Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Škotska
Bo Škotska postala samostojna država ali ne? Foto: Reuters
Igor Jurič
V nocojšnjem Globusu bo z vami Igor Jurič. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Globus

Dodaj v

Boj za neodvisnost

Kolumna Igorja Juriča
16. september 2014 ob 14:54,
zadnji poseg: 16. september 2014 ob 18:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Le še dober dan nas loči od referenduma, ki bo odločal o tem, ali bo razpadlo šesto največje gospodarstvo na svetu ali pa bo Škotska ostala del Združenega kraljestva.

Če Škotom uspe izglasovati neodvisnost, bo to nedvomno razpihalo ogenj odcepitvenih teženj še marsikje v Evropi, predvsem pri Kataloncih. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da se bo boj med zagovorniki in nasprotniki škotske neodvisnosti bil tako rekoč do zadnjega preštetega glasu.

Ne le Škoti, ampak vsi britanski državljani in tudi Evropejci bodo nestrpno čakali petkovo razglasitev izidov referenduma. Takrat bo jasno, ali bo Škotska nadaljevala 300-letno sobivanje z drugimi narodi v Združenem kraljestvu ali pa se bo rodila nova, že 35. država po padcu berlinskega zidu pred 25 leti. Škoti se v svojih prizadevanjih za samostojnost v precejšnji meri zgledujejo tudi po Sloveniji. Čeprav je usoda ironično hotela, da je kraljestvo na Otoku prvič združil prav škotski kralj Jakob VI. in ima britanska kraljica Elizabeta II. po očetovi strani celo več škotske kot angleške krvi, pa Škoti želijo iz Združenega kraljestva iz kar nekaj podobnih razlogov, kot so Slovenijo odgnali iz Jugoslavije. V Edinburghu trdijo, da se politične odločitve sprejemajo v Londonu mimo njihove volje, da v London pošiljajo več denarja, kot ga dobijo nazaj, da britanska vlada ne rešuje njihovih družbenih vprašanj ...

Več o tem v oddaji Globus ob 17.55 in 23.10 na TV Slovenija.

Ali bo večinska volja ljudi na referendumu sledila tem argumentom, je nemogoče napovedati, saj sta tabora zagovornikov in nasprotnikov škotske samostojnosti tako rekoč izenačena. Imajo pa Škoti to srečo, da se je vlada v Londonu odločila, da jim dovoli izpeljati referendum, kar v mednarodni skupnosti ni ravno običaj (pomislimo samo na številne krvave razpade držav!). Je pa britanska vlada to odločitev sprejela v trenutku, ko je bila velika, velika večina volivcev proti samostojnosti. Šele v zadnjih tednih se je namreč trend popolnoma obrnil, zato je britanski politični vrh začel Škotom panično ponujati cel kup ugodnosti, če ostanejo v Združenem kraljestvu, med drugim celo možnost, da se iz unitarne države preoblikuje v federacijo. London pa Škotom ne ponuja le korenčkov, ampak grozi tudi s palico. Škote straši, da ne bodo smeli obdržati funta, kraljice, da se bodo velike banke iz Škotske umaknile v londonski City, da neodvisna Škotska ne bo več članica Evropske unije in zveze Nato ... Zagovornikov neodvisnosti za zdaj grožnje ne skrbijo preveč, ker se zavedajo, da bodo zaradi velikih zalog nafte in tudi odličnih naravnih pogojev za izkoriščanje obnovljivih virov energije gospodarsko ena najmočnejših držav v Evropi. Že zdaj po BDP-ju na prebivalca prekašajo veliki evropski gospodarski sili Francijo in Italijo.

Škoti, ki že uživajo široko avtonomijo znotraj Združenega kraljestva, ne bi smeli le z zamahom roke odpraviti groženj Londona. Dejstvo je, da bi se s samostojnostjo veliko stvari, ki so do zdaj povsem preproste, zelo zapletlo. Kar naenkrat bi med državama zrastla prava meja, ker nobena država ne bi bila v schengenskem območju, Škotska bi morala zaprositi za sprejem v EU in tudi Nato, kar gotovo ne bi teklo gladko. Najverjetnejša ovira bi bila Španija, ki se tudi sooča z zahtevami nekaterih avtonomnih pokrajin po samostojnosti. Prednjačijo predvsem Katalonci, ki nameravajo izpeljati posvetovalni referendum o samostojnosti že novembra, pa čeprav jim Madrid in španska ustava tega ne dovoljujeta. Verjetno pa bi se zaradi notranjepolitičnih razmerij Špancem lahko pridružila še kaka država, npr. Belgija ali pa Italija ali pa ...

Kljub morebitnim velikim težavam, ki jih ob morebitni samostojnosti čakajo, pa številni zagovorniki škotske neodvisnosti pravijo: "Če ste lahko uspešni vi Slovenci, ki vas je dva milijona, nas pa je pet milijonov, zakaj ne bi uspelo tudi neodvisni Škotski!"

Igor Jurič, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
SF-SN
# 16.09.2014 ob 15:12
Tisti neodločeni naj samo razmislijo, zakaj jih London tako želi obdržati, če bi jim pa šlo tako slabo če bi postali neodvisni.
Se hitro izkaže da tisti iz Londona strašijo na veliko
ALFAinOMEGA
# 16.09.2014 ob 18:28
Ta ista Anglija je z vsemi mogočimi prijemi pomagala razdirati mnoge države. Sedaj, ko se to dogaja njej, pa išče izgovore v vsem mogočem.
Anglosaška dvoličnost in pokvarjenost je brezmejna.
kip
# 16.09.2014 ob 16:43
Upam da se bo Škotska odcepila prav bi bilo ker Angleži preveč podpirajo in podpihujejo seperatizem po svetu in izvajajo agresijo .To se jim je vrnilo kot bumerang .Še ZDA da se začnejo razpadat potem bo pa končno svetu zavladal mir.
ALFAinOMEGA
# 16.09.2014 ob 16:02
tako pa bomo priča rojstvu še ene umetne tvorbe.

Škotska je bolj pristna, kot saksonska Anglija.
Povzemam iz hrvaške wikipedije:
Sasi su germansko pleme čija je prapostojbina bila na području kasnije Danske. Pod pritiskom Franaka Sasi se šire iz Danske prema zapadnoj Europi između 3. i 5 stoljeća. Dio Sasa (u engleskom jeziku nazivani Saxons) što sa Anglima i Jutima iz sjeverne Njemačke, Danske i Nizozemske prelaze na Britansko otočje u 5 i 6. stoljeću, pretopiti će se u Engleze. Njihovo ime danas se tamo očuvalo u nazivima Wessex, Essex i Sussex. Dio Sasa ostao je živjeti u Njemačkoj, gdje se još u području Saske razlikuju od ostalih njemačkih skupina, Švaba, Bavaraca i Franaka.

če so kdo pristni avtohtoni prebivalci britanskega otočja, so to ravno Irci in Škoti.
ALFAinOMEGA
# 16.09.2014 ob 15:58
Škotom želim odcepitev od največjih zgodovinskih zločincev, ki so po celem svetu izvajali silo in podjarmljali kompletne narode.
bazoka
# 16.09.2014 ob 20:10
protesti v glasgowu zoper pristrano poročanje bbc-ja o referendumu
link
direndaj
# 16.09.2014 ob 19:02
Čudno, da o protestih tisočev škotov nikjer niti besede? Prav tako ni bilo nikjer besede o nasilju policije nad antifašistina švedskem in niti besede o protestih pred vrhom nata.............
ALFAinOMEGA
# 16.09.2014 ob 16:13
Škoti
Pleme Škotov izhaja iz Irske; natančneje iz okrožij Antrim in Down.
Leta 500 so Škoti pod vodstvom kralja Fergusa zavzeli Argyll in ustanovili državo Dalriada (Dál Riata) v piktski pokrajini; Rimljani so to ozemlje poimenovali Kaledonija. Povezava med Pikti in Škoti je še starejša kot to; okoli leta 300 so Rimljani zabeležili skoraj 300 mejnih napadov, ki so jih skupaj izvedli Pikti in Škoti.
Ker so Rimljani predstavljali skupnega sovražnika, sta ti dve ljudstvi med seboj sodelovali in se podpirali. Toda po odhodu Rimljanov, so začeli tekmovati med seboj. Vojne med Kaledonijo in Dalriado so bile zelo pogoste med leti 300 in 840; v večini primerov so zmagali Pikti.
V začetku 9. stoletja, ko so začeli Vikingi pleniti bližnje obale. Pikti so se znašli med dvema sovražnikoma. Ko so uspešno premagali Škote, je bitka s Vikingi v letu 839 močno skrčila njihovo število. Številni kralji so se zamenjali na piktskem prestolu. Po smrti Aplina Mac Eochaida, kralja Dalriada, je njegov sin Ciniod Mac Alpin (poznejši Kenneth I. Škotski) leta 843 razglasil kaledonski prestol kot svojo posest (na podlagi krvnih povezav); obe kraljestvi je združil v eno - Alba.
Alonso1
# 16.09.2014 ob 15:16
CMON SCOTLAND!!!
Johnny.Bravo
# 16.09.2014 ob 22:11
FREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEDOOOOOOMMMMMM
M !!!!!!!!!!

ALFAinOMEGA
# 16.09.2014 ob 16:07
To navajam zgolj le zaradi pristnosti Škotov in njihove avtohtonosti, ki je neoporečna v vseh ozirih.
ALFAinOMEGA
# 16.09.2014 ob 16:06
če nebi Sasi v zgodnjem srednjem veku okupirali sedanjega območja Anglije, bi Škotska zajemala tudi sedanjo Anglijo. Pred surovostjo Sasov so domorodci bežali v Škotska gorovja in se tako ohranili pred pokoli germanskih plemen (Anglov).
DejanD
# 16.09.2014 ob 19:05
Neodvisnost škotom!!!
pfc
# 16.09.2014 ob 18:28
Istra-samostojnost!
pfc
# 16.09.2014 ob 18:27
Gremo Škoti!Gremo Katalonci,Lombardija,Novorosija!Samostoj
nost!
direndaj
# 16.09.2014 ob 19:03
Aja............pa niti besede o tem da dodik bluzi o odcepitvi RS od BiH.........
komsomolec
# 16.09.2014 ob 16:58
jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees
ALFAinOMEGA
# 17.09.2014 ob 00:50
Zadeti Derviš

Se ti opravičujem. Nikakor se nisem nameraval iskati razlogov v zgodovini ampak samo povedati, da Škoti zaslužijo svojo neodvisnost, v kolikor se bodo za to odločili in da niso umeten narod.
Na svoji zemlji so prisotni že več kot 2000 let že od plemenskih skupnosti, kar govori o njihovi pristnosti.
Celo originalno ime so ohranili, kar je že prava redkost.
Nisem pa nič mislil v mitološki (božji) smeri, po kateri se ponavadi sklicujejo judi. Tudi meni je njihova razlaga oziroma upravičevanje obstoja izraelske države le slab izgovor za krajo tuje zemlje.
komsomolec
# 16.09.2014 ob 18:43
Istra-samostojnost!

Herceg Istra :-)))
kip
# 16.09.2014 ob 18:08
Upam da bo tudi Bavarska izvedla referendum v vsaki državi kjer so priznali razpad Jugoslavije se ima vsaka pokrajina z svojo vlado pravico odcepit tiste države ki so pa priznale Kosovo pa vsaka občina.
komsomolec
# 16.09.2014 ob 16:43
Škoti po tisoč letih britanske sužnosti stopajo na pot svobode!
Srečno!
PONOS
# 17.09.2014 ob 11:05
direndaj
Jah to pa je medijska svoboda slišiš in vidiš le tisto kar vladarji želijo da slišiš in vidiš.
Ko kapitalizem kolabira nastane fašizem..je logična posledica če ne gre izkoriščanje na subtilni in prefinjen način gre na silo.
Kekec99
# 17.09.2014 ob 08:08
Škotska neodvisnost? Upam da jim uspe vendar bo težko, Anglija izgubi nafto ter plin Amerika pa bazo za podmornice. Veliki po navadi ne izgubljajo, niso navajeni.
PONOS
# 17.09.2014 ob 11:01
Neodvisnost se ne bo nikoli zgodila.Podplačali ,zavajali in lagali ,prirejali...narod bo potegnil kratko-škotska elita bo bogatejša.Tako je bilo v filmu Braveheart...
dydisi
# 16.09.2014 ob 16:32
Pomislil bi, da je čas, ko bi se ljudje začeli povezovati med sabo, se tolerirati in prizadevati za čim večjo blaginjo vseh zemljanov. Tako pa gledam čedalje večje zapiranje nacij pred drugimi, nestrpnost do drugače mislečih, egoizem, pohlep etc; skratka vse kar se vleče že vso zgodovino. Zgleda nam tudi razsvetljenstvo ne pomaga, kot ne moderno zavedanje o relativno majhni zaplati zemeljske skorje na kateri živimo. Človek ostaja človek :)
minnaema
# 17.09.2014 ob 21:48
Morda bo pa HALL Edinburga tako glasen, da bodo Škotje šli na svoje, da bi jim le uspelo
in upam, da se bodo sporazumevali v vsem in v zadostni meri, da bo državljanom v zadovoljstvo
živeti v lastni državi, saj ljudje - zadovoljni ljudje ustvarjajo abundfanco za sebe in za državo -naj jim bo resnično sreča naklonjena in vse dobro !
DonSalbi
# 17.09.2014 ob 17:20
Svoboda narodu! Naj živi Škotska in čas je da razpade velika britanija in posledično tudi združena kraljevevina, saj je bilo že zdavnej konec srednjega veka... danse ni čas za kralje, kraljice itd...
matejga
# 16.09.2014 ob 23:19
kakorkoli že bo jutri, bo pravilna odločitev.
Bombek
# 16.09.2014 ob 23:06
pfc

Prijavi neprimerno vsebino Tudi Republika Srpska-samostojnost!

Ti pa res blebetaš neumnosti....Republika Srbska sploh ne deluje.... , kot bi morala..že večkrat je bila opozorjena, da jo bodo ukinili, če ne bodo zadev uredili, kot zahteva Daytonski sporazum..tam nič skoraj en deluje, kot bi moralo.
pfc
# 16.09.2014 ob 18:27
Tudi Republika Srpska-samostojnost!
espero
# 17.09.2014 ob 16:14
Mešate samostojnost in neodvisnost. To drugo Škotska že je , za samostojnost pa je bolje referendumski NE, kajti to jim bo prineslo več problemov kot si mislijo.! In to veliko problemov.
Zadeti Derviš
# 16.09.2014 ob 23:01
ALFAinOMEGA
# 16.09.2014 ob 16:06 če nebi Sasi v zgodnjem srednjem veku okupirali sedanjega območja Anglije, bi Škotska zajemala tudi sedanjo Anglijo.


Sklicevanje na srednjeveške epe bi prej pričakoval od zadrtega Juda kot od ene vodilnih avtoritet elitnega portala za izmenjavo mnenj. Razočaral si me.
Zadeti Derviš
# 16.09.2014 ob 15:07
Le kdo bi razumel sebične težnje po odceptvi? Ajd, ne rečem, če bi Škotsko poseljevali Muslimani bi bila pravica do lastne države naravna, tako pa bomo priča rojstvu še ene umetne tvorbe.
UncleSam
# 16.09.2014 ob 16:01
....freeeeeedom.....malo morgen.....niso oni Kosovo ali pa Kurdistan....
Igor Jurič
link
Cameronovo zmagoslavje
5
13. maj 2015 ob 10:27 Potem ko je bila prešteta večina glasov volivcev po četrtkovih splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, so skoraj vsi politični opazovalci obstali odprtih ust.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo