5. oktober 2017 ob 22:20 MMC RTV SLO Kultura

Igralci sprašujejo kandidate: Zakaj politiki brezsramno slabo odigravajo nove in nove vloge?

Igralci Drame so za soočenje na TV Slovenija zastavili vprašanja predsedniškim kandidatom
Ivan Cankar: Hlapci
Vprašanja umetnikov smo soočili s predsedniškimi kandidati. Foto Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Se vam zdi smiselno, da naša država nameni točno toliko denarja, kot je stal en referendum, za celoletno filmsko produkcijo, torej za vse kratke, dokumentarne in igrane filme, to je približno 15 filmov?

Jernej Šugman, igralec
Ivan Cankar: Hlapci

Je dober umetnik res samo lačen umetnik, je zanimalo igralce SNG-ja Drama. Foto Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Volitve 2017: Soočenje predsedniških kandidatov

"Boste kot predsednik tekli z množico ali jo raje ustavili in usmerili na pravo pot?" je bilo le eno izmed vprašanj, ki so jih igralci v predstavi Hlapci med soočenjem TV Slovenija zastavili devetim predsedniškim kandidatom. Prav vsak med njimi je izžrebal kandidata, ki mu je bilo vprašanje namenjeno.

Igralec in ravnatelj Drame Igor Samobor je prebral citat iz Cankarjevega besedila Dolina Šentflorjanska: "Doline šentflorjanske ni blagoslovil Bog, da bi redila in pitala umetnike, tatove, razbojnike in druge postopače. Dolina Šentflorjanska je živela brez kulture doslej, pa bo tudi odslej." Kandidatko SLS-a Suzano Laro Krause je vprašal, kako lahko kot kandidatka pripomore, da bo kultura bolje živela. "Rada kaj preberem," je pojasnila Suzana Lara Krause, ki bi rada pomagala vsem umetnikom.

"Zakaj se zavesa za nekatere politike nikoli ne spusti?"
Ko se konča predstava, se v gledališču spusti zavesa. Če predstava ne dosega ciljev in ni dovolj kakovostna, se zavesa metaforično spusti mnogo prej, je opozoril igralec Jurij Zrnec. "Žal pa v politiki velja, da se za marsikatere posameznike nikoli ne spusti, ker se brezsramno vračajo nazaj in slabo odigravajo nove in nove vloge," je dodal Zrnec, ki je Majo Makovec Brenčič (SMC) vprašal, kaj bi kot predsednica storila, da bi se končno vzpostavil minimalni etični kodeks in da slovenska politika ne bi bila več razvlečena predvidljiva tragikomedija. "Prav je, da politiki kdaj snamejo masko," je prepričana kandidatka Makovec Brenčičeva. Kot pravi, je treba prav zaradi mladih popraviti ugled politike v javnosti.

Za en referendum več kot za vse filme
Jernej Šugman je izžrebal prvo damo Nove Slovenije Ljudmilo Novak. Po njegovih besedah je zadnji referendum o drugem tiru našo državo stal okoli 3,5 milijona evrov. "Se vam zdi smiselno, da naša država nameni točno toliko denarja, kot je stal ta enonedeljski referendum, za celoletno filmsko produkcijo, torej za vse kratke, dokumentarne in igrane filme, to je približno 15 filmov," je vprašal Jernej Šugman. Slovenska država namenja premalo denarja za kulturo, se je strinjala Ljudmila Novak. "Še posebej mačehovsko se vede do kulturne dediščine. Še bolj bi jo morali izkoristiti in predstaviti svetu," je sklenila Novakova.

Koliko pisateljev poznate?
Naslednji izžrebani je bil Andrej Šiško. "Ivan Cankar je v svojem času živel od tega, kar je ustvaril. Zanima me, koliko danes živečih kandidatov poznate, ki bi živeli od svojega pisanja," je vprašala igralka Petra Govc. Kandidat Šiško je pojasnil, da jih ne pozna, dodal pa, da je tudi sam avtor več knjig in da je žalostno, da se od tega ne da živeti.

Tadej Toš je koprskega župana vprašal, kaj konkretno, ampak res konkretno lahko kot predsednik republike naredi za kulturo v Sloveniji. "Ampak konkretno," je prosil Tadej Toš. Kandidat Boris Popovič je ob tem izpostavil, da bi tako za kulturo kot za denimo šport največ naredili, če bi zagnali gospodarstvo.

Imate raje iskrenega kritika ali prilagodljivega Komarja?
Igralec Bojan Emeršič je spomnil, da v njihovi uspešni predstavi Hlapci nastopata dva zelo nasprotujoča si lika. "Jerman, ki zastopa domiselnost, politično neuklonljivost in bi bil lahko vaš iskren in oster kritik, in pa Komar, ki je bolj prilagodljiv in bi se z lahkoto vživel v vaš koncept ali dejanja, kakršna koli bi že bila, ter bi lahko postal vaš zvest promotor. Koga bi si bolj želeli za svojo desno roko med kampanjo in tudi pri predsedovanju in najpomembneje, zakaj?" je Emeršič vprašanje zastavil predstavnici SDS-a Romani Tomc. "Oba. Ker mora biti predsednik odprt in vsaki taki nasveti koristijo," je odgovorila Tomčeva.

Tek v množici ali za množico?
Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju je vprašanje zastavil Aljaž Jovanovič. "Živimo v časih, kjer vsi zelo radi tečemo. Tečemo zase, v množicah ... Umetnik se zna ustaviti in reflektirati to tekajočo množico. Zdaj me pa zanima, ali bi vi kot predsednik tekli v množici, z njo, ali bi se znali ustaviti in mogoče ali bi znali tudi množico ustaviti, ko bi videli, da gre v napačno smer?" je Pahorja izzval Jovanović. Odgovoril mu je, da bodo ljudje sledili tistim, ki imajo kaj povedati: "Ne glede na to, ali tečejo ali se ustavijo."

"Država se lahko pohvali z Živadinovom, se on lahko z državo?"
Igralka Nina Ivanišin je izžrebala Angelco Likovič. Opozorila je, da država umetnikom, ki ustvarjajo zunaj uradnih institucij, odreka kruh. "Pa ne govorim o brezimnih sanjačih, ampak o svetovno uveljavljenih umetnikih, kot je denimo Dragan Živadinov. Slovenija se lahko svetu pohvali z Draganom Živadinovom, se lahko Dragan Živadinov svetu pohvali s Slovenijo?" je zanimalo igralko. "Umetniki so naše bogastvo. Še več otrok bi morali peljati v gledališče. Gledališkim delavcem pa bi morala država bolj priskočiti na pomoč, saj imajo prenizke plače," meni Likovičeva.

Kultura kot paradni konj države
Nekdanjemu igralskemu kolegu Marjanu Šarcu je vprašanje zastavil Marko Mandič. Kot je poudaril, je umetnost paradni konj neke države. "Kako bi bolje lansirali vrhunske umetniške stvaritve v Evropi in drugje po svetu in jih markantno orisali na širši kulturni zemljevid. In ali bi se vam zdelo smiselno po vzoru nekaterih držav povečati proračun za kulturo," je zanimalo Mandiča. Poleg gospodarske lahko predsednik izvaja kulturno diplomacijo, je poudaril Šarec. "Sam sem igralec in ljudem je treba razjasniti, kako pomembno in zahtevno delo je to, saj tudi mene kot igralca pogosto podcenjujejo," je sklenil Šarec.

Jure Brankovič

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 11

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • pop-drakula 5. oktober 2017 ob 23:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  žal v politiki velja, da se za marsikatere posameznike zavesa nikoli ne spusti, ker se brezsramno vračajo nazaj.
  Bravo Zrnec.
  Zaveso moramo spustiti volilci. Vec kot skrajni cas je za spremembo!
  +7
  -1
 • burja123 6. oktober 2017 ob 02:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še najbolj iskren in pošten odgovor je od Romane
  0
  -9
 • ajvard 6. oktober 2017 ob 03:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  precej brezvezna vprašanja s strani igralcev.
  odgovori na nivoju vprašanj.
  +4
  -4
 • tsinamuh0 6. oktober 2017 ob 04:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Boste kot naše najpomembnejše gledališče tekli z množico, jo z igralci vred zastrupljali ali bi jo raje usmerili na pravo pot?"
  Le čevlje sodi naj Samobor.
  V tem hipu se mi zdijo celo politiki manjši hipokriti in lutke od igralcev.
  +1
  -4
 • pepieinschlag 6. oktober 2017 ob 05:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še najbolj iskren in pošten odgovor je od Romane

  ... ki bi z najemom dveh »svetovalcev« spet povečala administracijo...
  +4
  -1
 • Ples 6. oktober 2017 ob 06:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  @ajvard
  odgovori na nivoju vprašanj.

  Ne, velika večina odgovoov je precej pod nivojem vprašanj.
  +5
  0
 • Srečni Luka 6. oktober 2017 ob 07:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Očenaš hlapca Jerneja nezaželen na slavnostni seji DZ
  Igralska gospoda, takrat vas ni bilo slišati?!?
  Se mar sedaj oglašate, ker se ne obeta izvolitev "pravemu" kandidatu???
  +3
  -4
 • lektor1 6. oktober 2017 ob 08:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ta novica ne sodi pod Kulturo, ampak pod Volitve 2017. Sicer pa upam, da se bo Drama tako angažirala tudi, ko bodo parlamentarne volitve.
  0
  -1
 • zelda 6. oktober 2017 ob 09:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še najbolj normalno vprašanje je postavil Zrnec.
  0
  0
 • Ribiič 6. oktober 2017 ob 09:54
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dragi glumači, ste del problema, ne rešitve. Ko gre za vaše se lepo postavite v vrsto in skandirate.
  +4
  -1

Zadnji prispevki