Lado Ambrožič - varuh pravic gledalcev in poslušalcev. Foto: MMC RTV SLO
Lado Ambrožič - varuh pravic gledalcev in poslušalcev. Foto: MMC RTV SLO

Verjetno je ministrica odšla tudi zaradi izgubljenih milijonskih poslov svojega moža z državo. Premierka je ministričin odstop sprejela, ne da bi ji izstavila račun za stroške, ki jih je gospa v zlatu in krznu v enem mesecu s svojimi potezami povzročila.

Gospa premierka se tudi ni spotaknila ob ministričine navedbe o korupciji, ki izčrpava slovensko zdravstvo. Boj proti korupciji pač ni vladna prioriteta, kar med drugim dokazuje izbor novega senata protikorupcijske komisije, še bolj pa toleranca do tajnih bančnih dosjejev, ki jih banke skrivajo pred javnostjo, saj bi razkritje med drugim pokazalo, da so v spisih imena množice pomembnih državljanov, ki jim najetih posojil ne bo treba nikoli odplačati. Vlada dosledno ščiti interese politične in drugih elit že od samih začetkov tranzicije, ki jim je v 90. letih omogočila finančni vzpon in jih v ta namen oprostila davkov.

Zdaj se je odločila še za nov korak: pripravljen je program legalizacije črnih gradenj, pred tem pa jim je znižala davek na nezasedene vile, stanovanja in vikende. Na dan so prišli tudi podatki o dodelitvi "socialnih" stanovanj privilegiranim izbrancem, ki že tako ali tako posedujejo po nekaj hiš in stanovanj, a njihova požrtnost nima meja.

In medtem ko se elite, skupaj s političnim razredom, redijo in šopirijo ter se bohotijo ministrstva z množicami neučinkovitih uslužbencev in preštevilnimi dobro plačanimi uradi in direktorati, sestavljenimi iz ljudi s strankarskimi izkaznicami, nekaj sto tisoč državljanov ne ve, kako bodo preživeli do naslednje pokojnine, plačice ali socialne podpore, ob vsem tem pa se jim napovedujejo nove podražitve osnovnih stvari, tudi vode z groteskno dajatvijo za odtok deževnice z njihovih streh. Zgodba o uspehu se je izrodila v zgodbo o polovici državljanov, ki so obogateli na račun tistih, ki so ostali brez vsega, tudi brez služb. Politična elita je izgubila stik z realnostjo, ukvarja se samo še sama s seboj, z nikoli končanimi kadrovskimi eksperimenti, sprejemanjem množice nepremišljenih zakonov in s svojimi osebnimi koristmi.

Na spletu kroži posnetek iz Tuzle, na katerem učiteljica Šeherezada Delić oblastni garnituri z izjemnim pogumom v obraz pove, da so gnoj, ki so za svoj blagor uničili in prodali vse ter izdali zaupanje ljudstva, za kar jih mora biti sram. Naše šeherezade so do oblastnikov prizanesljive, celo več, spet jih bodo volile, v iracionalnem upanju, da bodo vendarle izpolnili obljube, ki jih trosijo iz mandata v mandat.

Slovenski zunanji dolg bo vsak čas znašal 28 milijard evrov. Bistveno več, kot je v osemdesetih letih znašal dolg rajnke Jugoslavije, kar je bil med drugim eden izmed vzrokov za njen razpad. Tega denarja Jugoslavija ni nikoli vrnila, tudi mi ga ne bomo, ker ga niti teoretično ne moremo vrniti.

Pomlad je, država pa je pred razpadom. Ljudje bodo za velikonočne praznike jedli potico. Za kruh mnogi nimajo več.