Mariborsko letališče bo kot kaže le dobilo novega lastnika. Foto: BoBo
Mariborsko letališče bo kot kaže le dobilo novega lastnika. Foto: BoBo

Lastnik in direktor Aviofuna Damijan Cehner je po poročanju Večera v sodelovanju s tujo banko nakazal preostalih 630.000 evrov kupnine dosedanjemu lastniku družbe Aerodrom Maribor Preventu Global, ki je sicer v stečaju. 70.000 evrov pa je kot varščino plačal letos maja.

Tuji vlagatelji bodo k poslu pristopili pozneje
Cehner je napovedoval, da bodo v novi zgodbi o mariborskem letališču tudi tuji vlagatelji oz. neimenovani ameriško izraelski partnerji, vendar pri nakazilu kupnine niso sodelovali s svojimi sredstvi. Po njegovih besedah naj bi se vključili šele pri nadaljnjih stopnjah razvoja letališča.

"Ni bojazni, da ne bi dobil dodatnega kapitala, vem, da sem dobro zastavil zadevo. Ne poznam letališč, ki ne bi poslovala pozitivno, saj so to vendarle luke," je za Večer povedal Cehner.

Glede obveznosti, ki jo ima družba Aerodrom Maribor do Preventa Globala v stečaju zaradi v preteklosti danega posojila za okoli dva milijona evrov, pa je Cehner razložil, da bodo to urejali po prenosu lastništva.

Konec zgodbe o prodaji mariborskega letališča?
Z nakazilom kupnine za mariborsko letališče se je najverjetneje končala dolgotrajna zgodba o prodaji Aerodroma Maribor. Sprva so ga namreč želeli prodati na dražbi, ki pa je bila neuspešna. Stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik pa je zato januarja letos začel pogajanja z enim od štirih ponudnikov Aviofun.

Vmes je moralo dati svoj pristanek še slovenjegraško sodišče, ki vodi stečaj podjetja Prevent Global. Upniški odbor Preventa Global tudi ni soglašal s prodajo, saj naj bi pozneje prišla še boljša ponudba za nakup mariborskega letališča.