Prodaja Agrokorja Mercatorju poteka že osem mesecev. Foto: BoBo
Prodaja Agrokorja Mercatorju poteka že osem mesecev. Foto: BoBo

Konzorcij prodajalcev Mercatorja naj bi podpisal novo pogodbo o prodaji 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Za delnico pa bo Agrokor odštel le 86 namesto 120 evrov.

Agrokor mora slovenskega trgovca dokapitalizirati tudi v višini 225 milijonov evrov, od česar bodo banke prejele 200 milijonov evrov. Preostanek sredstev pa naj bi šel za obratni kapital.

Banke upnice naj bi prispevale tudi dodatnih 100 milijonov evrov posojil z namenom ureditve finančnih razmer v Mercatorju, ki dolguje milijardo evrov. Prodajni postopek naj bi bil tako končan v prvi polovici leta.

Dva mejnika
Pogodba o Agrokorjevem nakupu Mercatorja, ki je bila podpisana junija lani, je za izpeljavo posla postavila dva mejnika. Prvi je bil dogovor o prestrukturiranju dolgov Mercatorja, temu pa bi sledil poznejši nakup. Prvi pogoj se je iztekel konec januarja, a je bil na prošnjo Agrokorja podaljšan do konca februarja.

Banke upnice bi morale sprva že do konca januarja sporočiti, na kakšno prestrukturiranje posojil Mercatorju bi pristale. A dogovor ni bil sprejet, zato je Agrokor rok najprej podaljšal do 5. februarja. Ker dogovora spet ni bilo, je nato predlagal podaljšanje do konca meseca.

Cilj bank je bil, da bi od Agrokorja dobile čim več sredstev preko dokapitalizacije Mercatorja, da bi tako dobile nazaj posojila. Najbolj neomajni naj bi bili avstrijski banki Erste in Raiffeisen, vse skupaj pa še bolj zaplete dejstvo, da je med prodajalci tudi nekaj bank.

Če dogovora ne bi bilo, bi se lahko Agrokor glede na sklenjeno pogodbo iz posla umaknil brez plačila odškodnine.