I otok
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 21 glasov Ocenite to novico!
iOtok
Jure in Nina prebivata na najbolj zahodnem delu otoka v zaselku Nevaja, v katerem je od nekdaj ena sama hiša. Foto: iOtok

Dodaj v

Jure in Nina združujeta biševsko kmečko tradicijo in tehnologijo

Živita v slogi in ljubezni
6. marec 2017 ob 06:14
Biševo - MMC RTV SLO

Barba Jure in teta Nina na Biševu živita v slogi in ljubezni - da bi lahko vsak trenutek preživela skupaj, imata v dnevnem prostoru nameščena vsak svoj veliki televizor. Jure in Nina sta popolnoma samooskrbna: hišo, ki je znotraj sodobnotehnološko opremljena, obdaja tradicionalen biševski vrt ali 'žardin'.

Jure in Nina prebivata na najbolj zahodnem delu otoka v zaselku Nevaja, v katerem je od nekdaj ena sama hiša. Ime Nevaja ('ne valja', slovensko: 'ni dober') je dobil po zalivu, ki leži pod njim in je obdan z visokimi stenami, zato otočanom onemogoča dostop do morja.

Barba Jure je nekoč delal pri telekomunikacijskem podjetju, zato je vešč visoke tehnologije; svoj televizor posluša na slušalke, medtem ko teta Nina kuha in na svojem televizorju gleda "glasne" najljubše nadaljevanke. Enkrat mesečno pečeta kruh, zato sta kupila profesionalen mešalnik za testo – ta zdaj, kot bi trenil, umesi testo, Nina pa ga razvalja v starosvetne biševske hlebčke. Mesečno zalogo kruha nato spečeta v stari krušni peči, na biševskem dračju.

Poleg vinograda barba Jure obdeluje tudi velik vrt, ki zaradi posebnega biševskega podnebja uspeva tudi pozimi. Jure tako še januarja prideluje paradižnik, zelje, solato, blitvo, čebulo, raštiko (listnati ohrovt) in bob. Sredi meseca pobere še mladi krompir, takoj v začetku februarja pa v zemljo že zasadi novega.

Jure in Nina v svojem življenju in delu združujeta vse najboljše, kar prinašata stara biševska kmečka tradicija in sodobna visoka tehnologija. Tako uživata vse sadove otoškega raja, tehnologija pa jima omogoča, da sta nenehno v stiku z zunanjim svetom, zlasti s sinovoma in njunima družinama.

Nadina Štefančič
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
Prijavi napako
Komentarji
Palpatine
# 06.03.2017 ob 12:09
da bi lahko vsak trenutek preživela skupaj, imata v dnevnem prostoru nameščena vsak svoj veliki televizor.

:-)
dharma
# 06.03.2017 ob 13:08
A spet?
lesen
# 07.03.2017 ob 12:56
zadnjih recimo pet člankov o tem biseru sredi jadrana nisem kliknil, ker mi gre ta reklama na živce. nimam nič proti projektu ali hrvatom. je pa tole le nacionalni portal republike slovenije. gre za to, da si naš novinar vzame čas za spisat članek o hrvaškem otoku. dobro enega, ni problem. problem je, ko se ti članki kar vrstijo. ma pošljite novinarja na izmenjavo, pa naj piše te članke v jutarnji list. pomoje bi novinar lahko čas porabil za pisanje o slovenskih otokih pozabe. in ne mislim na blejskega. mislim na tiste, kot jih omenja rokers (sam bi želel kakšen članek o goričkem npr)...
rokers
# 06.03.2017 ob 23:33
nič nimam proti iotoku, da je jasno, lepo da nekaj delajo. Niti najmanj ne sovražim hrvatov, rad grem na Hrvaško, a mislim, da bi morala naša RTV več pisat o naših krajih, naših ljudeh. Ni čudno pa da nam potem po mladine leti po celem svetu, ne poznajo (niso videli) še niti Soče. Razen Bleda in Postojnske jame, niso še videli kaj nam Slovenija ponuja, pa nakladajo o nekih trekingih okoli veliko manj lepih in zanimivih gorstev v neki xy državi. Slovenija je lepa in o njej naj se več govori, iotok pa naj kar bo.
rokers
# 06.03.2017 ob 22:53
sej je lepo, a imamo v Sloveniji precej "otočkov" sredi divjine, kjer ljudje vztrajajo in živijo še v težjih pogojih. Imamo tolko grap, planin, planot, dolin kjer je težko, a prav tako lepo..
Trebuša, Vojsko, Trenta, Lepena, Slapnik v Brdih (je že propadel), Davča, pa vasi po Koroških hribih, Kočevska, vasi ob zgornjem toku Kolpe, Kolovrat, pa vasi nad Logarsko,....
zamudnik
# 06.03.2017 ob 20:32
Kolikšen je honorar za to?
raknac navi
# 07.03.2017 ob 09:30
ajvard ti osnovnih stvari ne razumes....
Da so na razpisu prisli skoz so mogli obljubit da bo zadeva imela postprodukcijo... in tukaj je problem in stroski. Tako mimogrede, seveda ni res, da nas to nic ne stane. A huje od tega je to, da si nekdo z lahkoto zagotovi javni medij kot producenta. Nekdo pa nikoli zraven ne pride.
O tem, da se zastojn dela rekla za hrvaski turizem pa sploh ni potrebno razglabljat...
Untamle
# 07.03.2017 ob 21:25
Dvomim da bi kdaj dočakal dan, da bi Hrvati z 1/10 intenzitete pisali toliko reklame o Sloveniji.
rokers
# 07.03.2017 ob 14:57
lesen točno tako..smo pa res slovenci neki jugonostalgiki, joče se nam po Dalmaciji in nekateri jo imajo še vedno za svojo, tako da razumem. Tudi jst grem vsako leto na Pag, pa še kam, samo en članek na leto je dovolj, ne pa cela serija.
favory
# 09.03.2017 ob 13:18
In zakaj se je treba razburajti zaradi teh člankov? Razumem, da se človek razburja ker je nekaj narobe napisano ali nestrokovno ali lažnivo...ampak..če vas ne zanima, zakaj to berete? Meni ne pride na kraj pameti, da bi bral članek z versko vsebino ali pa o lišpanju ali deplirinaju ali o pasjereji...me ne zanima. Seveda pa mi ne pride na kraj pameti, da bi šel tja komentirat, kako je to brezveze. Nimaš kaj, folk je res čuden...
dharma
# 08.03.2017 ob 16:11
ajvard
Pa sej ok, če ti je všeč. Imaš direkten link in glej. Ne razumem pa zakaj mora biti vsak teden članek o tem. V bistvu razumem, samo se mi zdi skrajno trapasto.
rokers
# 06.03.2017 ob 23:33
pol mladine
Turboboost
# 06.03.2017 ob 16:17
Izgledata srečna...tole z vrtom in zelenjavo v januarju jima pa kar malo zavidam
ajvard
# 06.03.2017 ob 14:18
dharma

da. in meni je prav všeč.
ajvard
# 06.03.2017 ob 23:44
rokers

saj pravim, razpisi so, naj se prijavi kakšna ekipa, ki bo kaj naredila v zvezi s prezentacijo naših krajev. čuda se da narediti.

imamo hude kraje, arhitekturo, vasi, zgodovino, običaje (nestvarno dediščino), živali, rastline (80 vrst divjih orhidej raste v Sloveniji - zgolj kot primer) ........... ampak, če nihče od naših ne naredi projekta o Sloveniji in ga ne prijavi na razpis, ne morem zaradi tega biti jezen na tiste, ki so realizirali projekt Biševo.

bravo ekipa iOtok. naj bo vzpodbuda ustvarjalcem, ki bi kaj takega naredili o kakšni naši znamenitosti.
raknac navi
# 06.03.2017 ob 22:50
Pa je tako lepo zgledal neki casa... sem ze mislu, da zanalasc ne bomo dal nobenga komentarja...
nizakej
# 06.03.2017 ob 18:31
Dharma, naročnina za Lady je smešno majhna, začni jo čitat in ne utrujej...
ajvard
# 06.03.2017 ob 23:01
rokers

bom ponovil svoj komentar iz prejšnjega tedna:

ustvarjalci so sredstva za serijo iotok in dokumentarec iotok dobili na razpisu EU št EAC/S30/2013. to ni bil kak razpis, ki bi ga delali v Sloveniji, z EU sredstvi, temveč neposredni razpis

prijav je bilo 424. izbranih je bilo 97 projektov. za financiranje je bilo potrebno doseči vsaj 88,5 od 120 možnih točk. iotok je prejel 102 točki. uspela sta še dva slovenska prijavitelja.

sedaj ste lahko mirni, saj denar ni šel od vaše naročnine.

tako, da vsi ki kričite, zakaj ni serija o Osilnici ali katerem drugem kraju v Sloveniji....počakajte na naslednji razpis, se prijavite, zmagajte in naredite.

do takrat lahko čestitam le ustvarjalcem iotok-a.
I otok
Interaktivna serija iOtok

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Kazalo