Združenje meni, da bi morali nadzorniki pri sestavljanju individualnih pogodb večji poudarek dati na variabilnem delu plače menedžerjev. Foto: BoBo
Združenje meni, da bi morali nadzorniki pri sestavljanju individualnih pogodb večji poudarek dati na variabilnem delu plače menedžerjev. Foto: BoBo

"V priporočilih skušamo povzeti, kakšni so pogoji za delo, kakšni so elementi, ki morajo biti sestavni del menedžerske pogodbe, vključno s priporočenim plačilom," je na današnji novinarski konferenci povedala izvršna direktorica združenja Sonja Šmuc.

Priporočila vsebujejo priporočljiv razpon osnovnih plač glede na zahtevnost vodenja družbe, pri čemer se ta razlikujejo glede na velikost družbe, višino prodaje in aktive ter na kompleksnost poslovanja. Pogodba naj med drugim vsebuje obveznosti in pravice menedžerja, ki morajo biti pregledne in merljive, dodajajo v združenju. Zaslužek pa naj sestavljajo osnovna plača in bonitete ter variabilni delež za uspešnost.

Novost v priporočilih je določba, v katerih primerih lahko podjetje od menedžerja zahteva vračilo variabilnega deleža ter kdaj se lahko odloči za odlog njegovega izplačila. V združenju so priporočila prenovili in nadgradili tudi v skladu z izsledki raziskave, ki so jo v sodelovanju z njimi izvedli na ljubljanski ekonomski fakulteti.
Primerjava bruto prejemkov menedžerjev, ki kotirajo na borzi, in menedžerjev velikih podjetij v zaprtih družbah je na primer pokazala, da imajo slednji za skoraj 20 odstotnih točk večji variabilni delež plače.