I otok
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 14 glasov Ocenite to novico!
Biševo
Nekoč so na silvestrovo Biševljani zakurili kres, kjer je zgorelo vse staro, v cerkvi sv. Silvestra pa so imeli preprost mašni obred. Foto: iOtok

Dodaj v

Kako so Komižani ugrabili največji biševski praznik

Sv. Silvester je zavetnik otoka
13. februar 2017 ob 06:41
Biševo - MMC RTV SLO

Silvestrovo je največji biševski praznik. Nekoč so na ta dan Biševljani zakurili kres, kjer je zgorelo vse staro, v cerkvi sv. Silvestra pa so imeli preprost mašni obred. Danes pa je praznik postal turistični dogodek Komiže. Otok zasedejo Komižani in mimo Biševljanov pripravijo svoje lastno praznovanje, kot da so prišli na nenaseljen otok.

Nekoč so Biševljani v tednu pred praznikom na kres znosili svoje stare osebne predmete, s čimer so simbolično naredili prostor za novo. Kres je ob tradicionalnem »zagovoru« vedno prižgal najstarejši otočan, ki je nato tudi vodil obred v biševski cerkvi. Biševljani so se zbrali ob domačih jedeh in se skupaj poslovili od starega leta.

Komižani pa danes na otok prinesejo svoje vino in pečene odojke, s seboj pripeljejo duhovnika in pred cerkev Biševljanom v posmeh zapičijo komiško zastavo. Lada, Lucijo, Nikica, Zvonko in Mićo se zato počutijo, kot da so jim Komižani ugrabili praznik in ga priredili po svojih željah. Iz protesta se ne udeležijo cerkvenega obreda in prizorišče kmalu zapustijo.

Na otok je tokrat prišel tudi Pepe Kalafot, znameniti komiški ulični pesnik. Za Biševljane je pripravil nekaj hudomušnimi pesmi, s katerimi je še bolj podžgal razprtijo. Biševski poet Mićo Finta pa mu ni ostal dolžan, za pesniški dvoboj je tudi sam pripravil nekaj udarnih verzov ...

Nadina Štefančič
Biševo
Biševo
Biševo
Biševo
Biševo
Biševo
Biševo
Biševo
Biševo
Biševo
Prijavi napako
Komentarji
dharma
# 13.02.2017 ob 15:28
A še kar težite s tem projektom?!
veza
# 14.02.2017 ob 22:14
Kaj koga briga, kaj se dogaja na enih otokih, a nimamo dovolj svojih problemov?
Furešt
# 14.02.2017 ob 18:37
Bas san zgobava u knjizari, se dolibia kuci koja mi stoji poret porata, otvoria portun. Ee, poton san skina postole ih da na ponistru otvoria skuri da vitar malo zafuma. Ka li sjednen za stol ukljucin komp i ugleda na rtv portalu vec neznan koji put visti o Bisevu i okolini. A co se ove slovence jos truje sa vistima o Bisevu, ka neka losa mehicka limunada. Ca se gledaje ljude koji daju u crkvi lemozinu, ka da bi ja gleda ca to rade susidi u Zakalu kod Kamnika. Pa dobro ovaj put san reka registrovat cu se pa ca bude bude. A iden vam sada u kuzinu napravit nesto od spize za veceru. Drugace pa ja, lepe pozdrave iz Visa, vsem lep valentinov vecer in imejte se radi :)
mend055
# 15.02.2017 ob 09:42
Kaj koga briga, kaj se dogaja na enih otokih, a nimamo dovolj svojih problemov? Pravilna izjava, na mestu...

PS. We all live in a yellow printmarine, a yellow PRINTmachine, a yellow PRINTdigitalin..., we all live ...
Prirejeno po ansamblu The Ščurki ali tako nekako prevedeno.
mend055
# 13.02.2017 ob 12:08
No, kje so ti verzi?
Sicer pa: sram vas bodi, Komižani. Zakaj ne spoštujete Biševljanov?

PS. Zakaj pa bi jih spoštovali - v tem kontekstu neke religije - , saj je tudi krščanstvo veliko pokradlo od podjarmljenih in zasužnjenih poganov (beri - nekristjanov).
I otok
Interaktivna serija iOtok

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Kazalo