I otok
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 18 glasov Ocenite to novico!
iOtok
Zvonko zase sicer pravi, da je len, a je eden prvih, ki se je v biševsko-viškem akvatoriju začel ukvarjati z alternativnim turizmom. Foto: iOtok
iOtok
Pred dobrim letom se je zaljubil v Mariborčanko Petro, ki je otok obiskovala že kot otrok. Foto: iOtok

Dodaj v

Zvonko turistom, ki so mu všeč, pokaže tudi najbolj skrite kotičke Biševa

Zelo angažiran član otoške skupnosti
20. februar 2017 ob 06:45
Biševo - MMC RTV SLO

Turistični vodnik Zvonko se je na Biševo vrnil pred tremi leti. Pred tem se je preselil k dekletu v Zagreb, vendar ni zdržal dolgo – želja po otoku je bila premočna, hotel je domov. Nato pa se je pred dobrim letom zaljubil v Mariborčanko Petro, ki je otok obiskovala že kot otrok.

Ker ima otok svojo moč in za vročo poletno romanco ni nikoli prepozno, bi Biševo z njo skoraj dobilo prvo slovensko Biševljanko ...

Zvonko zase sicer pravi, da je len, a je eden prvih, ki se je v biševsko-viškem akvatoriju začel ukvarjati z alternativnim turizmom. Zahtevne turiste odpelje tudi do najbolj skritih točk otoka, njegovo področje zanimanja pa sta pretekla in polpretekla zgodovina. Kot lasten žep pozna vse skrite podzemne sisteme jam in obrambnih rovov, ki jih je za seboj pustila nekdanja Jugoslovanska ljudska armada. Ta je na Biševu in Visu imela utrjeno oporišče. Otoka sta bila v nekdanji Jugoslaviji za tujce zaprta, zato so tja večinoma zahajali slovenski, hrvaški in srbski turisti. Vis in Biševo sta za druge turiste postala dostopna šele na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je Hrvaška postala samostojna država.

Kljub svojemu obširnemu znanju je Zvonko precej muhast vodnik; svoja vodenja obarva z zelo "osebnimi" pogledi, v katerih na primer imenuje vojaške objekte "spomeniki človeške neumnosti". Za goste, ki so mu všeč, običajno doda še bonus v obliki skrite razgledne točke, medtem ko tiste, ki se odzivajo brezbrižno, hitro pospremi domov. Kadar ima vsega dovolj, v šali pripomni, da bo opustil turizem in na Biševu odprl prodajalno zimske smučarske opreme. Čeprav bo odprta 24 ur na dan, vse dni v tednu in vse mesece v letu, vanjo zagotovo ne bo nikogar. Tako bo imel občutek, da neprenehoma dela, ne bo pa se mu treba pretirano ukvarjati z nadležnimi kupci.

Zvonko na prvi pogled morda deluje kot hedonist, a je zelo angažiran član otoške skupnosti in iniciative za biševski mestni odbor. Odbor zdaj čaka popis prebivalstva, ugotavljanje števila stalno prijavljenih na otoku, nato pa pot od zaselka do zaselka, od hiše do hiše, kjer bodo morali pobudniki za projekt pridobiti vsakega Biševljana posebej. Za mestni odbor bodo morali najti tudi primeren prostor ...

Nadina Štefančič
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
Prijavi napako
Komentarji
zamudnik
# 20.02.2017 ob 11:26
Eni pa res znajo priti do honorarja.
Pistorius
# 20.02.2017 ob 08:32
Preveč fotk BIševa - in premalo portretov gospoda Zvonka!
sandi4
# 20.02.2017 ob 12:58
Boste že enkrat nehali na račun nas plačnikov RTV prispevka,delat zaston reklamo za en kraj v eni tuji državi.Če,imate radi Slovenijo,pa verjamem da je nimate,bi morali reklamirat kraje v državi,katera vam reže debel kos belega kruha.
heavyd
# 21.02.2017 ob 18:50
Boli me K kaj Zvonko kaže turistom na Biševu. W.T.F. !?
Lupo
# 21.02.2017 ob 08:35
Prispevek o otoku v katerem ni omenjen niti eden otočan!
Gepard007
# 22.02.2017 ob 06:48
@sandi4: Bi se kar strinjal!
bjn
# 21.02.2017 ob 15:14
Na Brijonih je bil včasih otok Stenjak.
Potem so ga preimenovali v otok Jerolim.
Na tem otoku je bila naša počitniška kolonija.
Zdaj je otok za naturiste. Zelo lep otok.
I otok
Interaktivna serija iOtok

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Kazalo