Kolumne
Miha Žorž, novinar Radia Slovenija
Miha Žorž, novinar Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Dan upora

Kolumna Mihe Žorža
27. april 2016 ob 15:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Leta 1992 smo dan osvobodilne fronte preimenovali v dan upora proti okupatorju in zmotno upali, da bo tako poimenovanje slišati bolj spravljivo.

Danes je eden izmed najpomembnejših državnih praznikov spet povod za polarizacijo dela slovenske politike in javnosti.

Zakaj ne moremo mirno praznovati spomina na dogodke izpred 75 let brez zajedljivosti, potvarjanja dejstev in reinterpretacije zgodovine? Odgovor je preprost. Za slovensko politiko je preteklost neusahljiv vrelec nizkotnih strasti, ki poganjajo kolesje razprtij in sovraštva. Predsodkov polna slovenska družba pa je kot ustvarjena za perpetuum mobile domobransko-partizanske sage in nič ne kaže, da bi se strasti umirjale.

Videti je, da preštevilni še po sedmih desetletjih ne morejo dojeti, da so v tistih usodnih časih narodnoosvobodilni boj, prepleten z državljansko vojno, kolaboracija, umori, zunajsodni poboji, kravav del revolucije, zgnetli gmoto zapletenih odnosov, ki se lahko razvijejo samo v vojni vihri.

Zakaj torej pod vprašaj postavljati dan upora proti okupatorju, saj samo dejanje upora ne pomeni opravičevanja med- in povojnega nasilja, uperjenega proti lastnemu narodu. Si predstavljate, da bi na praznik Marijinega vnebovzetja modrovali o španski inkviziciji, ali ob 8. februarju pod vprašaj postavljali pomen Franceta Prešerna zaradi njegovega tragično-burnega nočnega življenja?

Zato ob dnevu upora proti okupatorju ni primeren trenutek za parole o hudičevem komunizmu, ki jih širi slovenska desnica. Saj ne nazadnje že 25 let živimo surovi kapitalizem v njegovi najslabši pojavni obliki, fašizem pa koraka glasneje in vse bolj predrzno, saj mu vrata na široko odpirajo populisti z retoriko, polno predsodkov, ignorance in lastne vzvišenosti. Z retoriko, tako podobno tisti, ki je sredino prejšnjega stoletja tako usodno zaznamovala.

In čisto na koncu: zgodovino lahko tajimo ali jo poveličujemo. Lahko jo poznamo in razumemo. Lahko jo preziramo. Ne moremo pa je spremeniti.

Miha Žorž, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mocco
# 28.04.2016 ob 13:48
še glede zastav, po duši sem bolj lev kot desen, ampak zastavo pa izobesim vsakič...skoraj edini v pretežno "desnem" okolju... ponavadi tisti, ki so najbolj glasni, prihajajo s komentarji ala: kaj bom izobešal zastavo, ko me država samo je***.....
Anar Hija
# 27.04.2016 ob 19:11
Ena boljših kratkih a jedernatih in smiselnih kolumen v zgodovini MMC-ja!

Bravo Žorž! Kapo dol! SF/SN!
svabo
# 28.04.2016 ob 12:52
Vaški stražar
Glede na to, da ste bili naši pucfleki za umazane posle potem seveda pričakujem malo več spoštovanja do tvojih gospodarjev.....
krjavelj
# 29.04.2016 ob 10:03
En partizan, ki sem ga osebno poznal mi je na vprašanje o "resnici" v NOB vedo dejal "Vojna ni balet in ne želimo si, da se ponovi!"
Anar Hija
# 28.04.2016 ob 08:08
He he heh... točno o takih, kot je komentar @Mica se mi zdi, je pisal Žorž. Da se v kolumni ne prepoznajo in kljub temu pišejo točno to, zoper kar je avtor pisal, tezo le še potrjuje. :)
Ne gre. Preprosto ne razumejo. Ali pa nočejo. Nisem čisto prepričan, kaj je.
Ivo Lola
# 27.04.2016 ob 17:31
Bravo! Jasno in glasno napisano.

Danes je dan Osvobodilne fronte. Preimenovanje v dan upora je zavajajoče in politikatsko pokvarjeno.

Živela OF!
Vrnite se, partizani, potrebujemo vas!
svabo
# 28.04.2016 ob 10:49
Praznik je vsako leto bolj "viden". Očitno tudi občuten med državljani. Ki so končno začeli ločevati zrnje od plevi. Toliko zastav, kot sem jih včeraj videl viseti na poti skozi našo deželico, že dolgo nisem videl na pročeljih hiš. S tem pa se na nek način dokaj manifestativno, da ne rečem že skoraj referendumsko kaže, kakšen pomen polagaja ljudje določenim praznikom. Dejstvo, da najpomembnejši mejnik v sodobni Slovenski zgodovini si tako pozornost zasluži. Bodite pozorni, koliko manj zastav bo viselo na dan državnosti 25.6.
Mole Majole
# 27.04.2016 ob 19:15
Še vedno zamerim vodstvu ZZB za vrednote NOB, da so obletnico ustanovitve OF izrabili za bratenje s Pahorjem, ki se je v preteklosti udeležil domobranskih prireditev (tistih, zoper katere se je OF in kasneje ves slovenski narod boril). Pahor je tole obletnico izkoristil za svojo promocijo. Lonček pa so pristavili še Brglez in Cerarjevi na povsem neprimerni proslavi v Križankah včeraj ponoči.
Obletnico ustanovitve upora zoper fašizem in nacizem se obeležuje na ulicah in trgih - sredi belega dne! S petjem partizanskih pesmi in vzklikanjem protiimperialističnih gesel!
Zadnja taka prireditev je bila, ko jo je organiziral Janković, Pahor pa je skesan in maščevalen gledal ob ograji. Mislim, da je bilo to 2012.

Živela OF! Sram vas bilo, novodobni voditelji, ki to niste (Cerar, Pahor, Brglez in ostali).
sLoVaN
# 28.04.2016 ob 00:02
Kapo dol Žorž,
upor je pravica in dolžnost vsakega naroda.

Od Tolminskih puntarjev, do Matije Gubca prek OF do osamosvojitve.
Z vsemi odkloni in svinjarijami vmes, kot v vseh vojnah tega sveta. To smo mi, to je naša zgodovina.
In upor je povečini tista začetna, svetla točka, ideal spremeniti stvari na bolje. Je reakcija, prva faza, še brez psihopatov, političnih dobičkarjev in raznih botrov, ki kasneje dodajo svoje..
pan
# 27.04.2016 ob 19:53
Miha Žorž kot vedno - žebljico na glavico!
štajerc64
# 27.04.2016 ob 17:28
Bravo !!
Točno tako !
vnk
# 29.04.2016 ob 12:36
fašizem pa koraka glasneje in vse bolj predrzno, saj mu vrata na široko odpirajo populisti z retoriko, polno predsodkov, ignorance in lastne vzvišenosti

Kolumne so po eni strani prav fine, ker v njih na polno zacveti dejanski položaj uredništva RTV Slovenije, kljub smešni izjavi, da naj kolumne ne bi odražale uredniškega stališča.

Sploh smešno, če pogledam par let star zapis iz njegove kolumne, pa se spomnimo moderiranja komentarjev pod migrantsko tematiko:

Zato hujskam. Hujskam vse, naj spregovorijo. Naj spregovorijo vsi, ki mislijo s svojo glavo. Sploh ni važno, v kateri smeri, levo ali desno, liberalno ali konservativno, sredinsko ali radikalno, vseeno je. Naj spregovorijo umetniki, družboslovci in naravoslovci. Pomembno je le, da nismo tiho.

Ker v nasprotnem primeru se bo slišalo le tiste kmetiče, ki drugačnega mnenja ne prenesejo.


Zdej jim pa spet ni prav, ker imam občutek, da te dni na levi težje prenesejo drugačno mnenje, pardon, sovražni govor. No, sicer sem "levičar" in se mi zdi to pogrevanje druge svetovne vojne včasih že sila smešno, se pa rad tudi muzam nad vzvišenostjo naših aktivistov, pardon, novinarjev.
Steffy
# 28.04.2016 ob 12:03
svabo:
Točno tako!
Sicer je pa Miha Žorž dobro povedal, da je napaka že preimenovanje praznika v dan boja proti okupatorju. Ne ni! Je dan ustanovitve protiimperialistične fronte. Meni so ti ljudje, ki so se uprli danes vzor! Zgled! Vsak pošten in zaveden Slovenec bi moral biti tak, kot so bili tisti ljudje takrat!

Kar pa se zastav in dneva samostojnosti tiče, pa čisto resno razmišljam o tem, kako dokazati povezavo tsitih, ki so pozivali k samostojnosti, kasneje pa k evro atlantskim povezavam, kar je med seboj kontradiktorno in je obljuba o samostojnosti bila očitno zavajajoča.
Prepričana sem, da mnogi ne bi glasovali za samostojnost, če bi vedeli, da bodo postali del agresorske armade NATO, da bodo postali neznaten del EU-ja, ki ga vodijo ZDA, da o vsesplošni bedi tako vrednot kot dobrobiti, niti ne govorim.

Kakorkoli že, proti praznovanju dneva OF ne poziva slovenski delavec. Pozivajo naščuvani s strani Janše. In je vseeno uradnikom, ki so srečni v Cerarjevem objemu, dokler je regres, dobra plača, dodatki in fini delovni pogoji.
Imamo oblast interesnih skupnosti. Tisti, ki od države iščejo korist, so si izborili, da jih vodi eden izmed njih. Ostale ovce smo pa raztepene po travniku in čakamo, da nas enega po enega odpeljejo na striženje in končno odrešitev.
Mica
# 28.04.2016 ob 07:49
:-)
Sicer si, Miha, res napisal, kratko in jedrnato, a se bom spotaknila le ob sodobnejšo napakico...
Namreč: zadnjih 25 let NE živimo surovi kapitalizem, ampak živimo pajdaško mafijaško vampirstvo tistih, ki so- kot njihovi predniki- navajeni hoditi preko trupel.
In kradejo, ker so si zakone napisali tako, da lahko. In državljanom perejo možgane, medtem ko jim pijejo kri. In državljani to mirno sprejemajo, ker so jih naučili, da oni to lahko počnejo- kdo drug pa ne sme.

In vzpostavljajo sužnjelastništvo v lesni, gradbeni in še kakšni panogi, ker vedo, da lahko. Saj država leta in leta ne trzne z očesom, ker imajo tisti, ki bi to morali storiti in oni, ki imajo sužnje, od njih ogromne koristi.

In kdo je v tej kloaki največja žrtev?
Tisti, ki so verjeli in še verjamejo v pozitivne zgodbe NOB. Sami jih sicer niso dožćiveli, ker so premladi, so jih pa doživeli njihovi predniki, pa so, žal, že pokojni. Ker 75 let po NOB je predolga doba, da bi bil kdo od tistih, ki se je RES boril, še živ.
In zakaj so žrtve?
Žrtve so zato, ker se jih že leta in leta izrablja. Zelo izrablja. Ob vsakem prazniku še dodatno.
Morda jim bo tega enkrat zadosti pa se bodo izrabljanju uprli.
Kdo ve....
Sklonjen
# 30.04.2016 ob 20:52
MŽ ... In čisto na koncu: zgodovino lahko tajimo ali jo poveličujemo. Lahko jo poznamo in razumemo. Lahko jo preziramo. Ne moremo pa je spremeniti.

Res je, ne moremo je spremeniti ... Lahko pa prenehate tajiti, lagati in zavajati. Sploh od novinarja bi človek prčakoval kaj objektivnega, namesto poceni floskul. Takrat, ko bo resnica povedana korektno, bo tudi potreba po tozadevni diskusiji izginila ... to je vse Miha!
nikoli
# 03.05.2016 ob 07:19
Smrdljiva ljubljanska pokrajina še kar naprej v državljanski vojni.
Sklonjen
# 30.04.2016 ob 23:52
MŽ ... Zakaj ne moremo mirno praznovati spomina na dogodke izpred 75 let brez zajedljivosti, potvarjanja dejstev in reinterpretacije zgodovine? Odgovor je preprost.

Ja Miha odgovor je preprost KLIK
gazolin
# 29.04.2016 ob 14:08
In čisto na koncu: zgodovino lahko tajimo ali jo poveličujemo. Lahko jo poznamo in razumemo. Lahko jo preziramo. Ne moremo pa je spremeniti.

Ja res je, ravno v tem pa je problem avtorja tega zapisa. Vemo, da je bila 26.4.1941 ustanovljena PIF-protiimperialčistična fronta. Torej takrat smo se uprli Angležom in Američanom in podprli komuniste in naciste, to pove vse o tem prazniku.
LosAlamos
# 29.04.2016 ob 08:48
PIKA KLICAJ!
vzhodnik
# 09.05.2016 ob 22:49
Miha z eno besedo, povedal si vse in to zelo jasno!
hehet
# 27.04.2016 ob 21:36
Saj ne nazadnje že 25 let živimo surovi kapitalizem v njegovi najslabši pojavni obliki, fašizem pa koraka glasneje in vse bolj predrzno, saj mu vrata na široko odpirajo populisti z retoriko, polno predsodkov, ignorance in lastne vzvišenosti.

Eh, pri večini stvari bi rekel pa naj vam bo, to da nekateri nimajo spoštovanja do mrtvih iz polpretekle zgodovine (najdite mi še živega pričevalca o španski inkviziciji in me prepričajte da so ljudje danes še vedno travmatizirani zavoljo nje, prosim) je tako ali tako jasno že nekaj časa. Da tudi mečejo vse ki njihovi struji (ne pa tudi partizanom kot partizanom) očitajo prikrivanje in ignoriranje pobojev, v nek Janšev koš samo zato ker si je veliki oportunist prisvojil tematiko, me niti ne moti, ker sami izpadejo nekoliko čez les. Ampak pri zgornjem odstavku se pa toleranca te neumnosti in širjenja sovraštva nad drugače mislečimi neha:

1. Surovega kapitalizma v Sloveniji ne bomo nikoli doživeli, ker se država še vedno obnaša kot da je vse njeno in se bo vekomaj tako vedla.

2. Za ljudi ki še vedno uporabljajo ta izrabljen, nepomemben izraz, je "fašizem" vsakič ko nekdo vstane in reče: "ne mislim sprejeti na tisoče ljudi iz dežele kjer se pobija homoseksualce in ženskam pohablja spolne organe v imenu religije", hkrati pa ni nič fašističnega na napadih na miroljubno krščanstvo, naj si bodo ti verbalni ali pa fizični. O nobenih se ne bo poročalo.

Sicer pa jaz kot Slovenec itak nimam pojma, samo manjšine dejansko razumejo svet in so na pravi strani zgodovine.

Vsi smo dvolični, le redki svojo dvoličnost priznajo. Pa vesel praznik še naprej.
vaški stražar
# 28.04.2016 ob 12:21
Toliko zastav, kot sem jih včeraj videl viseti na poti skozi našo deželico, že dolgo nisem videl na pročeljih hiš.
Jaz pa ravno včeraj nisem videl nobene. Očitno ne živiva v isti državi.

Bodite pozorni, koliko manj zastav bo viselo na dan državnosti 25.6.
Saj je znano, da tisti, ki so jo izobesili včeraj, ne praznujejo dneva državnosti, ker sovražijo slovensko državo in še vedno živijo v Jugi.
Miha Žorž
link
Mati domovina
32
7. februar 2018 ob 15:59 Potem ko je v javnosti zaokrožila devet let stara fotografija performansa Simone Semenič, ene od letošnjih nagrajenk Prešernovega sklada, na kateri ta pozira z razrezano slovensko zastavo, ovito ...
Več novic ...
Kazalo