ATVP je zoper prvega pivovarja Boška Šrota vložil kazensko ovadbo, kar so za MMC potrdili na celjskem tožilstvu. Foto: MMC RTV SLO
ATVP je zoper prvega pivovarja Boška Šrota vložil kazensko ovadbo, kar so za MMC potrdili na celjskem tožilstvu. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Skupaj s povezanimi družbami ima Šrot v lasti 56,97 odstotkov Laškega. Foto: MMC RTV SLO

Jani Soršak iz Urada za varstvo konkurence sumi, da je Šrot v priglasitvenih listinah v postopku prevzema Laškega in še prej časopisnega podjetja Delo, ki je zdaj v skoraj 100-odstotni lasti Laškega, posredoval lažne podatke o lastniški verigi.

V priglasitvenih listinah, ki so osnova za odločanje urada o koncentraciji družb, je treba zapisati točne podatke o lastništvu podjetij, ki so lastniško povezana, svojo odločitev za ovadbo utemeljuje Soršak.

Na celjski policiji so sicer zatrdili, da v zvezi s Pivovarno Laško za zdaj še niso dobili nobenih navodil od tožilstva, zato policisti v Laškem tudi ne opravljajo preiskave, kot so poročali nekateri mediji.

Žugelj: Imamo dokaze
Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev Damijan Žugelj je dejal, da se je agencija dokopala do dokazov, ki so zagotovo trdni, vložili pa naj bi jo zaradi poznega razkritja lastništva Kolonela in zlorabe notranjih informacij, saj je Šrot imel na voljo vse ključne informacije, ki pa jih ni razkril javnosti.

Razkritje bi vplivalo na ceno delnic Laškega
Če bi Boško Šrot prevzem Kolonela razkril v za to določenem roku, bi to najverjetneje vplivalo tudi na ceno delnic Pivovarne Laško, poleg tega pa bi se morda drugače odločali tudi mali delničarji družbe.

V najslabšem primeru mogoča tudi razlastitev
Za dejanja, ki naj bi mu jih očitala kazenska ovadba, so zagrožena do tri leta zapora, v najslabšem primeru pa bi lahko Šrota, ker v prevzemnih prospektih ni razkril lastništva, doletela tudi razlastitev.

Po neuradnih podatkih naj bi ATVP pridobil tudi informacije, ki kažejo na sum ponarejanja listin, zaradi česar naj bi Šrotu grozila še ena ovadba. ATVP in Urad za varstvo konkurence sta nameravala o Šrotovi usodi odločati že teden prej, a je bil sestanek, domnevno zaradi prevelikega zanimanja medijev, preložen.

Začelo se je s Kolonelom ...
Zgodba se je začela ob razkritju, da je lastnica družbe Kolonel, Daniela Rakovič, ki je bila na podlagi lastniške verige, ki sega do Laškega, uvrščena celo na četrto mesto Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev, družbo podjetju Atka-Prima prodala že leta 2006. Večinski lastnik Atke-Prime Boško Šrot dve leti ni priglasil spremembe lastništva, čeprav je z verigo povezanih družb postal največji lastnik Pivovarne Laško in bi moral priglasiti koncentracijo lastništva.

Znano je, da je Šrotova Atka-Prima večinski lastnik Kolonela, ki je kot 78-odstotni lastnik Centra naložbe preko Infond Holdinga tudi največji lastnik Laškega. Skupaj s člani konzorcija, ki je prevzemal Laško in v katerem so družbe Koto, Cestno podjetje Maribor in Fidina, ima Šrot tako v lasti 56,97 odstotka Laškega.

Je na vrsti Kryižanovski iz Petrola?
Agencija za trg vrednostnih papirjev se je odzvala na pisanje Financ, da naj bi pripravljali tudi ovadbo zoper Marka Kryžanovskega, vodilnega v upravi Petrola. ATVP je v izjavi za javnost zapisal, da postopek nadzora glede morebitnih zlorab notranjih informacij pri nakupih delnic Petrola, d. d., še ni končan, zato konkretnih ugotovitev javnosti ne razkriva in jih ne komentira.

Tudi Kryžanovski naj bi zlorabljal notranje informacije, saj je delnice družbe kupoval tik pred objavo trimesečnih rezultatov. Ta je zlorabo notranjih podatkov zanikal, saj naj bi že v preteklosti napovedal, da bo dokupoval delnice Petrola, rezultate pa so objavili takoj, ko so bili pripravljeni. Kriyžanovski naj bi tri dni pred obajvo rezultatov kupil 100 delnic po 630 evrov. Pisno pojasnilo je od Kryžanovskega zahteval tudi nadzorni svet.

A. K. K.