Gospodarstvo

Poudarki

  • Jazbec je Pahorja pozval, naj "ne dopušča rušenja zaupanja v institucije države".
  • Jazbec je spomnil, da je ustavno sodišče oktobra 2016 potrdilo, da so členi zakona o bančništvu, ki so bili pravna podlaga za sanacijo, v skladu z ustavo.
Boštjan Jazbec
Guverner je poudaril, da Banka Slovenije v kakršno koli poravnavo ne more privoliti. Foto: BoBo

Dodaj v

Odhajajoči guverner Jazbec Arharjeve izjave označil za nedopustne

Odprto pismo predsedniku Borutu Pahorju
22. marec 2018 ob 16:54,
zadnji poseg: 22. marec 2018 ob 17:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Iz urada predsednika republike so oškodovanim v sanaciji bank poslali pismo, v katerem je predsednikov svetovalec France Arhar zapisal mnenje, da bi veljalo razmisliti o poravnavi, odhajajoči guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je nad takšnim pozivom ogorčen, saj so takšne pobude, glede na to, da nikomur premoženja niso odvzeli nezakonito, nedopustne.

"Do danes noben sodni ali kakršenkoli drug uradni postopek ni potrdil očitkov, da je bila v sanaciji bank 2013 in 2014 storjena kakršnakoli nepravilnost ali da je prišlo do nezakonitega oškodovanja kogar koli. Prav tako niso bili predstavljeni nobeni dokazi, ki bi utemeljeno kazali na kakršne koli nepravilnosti v postopkih Banke Slovenije," je v pismu zapisal Jazbec.

Zato je po njegovih besedah nedopustno, da iz urada prihajajo trditve o nepravilnostih pri sanaciji oz. o oškodovanju nekdanjih imetnikov podrejenih instrumentov in delnic bank. Arharjeve navedbe so lahko razumljene kot nedvoumna obsodba posameznikov, ki so sodelovali pri sanaciji bank. "Posredna diskreditacija Banke Slovenije in posameznikov je nedopustna, saj v celoti ignorira razloge, ki so zahtevali ukrepanje," je poudaril guverner.

Ker Pahorja po Jazbečevem odhodu za člana evropskega enotnega odbora za reševanje bank čaka izbira novega kandidata, je Arharjeve navedbe o tem, do česa se bo moral opredeliti vsak nov kandidat, mogoče razumeti kot pritisk na Banko Slovenije in na kandidate. Takšno prejudiciranje in izključevanje kandidatov na podlagi pavšalnih in neutemeljenih zaključkov je po Jazbečevem prepričanju nedopustno.

Jazbec pričakuje odziv ministrstva za finance
Pahorja je tako pozval, naj "ne dopušča rušenja zaupanja v institucije države". Ker je Arhar v izjavi, objavljeni v Delu, navedel tudi, da so iz urada predsednika republike oškodovanim v sanaciji bank poslali pismo, v katerem je Arhar zapisal mnenje, da bi veljalo razmisliti o poravnavi, Jazbec pričakuje tudi odziv ministrstva za finance.

"Nedopustno je, da urad zagovarja partikularne interese nekdanjih imetnikov podrejenih instrumentov in delnic bank ter popolnoma zanemari legitimne interese davkoplačevalcev, ki smo prispevali k uspešni sanaciji bančnega sistema," je ocenil Jazbec. Napoved poravnav se ob tem lahko tudi razume kot namera, da se ustavijo vsi postopki za iskanje odgovornosti za razmere, ki so bile vzrok za sanacijo.

BS ne more privoliti v poravnavo
Guverner je poudaril, da Banka Slovenije v kakršno koli poravnavo ne more privoliti. Če pa urad priporoča poravnavo nekdanjih imetnikov v razmerju do države, je opozoril, da je to lahko problematično z vidika postopkov pravne pomoči, med drugim pa lahko negativno vpliva tudi na aktualna pogajanja, ki jih z Evropsko komisijo glede privatizacije NLB-ja vodi vlada.

Jazbec je spomnil, da je ustavno sodišče oktobra 2016 potrdilo, da so členi zakona o bančništvu, ki so bili pravna podlaga za sanacijo, v skladu z ustavo. Je pa naložilo zakonodajalcu, da mora sprejeti zakon, ki bi uredil učinkovito sodno varstvo imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ta pa s sprejemom zakona zamuja skoraj leto dni.

Bratuškova poziva k obsodbi groženj
Posredna diskreditacija Banke Slovenije in posameznikov, ki so sodelovali v postopkih sanacije bančnega sistema, se zdi Jazbecu problematična tudi v kontekstu groženj, ki jih prejema. Ta teden je namreč prek SMS-sporočil na službeni telefon prejel več groženj, neznanec grozi tudi njegovim otrokom.

Premierka v času sanacije bank Alenka Bratušek je predsednika Pahorja, predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja in predsednika DZ-ja Milana Brgleza pozvala, naj "ostro obsodijo" grožnje Jazbecu. Ogorčena je, da tega do zdaj ni storil nihče izmed njih, je zapisala v javnem pismu.

"Vašo obsodbo groženj in nastop, v katerem bi se postavili v bran guvernerju, pa še najbolj pogrešam zato, ker guverner ni tisti, ki je banke spravil na kolena, da smo jih potem morali sanirati," je zapisala in sklenila: "Grožnje torej danes prejemajo tisti, ki so zatečeno stanje reševali."

Odziv urada predsednika republike
Iz urada predsednika republike so se na Jazbečevo pismo odzvali s posredovanjem Arharjevega odgovora na dopis društva Mali delničarji Slovenije (MDS) v povezavi s problematiko pravnega položaja imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. V njem je svetovalec predsednika države Arhar kot zanimivo označil idejo o iskanju zunajsodne rešitve glede imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Kot je zapisal, bi jo kazalo analizirati in preučiti ter primerjati z rešitvami v nekaterih drugih državah EU-ja.

Arhar je v pismu MDS-ju tudi zapisal, da bi bila analiza ideje o zunajsodni rešitvi zanimiva in poučna morda tudi zato, ker je sama nadnacionalna supervizija Evropske centralne banke, ki je začela delovati novembra 2014 in je neposredno odgovorna za t. i. sistemske banke, že v prvem letu delovanja ugotovila, da je bančna praksa v posameznih državah monetarne unije zelo različna in bo potrebno desetletje ali več, da se bo poenotila.

Oglasili so se tudi v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), ki je decembra 2013 vložilo prvo pobudo za oceno ustavnosti spornih določb zakona o bančništvu. Kot so zapisali, jih žalosti, da se jih ob iskanju rešitev za nastale razmere očitno poskuša zaobiti. Predsednik VZMD-ja Kristjan Verbič se je v neformalnih pogovorih večkrat strinjal z Arharjem, da bi morali problematiko spornih izbrisov rešiti s poravnavo, vendar pa pobuda prihaja v času, ki morebitnih pogajanj, usklajevanj in poravnave v praksi ne omogoča, je spomnil na trenutne politične razmere.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
svabo
# 22.03.2018 ob 17:21
Proti Jazbecu se vodi kazenski postopek zaradi oskodovanja premozenja. Ceprav tozilstvo in preoskovalni sodnik nedopustno dolgo vodita preiskovalni postopek bo resnica prisla na dan. Ne razumem pa tozilstva da ne uvede postopka, ki bi Jazbecu prepovedala zapustiti drzavo dokler je v preiskovalnem postopku. Arjarkevo stslisce je pa znsno. Da je bila celotna sanacika bank in razlastninjenje kriminalno dejanje.
25kur
# 22.03.2018 ob 18:59
bankster jazbec, je delal proti sloveniji za svojo rit in zato je nagrajen z dobro plačano službo pri dragiju
ZIZITOP
# 22.03.2018 ob 19:03
Men ste drpnli 28000€, zakonito. Jvm.
bud00
# 22.03.2018 ob 18:32
Model gre v Bruselj, pa pamet soli tistim, ki ostajamo v Sloveniji in vse skupaj plačujemo. Ha, ha, ha.
pek
# 22.03.2018 ob 18:18
Možakar ni ničesar kriv: on je samo naredil tisto, kar so mu naročili gospodarji iz Bruslja in za to je lahko kvečjemu nagrajen - tako nagrado kot njegovo delo pa bomo plačali podložniki.
Ramus
# 22.03.2018 ob 17:42
Odhajajoči guverner Jazbec Arharjeve izjave ocenil za nedopustne

Hja,... kako pa kaj napreduje kriminalistična preiskava v Banki Slovenije?
Coli
# 22.03.2018 ob 18:29
Ja pa on se itak ne spomni...pustite ga v izi EU službico za 10k/mesec, ker si bo v miru zdravil demenco!
bud00
# 22.03.2018 ob 18:42
@mrsdarcy Teh podrejenih instrumentov si niso izmislili vlagatelji ampak banke.
gitano
# 22.03.2018 ob 18:35
Hlapec svetovnih bankirskih krvosesov je nagrajen z dobro službo v EU. Če to ni višek korupcije!
Jackson
# 22.03.2018 ob 18:57
Če bi Banka Slovenije svoj posel opravljala kot bi ga morala, do bančnih lukenj sploh ne bi prišlo.
sandiego1995
# 22.03.2018 ob 20:15
Me nic ne cudi, ce temu lopovu grozijo, saj nas je vendarle mrtvo hladno okradel in marsikdo je bil cez noc brez vsega. Clovek je navadna baraba, ki bo naredil vse in se vec, da bo imel polozaj. In sedaj ta prevarant, ki nam je vzel cez noc delnice NKBM, dobiva za nagrado nov visok polozaj. In mimogrede se se tako naduto obnasa, da naokoli deli lekcije.
Kam je padla ta druzba, da lahko trpi take ljudi.
21.12.2012
# 22.03.2018 ob 21:08
Jazbec ti si ... bi me zbrisali, če napišem kaj mislim.
Lepo je reševati svoje ustaličenje s tujim denarjem, pri tem pa se trepljati po ramenih. Zdaj pa lepo na še bolje plačano službo po jurja na dan. Super.
Banka Slovennija je prva odgovorna za stanje danes, a priznala ne bo nič.
Ko pa bo čez leta sodišče končno razsojalo v škodo "bank", pa bomo odškodnine plačevali davkoplačevalci.
Tako kot že čivkajo ptički, da bomo izvršbe zoper nlb lepo krili iz proračuna. In na koncu bo ta sanacija banke dražja, kot pa da bi jo pustili v stečaj, zanjo pa bomo dobili drek na palci.
mb128
# 22.03.2018 ob 17:30
Ja no g. Jazbec kakor vzameš veste! Bajukovo lastninjenje Nkbm bi se lahko npr. dojemalo kot čist nateg, nateg ljudi, ki dejansko niso sprevideli, da se bo na tak način zgodila privatizacija, ki je dejansko pomenila da je imela država še naprej popolno kontrolo nad Nkbm. V končni fazi pa je zgleda vsepovsod tako. Yes we can predsednik, pardon ex predsednik Obama je dejal, da bodo tista podjetja, ki so jih dokapitalizirali ameriški davkoplačevalci ta denar morala tem davkoplačevalcem vrniti! Dosedaj nisem prebral, da bi kakšno ameriško podjetje vrnilo ta denar v Zda proračun. In enako je pri nas. Tako pač je kaj češ oz. kapitalizem, demokracija v vsem svojem sijaju še enkrat več!
alojzr2
# 22.03.2018 ob 20:35
Jazbec, Bratušek, Čufer, Mavko so kriminalna združba prve vrste.

Bratuška je hotela zbežati v Bruselj pa ji ni uspelo.
Mavko si že masti brk v Bruslju.
Jazbec bo kmalu tam.
Čufer bo pa še malo najprej doma pokradel.
agenda21
# 22.03.2018 ob 20:02
A ni Arhar malteški vitez, ki je zaprisegel...
sumtb
# 22.03.2018 ob 18:46
Država v kateri lahko režim za nazaj spreminja zakone in na osnovi tega razlasti imetnike podrejenih obveznic je slabša od kakšne banana republike iz podsaharske afrike, tam vsaj veš od kje lahko prileti, sredi kao urejenega sveta pa je to neveraren precedens na katerem po mojem mnenju testirajo scenarije za širše kraje, npr. za direktno plenjenje depozitov prebivalstva v bančnih računih pri državnih bankah.
vranek
# 23.03.2018 ob 01:38
Arhar druge vidi, sebe pa ne. Vprašajte ga po njegovi vlogi pri prodaji Mercatorja? Takrat je bil v UniCredito, Medja, njegov učenec, pa je iz UniCredito prišel v NLB. Delovala sta usklajeno škodljivo za Slovenijo. Arharjevih svetovljanstvo mi gre na živce.
mihael1
# 22.03.2018 ob 22:11
Arhar lobist, pri bancni luknji pa negativec.
Se ena neumnost Pahorja, ki ga je sprejel kot svojega svetovalca.
vranek
# 23.03.2018 ob 01:41
Arharjevih svetohlinstvo" je misljeno.
mrsdarcy
# 22.03.2018 ob 21:56
upam, da ste vsaj nekateri 'nastrojeni' gledali današnji 2. del oddaje o bančni luknji, slišali in razumeli povedano, pa pobrskali po spominu, ali pa spletu, kdo je bil kdaj na katerem položaju, kdo kaj je in, predvsem, česa ni storil, zakaj...., no ja, to je pa vprašanje za vest nekaterih in šlogarce
smartass2011
# 23.03.2018 ob 08:30
Imam občutek, da so našo zakonodajo pisali botri.
peglezn
# 23.03.2018 ob 07:05
Banksterja Jazbec in Arhar, oba popolna in nezmotljiva.

Ravno tiči te sorte so vse skupaj zakuhali, zdaj pa tule jokcata davkoplačevalcem. Za kozlat.
smukač
# 23.03.2018 ob 08:43
Najprej sprejmeš zakon s katerim je odvzem, ki bi bil nezakonit spremeniš v zakonit in nato se izgovarjaš, da je vse zakonito. Če lahko sam sebi pišeš zakone je lahko vsaka stvar zakonita v tem je problem.
zapravico
# 23.03.2018 ob 08:25
Kot prvo pa vse sodnike zamenjat,ker se vidi povezava,ker se postopki neverjetno vlečejo,da se pridobi čas za urejanje njegovega premoženja pred pobegom iz države
Robiland
# 23.03.2018 ob 07:47
Koliko tisoc Slovencev zivi udobno na racun pescice, ki placujemo davke in delamo. Kradejo se miljoni vsepovprek.
symony
# 23.03.2018 ob 07:18
Bankirski hlapec EU,namesto da bi se boril za blaginjo svojih državljanov,katerim služi...pa samo kima in zagovarja predloge tujcev! Pa dajte se že mal borit za Slovenijo! Večina držav si upa ostro v konflikt z Brusljem...naši pa same mučke,da jih ni sram!
evaevi
# 23.03.2018 ob 06:47
Arharja očitno dajejo starostne tegobe, ker ne morem verjeti, da bi normalno lahko pozabil, kaj se nam je dogajalo pred 5 leti in kako smo bili zadavljeni, Bratuškova je edina upala prevzeti in še danes ji gospodje po njej zamerijo, da je zdelala.
Potegnila je voz iz Janševega jarka na edini dopuščeni način in nismo postali sotrpin Grčije.
Spominske funkcije so dragocen softver.
Celt
# 23.03.2018 ob 06:19
Nedopustno da kdo dvomi v mene Jazbeca,... tako nekako.
Atomsk
# 22.03.2018 ob 21:40
Nezakonito?

Jaz torej predlagam da sprejmemo zakon, v katerem bomo zapisali, da je kaznivo dejanje, česi nekdanji guverne banke Slovenije ter se imenuješ "Boštjan Jazbec". Nekdanjega guverneja bi tako POVSEM LEGALNO spravili tja kamor spada.
ivod
# 22.03.2018 ob 19:18
... mogoče res ni bilo nezakonito ... bilo pa je pritlehno ... a ne a ne ?:) ... pravi jazbec :)
kromo-som
# 23.03.2018 ob 11:18
Bančna luknja, ki so jo skopali kriminalci, pa je za Jazbeca dopustna. In človek za nagrado, ker je dopustil bančni rop stoletja, odhaja na dobro plačano službo v Bruselj. Narobe svet.
zapravico
# 23.03.2018 ob 08:23
Zgleda da se je že vse pokradlo,pa odhaja v tople kraje,da ga ne bi mogoče dali na hladno
KdoJeDarthVader
# 23.03.2018 ob 00:43
Več kot 100.000 oškodovanih. Vsi mu sigurno niso odpustili. Zgleda se bo moral celo življenje ozirat čez ramo...verjetno vse težje spi.
m72
# 24.03.2018 ob 00:08
"Bratuška je hotela zbežati v Bruselj pa ji ni uspelo.
Mavko si že masti brk v Bruslju.
Jazbec bo kmalu tam.
Čufer bo pa še malo najprej doma pokradel."


Čefur je, če se prav spomnim, v Londonu.
vihraviuporabnik
# 23.03.2018 ob 17:51
Ne pričakujte,da vam vrne koruzo,ki jo je ukradel.
Kmetje vedo da nikoli, res nikoli kot vsi roparji v naravnem okolju.
qwasyx
# 23.03.2018 ob 12:05
iz ene jazbine v drugo,
kotzi
# 23.03.2018 ob 10:19
ljudje...nova bancna luknja se že dela...gospodarska rast bo enkrat počila..n bodo ostale terjatve...tko kot pred zadnjo krizo....vse rast..enkrat pade..in upam da ne bomo vec meli nlb
VZMD
# 23.03.2018 ob 09:44
PREDSEDNIK RS - komu, kdaj in kaj je svetovalec Predsednika, dr. France Arhar poslal kot »Pobudo za poravnavo v primeru razlastitev v slovenskih bankah«?!:
www.vzmd.si/novice/predsednik-rs-komu-kdaj-in-kaj-je-svetovalec-predsednika-dr-france-arhar-poslal-kot-pobudo-za-poravnavo-v-primeru-razlastitev-v-slovenskih-bankah
vihraviuporabnik
# 23.03.2018 ob 08:17
Zanj primerno bi bilo edino v zaporu. Že mnogo bi njih moralo biti na varnem, da bi bila država varna .
kamnosek
# 23.03.2018 ob 05:41
Jazbec sodi v luknjo. V tisto z rešetkami !
vsenior
# 23.03.2018 ob 04:09
@mrsdarcy res je kar praviš, ne vem zakaj toliko dodeljenih minusov. Podrejeni instrumenti so bili darilo posebni kasti. Prav odurno je bilo vabilo za nakup: ponudba le dobro seznanjenim vlagateljem. Običajni državljan jih sploh ni mogel kupiti. Seveda s 6% donosom. Donos na bankah je bil pa le1%. Zanimivi so vlagatelji, ki se še danes nočejo javiti, ker se bojijo razkriti kako so prišli do velikih vsot, s katerimi so te podrejene instrumente kupili.
Git
# 26.03.2018 ob 14:39
Slovenski davkoplačevalci z veseljem krijemo oziroma saniramo kraje bank in financiranje kriminlnih združb. Seveda nič spornega in vse po zakonih.

Podpis:
Veseli davkoplačevalci RS
qwasyx
# 23.03.2018 ob 11:59
Bruselj brusi po istem principu, kot se je to dogajalo v bivši Jugi , kaj je sledilo nam je pa znano
fritaja
# 23.03.2018 ob 10:41
sandiego1995
# 22.03.2018 ob 20:15
Me nic ne cudi, ce temu lopovu grozijo, saj nas je vendarle mrtvo hladno okradel in marsikdo je bil cez noc brez vsega.


Hočeš reči, da obstaja kdo, ki je vse vložil v podrejene finančne instrumente? Dvomim.
Springbok
# 23.03.2018 ob 08:57
In če bomo davkoplačevalci zdaj plačevali izbrisancem, bo spet v očeh javnosti za to kriv Jazbec, ne pa tisti,ki je dal pobudo za poravnavo.
amigo
# 23.03.2018 ob 08:13
Ne vem kaj se ta Bratuškova baha zdaj s to sanacijo. Denar, ki ga je NLB posodila srbskim mafijcem, je preložila na grbo davkoplačevalcev. Morali bi jo tožiti zaradi sodelovanja s kriminalno združbo. Tudi Jazbeca.
Ogroženi
# 22.03.2018 ob 20:46
the fight of the godfathers! enkratno. naj se med seboj, pa lahko gremo mi na pivo! :D
mrsdarcy
# 22.03.2018 ob 18:36
Vsem, ki tako radi pljuvajo po guvernerju, samo eno vprašanje: kdo so bili posamezniki, ki so kot imetniki podrejenih instrumentov želeli hitro zaslužiti, od kje jim vsote, ki so jih špekulativno vložili, Bi bilo zanimivo vedeti, kdo so osebki, ki vlečejo niti medijskih objav, ki so vse po vrsti negativno nastrojene proti guvernerju
larbitron
# 22.03.2018 ob 19:25
Lahko je pljuvat po Jazbecu ampak če zmagajo njegovi nasprotniki bomo davkoplačevalci plačali še kakšno milijardico.
Res to hočete?
Kazalo