I otok
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 20 glasov Ocenite to novico!
Pavle zase pravi, da rad dobro je, in tako se je, ker živi sam, naučil tudi kuhati. Pozimi največkrat peče na žaru, kjer si za kosilo pripravi še večerjo. Foto: iOtok

Dodaj v

Pavle in Zvonko se strinjata: Na Biševu ne bo nikoli političnih strank, saj od njih ni koristi

Pavle danes Biševa ne zapusti več
13. marec 2017 ob 06:29
Biševo - MMC RTV SLO

Pavle je sin biševskih legend: tete Nives in gospodarja Živka. Na otok je sprva hodil pomagat, pozneje pa je zaradi ostarelih staršev ostal na družinskem posestvu.

Zime preživlja v najlepšem biševskem zalivu Salbunari, poleti pa otok zaradi gneče zapusti in se s svojo ladjo, ki ji je nadel pomenljivo ime "Tavajoči mir" (hr. Lutajući mir), odpravi do prijateljev na Jadranu.

Pavle je imel v Splitu majhno podjetje za izdelavo ladij; preden je splavil svoj Mir, je naokoli plul z železnim Popajem. Čeprav je bil dolgo vajen življenja v mestu, Pavle danes Biševa ne zapusti več. Zase pravi, da rad dobro je, in tako se je, ker živi sam, naučil tudi kuhati. Pozimi največkrat peče na žaru, kjer si za kosilo pripravi še večerjo.

Pogosto sta na jedilniku velik gof ali gruj, ki ju Pavle pripravlja v posebni marinadi. Ribe vsakič zadišijo tudi okoliškemu tropu mačk, za kosilo se med njimi včasih vname prava vojna. Ribe z žara pa mu od včasih odnesejo tudi tatinski galebi. Pavle pozimi obdeluje družinske vinograde. Te vestno obrezuje in zamenjuje stare trte z novimi. Na posestvu so tudi čebele, vendar pa se teh Pavle zaradi alergije izogiba.

Medtem ko Pavle dan preživlja v vinogradu, se Barba Jure in Teta Nina odpravita na ogled stare šole. Čeprav živita le dober kilometer stran od nje, Nina v šolo ni vstopila že več kot 42 let. Nazadnje je v njej taborila kot osmošolka na sklepnem šolskem taboru.

Pavleta pa v tem času v vinogradu obišče Zvonko; po kratki izmenjavi mnenj ga Zvonko povabi v mestni odbor. Pavle predlaga zmeren pristop, z Zvonkom pa takoj poenotita stališče, da na Biševu ne bo nobenih političnih strank, saj od njih nikoli ni bilo nikakršne koristi.

Nadina Štefančič
Prijavi napako
Komentarji
diax
# 13.03.2017 ob 17:51
Ne razumete.. Mediji morajo razkriti svetu še enega zadnjih neokrnjenih in neobljudenih kotičkov narave. Da se razve. Nato pridejo nepremičninski špekulanti, tajkuni, ki si zgradijo kičaste vile in izpodrinejo staroselce. Na koncu pa posredniki selitve migrantov le-te še tam (recimo na Biševem) malo poselijo...
are
# 13.03.2017 ob 15:15
Pa kaj imate vi s tem Biševim??
veger
# 13.03.2017 ob 14:12
Redko karkoli komentiram, ampak prosim vas RTV, to je pa preveč!! In to mislim zelo resno. Prosim odgovorne, če preštejejo novice o tem otoku in se zamislijo!! Lp
menitosi
# 13.03.2017 ob 19:45
želim prenehati plačevati RTVSLO naročnino.
nizakej
# 14.03.2017 ob 08:48
Berem komentarje in si mislim; Debili nad mano imajo raje natepanje z novicami o Merklovi, Erdoganu, Isisu, Senici, Čebaškovi...
pašeresje
# 13.03.2017 ob 17:41
sem že upal, da smo našli kak spregledan otoček, ki ga ima Slovenija...

pa je govor o Hrvaški z 10 000x več morja, kot ga imamo mi...
ajvard
# 14.03.2017 ob 09:57
meni je ta iOtok prav simpatičen projekt.
pohvale ustvarjalcem.

z veseljem preberem vsak članek.
Bendit
# 13.03.2017 ob 20:05
Ma ste nestrpni, gre za neko oddajo ali nek projekt zato se pac pise o tem, ce vas moti pac glejte kaj drugega; dejanja hrvaske politike mi tudi meni gredo posteno na zivce sam kaj majo ljudje na bisevu s tem? Nic.
darko56
# 14.03.2017 ob 16:32
to so vse neki €U projekti. samo če nisi naš nimaš možnosti. je pa v vseh teh €U zadevah ogromno denarja. sploh kulturniki, ki stalno samo jamrajo, so na veliko udeleženi v črpanju teh sredstev...
maher
# 13.03.2017 ob 16:29
Epohalne fotke. Dajte, pošljite jih na natečaj National Geographica!
politik kritik
# 13.03.2017 ob 17:15
hahahaah katastrofa
I otok
Interaktivna serija iOtok

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Kazalo