Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 9 glasov Ocenite to novico!
Igralec, ki se ukvarja z akcijskimi filmi, mora s svojim videzom, izrazom in vedenjem prepričati gledalce, da je zares zmožen početi tisto, kar v filmu počne. Na fotografiji: Tom Cruise kot Jack Reacher. Foto: IMDb
Verjamemo tej sekvenci in junakovi zmožnosti, da vse to počne, ker nas McQueen pod Peckinpahovo režijo prepriča, da človek, ki ga igra, živi popolnoma v sedanjosti; da je človek, za katerega ne obstaja nič drugega, razen tistega, kar se v tem hipu dogaja. Ne obstaja nič, razen osredotočenosti na trenutno okolje. Na fotografiji: Steve McQueen v Begu. Foto: IMDb
To čutimo že, ko ga prvič vidimo, ko sedi ob pultu okrepčevalnice. Policija ga je prišla aretirat po pretepu, v katerem je hudo poškodoval nekaj nasprotnikov. Oči ima mrtve in telo krčevito. Težko mu je biti pri miru. Lahko verjamemo Cruisu, ker deluje kot do skrajnosti navit stroj, ki opazi vse, premisli vse in je vedno pripravljen izbruhniti. Na fotografiji: Jack Reacher: Nikoli se ne vrni. Foto: IMDb
Vseeno je napetost, ki se razvije v novem filmu o Jacku Reacherju med alfa-moškim Jackom in alfa-žensko Susan zabavna, tako kot je sam film, čeprav se redko dvigne nad povprečnost. Na fotografiji: Cruise in Cobie Smulders. Foto: IMDb
V glavni vlogi Affleck deluje kot ogromen dojenček, in čeprav je visok in je videti močan, si je težko predstavljati, da bi lahko postal morilski stroj, ki z nožem in revolverjem pobije celo tolpo. Na fotografiji: Ben Affleck v Računovodji. Foto: IMDb
Edino, kar je v filmu dobro, sta duhovito mimogredna smrt glavnega zlobneža in Anna Kendrick kot mlada računovodkinja, ki je v svoji firmi odkrila malverzacije in jo Christian ščiti pred morilci. Igralka ima zmožnost, da iz čiste navadnosti naredi nekaj prikupnega. Na fotografiji: Anna Kendrick in Affleck v Računovodji. Foto: IMDb

Cruise in Affleck (in McQueen)

Ob filma Jack Reacher: Nikoli se ne vrni in Računovodja
23. oktober 2016 ob 13:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Igralec, ki se ukvarja z akcijskimi filmi, mora s svojim videzom, izrazom in vedenjem prepričati gledalce, da je zares zmožen početi tisto, kar v filmu počne.

Ne mislim na pustolovščine superjunakov, ki tako in tako kršijo pravila gravitacije. Mislim na trilerje, v katerih se od nas pričakuje, da sprejemamo junakovo prebrisanost, predrznost in spretnost. Gre za dejanja, ki so možna, ampak zahtevajo človeka, ki o samem sebi nima dvomov, ki bi ga lahko upočasnjevali, hkrati pa moramo verjeti, da poseduje iznajdljivost in spretnost, neko natempirano inteligentnost.

Eden največjih mojstrov takšne igre je bil pokojni Steve McQueen. Leta 1972 je igral roparja na begu Carterja McCoya - Doca v filmu Beg (The Getaway) Sama Peckinpaha. Doc in njegova žena Carol (Ali McGraw) bežita pred tolpo, ki ju je pretentala in ju zdaj želi ubiti. Zadnji obračun je v razmajanem hotelu v Teksasu. Docu z ženino pomočjo uspe ubiti vseh šest morilcev. Premika se skozi hotel kot razmišljajoči stroj, oprezen in vedno pripravljen.

Verjamemo tej sekvenci in junakovi zmožnosti, da vse to počne, ker nas McQueen pod Peckinpahovo režijo prepriča, da človek, ki ga igra, živi popolnoma v sedanjosti; da je človek, za katerega ne obstaja nič drugega, razen tistega, kar se v tem hipu dogaja. Ne obstaja nič, razen osredotočenosti na trenutno okolje. McQueen nas prepriča, da je zmožen ostati luciden v težkih okoliščinah, in zato lahko sprejmemo, da bo živ zapustil hotel, medtem ko tisti, ki so ga hoteli ubiti, ležijo mrtvi po hodnikih, stopnicah in v dvigalu.

Tom Cruise ima nekaj te prepričljivosti v gledljivi novi pustolovščini Jack Reacher: Nikoli se ne vrni (Jack Reacher: Never Go Back, 2016, Edward Zwick), v kateri že drugič igra bivšega vojaškega policista iz naslova, ki ga je ustvaril pisatelj Lee Child. Tokrat Reacher poskuša pomagati majorki ameriške vojske, za katero je ravnokar končal nalogo. Izve, da je aretirana zaradi vohunjenja. Vojaki pod njenim poveljstvom so pobiti. Njen advokat je ubit. Reacher reši majorko Susan Turner (Cobie Smulders) iz zapora in ta akcijski par poskuša razjasniti, kaj se dogaja, kaj imata z vsem tem korporacija Para Source, preskrbovalec orožja za ameriško vojsko in njen lastnik v senci, ki je general. Reacher, nekdanji vojaški policist, razbijač in klatež, tudi izve, da ima morda najstniško hčer. Ta, seveda, postane tarča morilcev. Jack, Susan in trmasta petnajstletna Samantha (Danika Yarosh) ustvarijo mikavno nadomestno družino.

Tisto, kar dela Cruisa sposobnega za to vlogo, je občutek komaj obvladovane energije. V svoji karieri je bil maničen igralec, kar mu je ravno tako škodilo kot pomagalo, ker je ta manija pogosto delovala nanj kot neustavljivi narcisizem. Ampak on zna to frenetičnost spremeniti v lasersko osredotočenost.

To čutimo že, ko ga prvič vidimo, ko sedi ob pultu okrepčevalnice. Policija ga je prišla aretirat po pretepu, v katerem je hudo poškodoval nekaj nasprotnikov. Oči ima mrtve in telo krčevito. Težko mu je biti pri miru. Lahko verjamemo Cruisu, ker deluje kot do skrajnosti navit stroj, ki opazi vse, premisli vse in je vedno pripravljen izbruhniti.

Majorka Turner je bolj konvencionalna in uglajena akcijska junakinja, ampak vsaj v ameriškem filmu ni dolge tradicije takšnih junakinj. Najbolj ikonična je Sigourney Weaver v vlogi Ellen Ripley, katere prepričljivost je bila v tem, da smo na njenem obrazu in telesu čutili ves mentalni in fizični trud, ki ga je potrebovala, da bi zmagala. Vseeno je napetost, ki se razvije v novem filmu o Jacku Reacherju med alfa-moškim Jackom in alfa-žensko Susan zabavna, tako kot je sam film, čeprav se redko dvigne nad povprečnost.

V filmu Gavina O'Connorja Računovodja (The Accountant, 2016,) Ben Affleck ne najde načina, da nas prepriča. Igra Christiana Wolffa, računovodjo. Avtističen je in tako kot Dustin Hoffman v Rain Manu (1988, Barry Levinson) je matematični genij. Za razliko od nežnega Hoffmana je računovodja narkokartelov in je zmožen ubiti niz ljudi v nekaj minutah, če je treba.

Film nam govori, da je avtizem naredil Wolffa tako zglednega računovodjo kot morilca. Iz njegovih spominov vidimo, da se je že kot otrok razbesnel, če ni mogel končati tistega, kar je začel. Tako mora do konca izpeljati vse: revizijo knjig sumljive firme, ki ga je angažirala, pokončanje ljudi, ki so mu ubili edinega prijatelja, in reševanje junakinje.

V glavni vlogi Affleck deluje kot ogromen dojenček, in čeprav je visok in je videti močan, si je težko predstavljati, da bi lahko postal morilski stroj, ki z nožem in revolverjem pobije celo tolpo. Cel film deluje neresno in nenamerno komično, kot v prizoru sprave med bratoma v sredi odločilnega boja. Edino, kar je v filmu dobro, sta duhovito mimogredna smrt glavnega zlobneža in Anna Kendrick kot mlada računovodkinja, ki je v svoji firmi odkrila malverzacije in jo Christian ščiti pred morilci. Igralka ima zmožnost, da iz čiste navadnosti naredi nekaj prikupnega.

Andrej Gustinčič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
el CARTEL
# 23.10.2016 ob 14:00
a ni jack reacher v knjigi visok okoli 1.95m

popolnoma logično, da ga igra cruise, ki je visok 1.7m

mene cruise nikjer razen v misiji nemogoče ni prepričal kot "akcijski junak". enostavno si ne predstavljam, da bi lahko kogarkoli premagal s svojimi rokami.
Olorin
# 23.10.2016 ob 22:17
O prepricljivosti ni dileme - Eastwood kot Harry Callahan.
me4uall
# 23.10.2016 ob 15:25
Mene Cruise ni prepričal v nobenem akcijskem filmu, čeprav so bili vsi narejeni za ta žanr precej na visokem nivoju (beri; denarja ni manjkalo).

Vsekakor me je Tom Cruise prepričal le v tistih prvih filmih (s Top Gun na čelu), v katerem se ni tepel s desetimi nasprotniki naenkrat. Vse ostalo je življenje na bivši slavi imena Tom Cruise.

Tile zadnji akcijski filmi, skupaj z Misijo nemogoče in Jack Reacher, pa so smešni. Z njegovo postavo in energijo mu, kot rečeno, niti najmanj ne verjamem ko se pretepa. Prav komično je vse skupaj.

Še Matt Damon je kot Bourne veliko bolj prepričljiv.
prim00z
# 23.10.2016 ob 16:15
..chuck norris
el CARTEL
# 23.10.2016 ob 15:50
da ne bo pomote, cruise je imel dobre filme, recimo meni je bil dober v born on the 4th july in v vanilla sky (čeprav remake, je bil prepričljiv)

tudi v jerry maguire in še nekaterih starješih filmih je ok. na top gun sem pozabil, je akcijski in ok (ni bil igralski presežek, ampak ok). meni je v enki misije nemogoče deloval še kar prepričljivo (ker je bolj kriminalka kot pa akcija kjer se pretepa).

je pa igralec brez prave karizma in globine (razen redkih izjem)
tesnilo
# 24.10.2016 ob 08:22
cruz vas vse tukaj pretepe
oziris.va
# 23.10.2016 ob 22:37
Pa recimo Matt Damon kot Jason Bourne. Surov, kot sveže narezano meso.
Mitko
# 15.11.2016 ob 14:44
hehe, tud meni je Affleck totalno neprepričljiv v bilo katerem filmu.
Koruznik pa (Cruise)....tu nekje.
In oba skupaj ne premoreta karizme, ki jo je kazal McQueen.
mihamiha23
# 24.10.2016 ob 09:56
za afflecka je znano da nima pojma o igranju.zadnja leta mu bolj uspeva kot producent (kjer je uspel že z good will huntingom).njegovo brezizrazno igro bi lahko poučevali na študijih
Nikec3
# 24.10.2016 ob 08:31
mene cruise nikjer razen v misiji nemogoče ni prepričal kot "akcijski junak". enostavno si ne predstavljam, da bi lahko kogarkoli premagal s svojimi rokami.

Cruise kar odlično paše v marsikateri akcijski film. Recimo v Edge of Tmorrow je bil odličen, pa tudi v Oblivion je pasal (ki pa ni klasični akcijski film).

Časi 80-ih in 90-ih ko so blesteli steroidni nabitexi ala Švarci in Stallone so mimo.
Tine Maza
# 24.10.2016 ob 07:47
Cruise je usekan v glavo. V vlogah usekancev mu to prav pride. Za mene je zelo prepričljiv igralec, ki redko 'fuša,' pa naj bodo akcionerji ali pa drame.

Kdor pa išče realizem v akcijskih filmih, mu tako ni pomoči.
aljaz26
# 23.10.2016 ob 16:24
Men čedalje bolj cool deluje Idris Elba..res stroj :)
prim00z
# 23.10.2016 ob 14:49
Se strinjam s cartelom..
Ok je bil tudi v minority reportu
Nikec3
# 24.10.2016 ob 08:32
Vsekakor me je Tom Cruise prepričal le v tistih prvih filmih (s Top Gun na čelu), v katerem se ni tepel s desetimi nasprotniki naenkrat. Vse ostalo je življenje na bivši slavi imena Tom Cruise.

Dvomim da je vsako leto med top 3 najbolje plačanih igralcev, če se nosi zgolj na stari slavi.
fantasycamp
# 23.10.2016 ob 16:01
Aja prepričajo vas pa razni 1.4m Jackie Chan in ostali azijci?

To je film, akcija, sej jaz tudi ne verjamem da bo nekdo kar tako lahko plezal, skakal, se pretepal..

Tom je poseben ker je zvezda 80ih in bi že zdavnaj moral po standardih mulcev v pokoj pa noče, se vidi da trenira in skrbi za telo!

Koliko ljudi iz tiste ere lahko še danes zgleda tako mlado in okretno?
Andrej Gustinčič
link
Pred oskarji 2017: Všečnost in več
11
24. februar 2017 ob 14:20 Letošnji izbor filmov v tekmi za največjo ameriško filmsko nagrado je eden bogatejših in dragocenejših, ki smo jih lahko videli v zadnjih letih.
Več novic ...
Kazalo