milan Kučan, ki je na nek, milorečeno, čuden način dosegel, da so Slavenu Letici izplačali njegove prihranke iz naslova LB. Toda to je bilo za javnost. Koliko je takšnih vlog, ki so jih že izplačali pa slovenska javnost ne ve?
m72
# 05.04.2018 ob 18:20
Točno to, Partibrejker.
O tej idiotski poslovni potezi NLB sem že večkrat pisal. Pa je imel takrat agent dirty harry drugačna navodila. Saj še pomnimo, kako se je usajal v parlament, ki je bil proti popolni prodaji NLB. KBC je dobil le del, štiri procente tudi ECB, nato pa se pobral kot kurba z veselice, ko je bilo potrebno poravnati račune. Dirty se je tudi grebel za prodajo pivovarne Union belgijskemu Interbrewu. Trgovcem, ki s pivovarstvom niso imeli kaj zveze. To je bilo v časih, ko je dirty še upal, da bodo banksterji izbrali njega, a so potem Barrosa.

Zdaj pa moramo prenašati še to ulično gledališče s "strokovno skupino" modrecev, ki izumljajo toplo vodo. In bi spreminjali Ustavo. Kroati pa se režijo. Njihova podjetja so dolžna 1,4 G€, NLB pa varčevalcem dolguje 278 M€, torej le petino tega. Vsa leta imajo kanto za nabijanje, pokupili so nam cel niz podjetij in zajebavajo pri meji. Naša "politika" pa je kot umsko prizadet kastrirani zajec.
LosAlamos
# 05.04.2018 ob 09:30
Po poučitvi o predlagateljih se ne čudim, saj kaj takega se lahko spomni samo politika (beri SDS in NSi).
semaino
# 05.04.2018 ob 04:58
Ce ta Slovenija ne bi imela JJ in novo vodstvo NSIja bi SMC+SD+Desus se naprej tiscali glavo v pesek in Hrvaski placevali nezakonite izvrsbe!
xavi
# 05.04.2018 ob 04:28
Slovenija naj sporazumu iz Mokric dodeli status dolžniško upniške pogodbe med eno in drugo državo. Na tej osnovi naj Hrvaški ob vsakokratnem plenjenju sredstev ali premoženja NLB, izstavi kompenzacijsko fakturo, katera se in se bo tudi v bodoče, če bo potrebno, pokrivala iz protivrednosti nedobavljene elektrike iz Nuklearke Krško. Elektrika se bo v tej protivrednosti prodala na prostem trgu. Tako bomo zneske neposredno izterjali, oziroma kompenzirali od Hrvaške države, ki je solastnik nuklearke, pa še pičli jih bomo tam kjer zelo boli, saj bodo ostali brez elektrike. Pravniki naj ugotovijo, če je za tak način kompenzacij sploh potrebno spreminjati ustavo.
spicy
# 04.04.2018 ob 19:44
Slovenija, kot država je DOLŽNA ščititi svoj interes v povezavi s HR dolžniki. Za to imamo pravne službe, politika naj se v to ne vmešava.

Če se že naš predsednik gre neko "podporo" vb in podobno, zakaj tudi mi nebi posredno pritisnili na vzvode, ki jih imamo v primeru HR, z namenom, da zaščitimo naše interese ?

Lahko začnemo z mehko štih probo tedenskega izvajanja mejnega nadzora.... hr dobijo živčni zlom, imamo še oecd schengen itd....

SLO ima ogromno vzvodov.... čudno, da je v tem primeru Predsednik tiho....
Semiramida
# 04.04.2018 ob 19:08
Slovenska ustava je navaden WC papir. Res nevem kako si lahko kdorkoli kaj pomaga s tem?
piarija
# 04.04.2018 ob 18:57
a to državo sploh še kdo resno jemlje?
Semiramida
# 04.04.2018 ob 18:55
Podalpski režim sploh ne zna legalno krast in ropat.
zala10
# 04.04.2018 ob 19:00
V dopolnitev ustavnega zakona pa ne bi vpisovali rešitve za to, kdo in kako bi povrnil škodo, ki bi jo NLB lahko imel v primeru izvršb na Hrvaškem.

Kaj nič od nič, manj kot nič!
Don Redshield
# 04.04.2018 ob 20:10
LB bi lahko bila najmočnejša banka na Balkanu, če ne bi slovenska politika nastavila zadnjico tujim bankam, ki so imele interes priti na Balkan.
Kazalo