Kolumne
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 10 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Če storimo kaj za nič

Kolumna Studia City
24. oktober 2016 ob 22:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zdravnik opravlja svoj poklic, ker je lep, ker v njem uživa. Tako se tudi razume nekoga, ki se je za medicino odločil. Ker se zaveda, da je to, kar počne, nekaj dobrega. Da premaga bolezen ali lajša bolniku trpljenje.

To je resnično plemenito in mora biti zdravniku v veliko zadovoljstvo. Nasprotje temu pa je, če zdravnik zdravi zaradi denarja. Če mu gre prvenstveno za to, ravna napačno. Saj se vendar ukvarja z medicino zaradi njenega bistva samega. Predmet medicine je končne narave. Telo je pokvarljiva naprava, ki nazadnje propade. In končno je negotovo.

A v našem bitju živi nekaj, kar ga v njegovi končnosti ali negotovosti presega. Zato je treba dati težo temu. Ko človeku brezpogojno pomagamo, ko ob tem ne mislimo na minljive sladkosti tega sveta, marveč zgolj, da naredimo nekaj dobrega, imamo stik z nečim, kar našo kruto realnost presega. To je kantovski moment absolutnega, ki se skriva v etičnem zakonu ali naši duhovni dimenziji. Če storimo kaj za nič, če storimo kaj, ker se tako mora, in tako pomagamo nekomu v nesreči, smo povezani s tem, kar ni odvisno od nič, kar ga ne more položiti nobena tostrana sila, mamljivost ali bolezen, marveč ukinja vse omejitve, ki nas tu dušijo, vključno z našo biologijo.

In se pred očmi uma sprehodi pokončevalec smrti zapisanega sveta. Da nekomu pomagamo, ni merljivo z vatli finančne koristnosti, marveč je poplačano z dobrotami iz nebes. Etični zakon nas povezuje z nečim, ki ga ne more ogroziti nič, ker je neskončno, ker je gotovost sama, ker je neumrljivo telo Absoluta.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Tinkola
# 25.10.2016 ob 11:03
Zamislite, zdravniki so ljudje, ki jim v trgovini NE DAJO hrane zastonj, na črpalki NE TOČIJO goriva zastonj, položnice MORAJO PLAČATI, kot vsi ostali, prav tako VRTEC, ŠOLO, si kupit Cunje, etc. In KJE dobijo denar za vse to?!? Zato je prvi stavek kolumne žaljiv zanje in pravzaprav nakazuje na paradoks današnje družbe... Vsi bentijo čez dohtarje, da se 'rajtajo' za Bogove v belem, istočasno pa ta isti folk to malo da ne zahteva od njih, da bi delali na čist luft in samo na to, neumorno, v nemogočih pogojih, brez malice, brez normalnih delovnih razmer. Se čudite?!
Lintver
# 25.10.2016 ob 15:12
Nihče na svetu ne dala nič za nič. Če dela zastonj, dela pa za svoje zadovoljstvo (notranji mir), kar je tudi nekaj. Vedno je osebna korist v ozadj, bodisi materialna bodisi "duhovna".
krjavelj
# 25.10.2016 ob 05:25
Hipokratova prisega in kapitalizem se izključujeta !
1970b
# 24.10.2016 ob 23:18
Ne velja samo za zdravnike, ampak tudi za vse nas.
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
10
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo