Kolumne
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 16 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Davčna reforma

Kolumna Studia City
3. oktober 2016 ob 21:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Napovedana je interpelacija zoper delo vlade. Večina strank ji nasprotuje in tudi ankete javnega mnenja ji niso naklonjene.

Vladajoča koalicija je potemtakem precej priljubljena. Pred dnevi so zaradi mizernih plač množično stavkale pomočnice vzgojiteljic. Pristojni minister jim je pritrdil, da so plačna nesorazmerja res neupravičena, a obenem pravi, da bo treba na spremembe počakati, saj da morajo poprej rešiti vsa plačna nesorazmerja.

Pred tedni je vlada sprejela davčno reformo, ki zadeva deset procentov najbolje plačanega sloja zaposlenih - ta bo na račun manj plačanega davka kar občutno povečal svoje zaslužke. Tu premier in njegova ekipa ni uporabila istega kriterija in dejala: nižje davke bomo uvedli za vse, ne samo za najbolje plačane.

In kako oblast upravičuje dejstvo, da privilegira najbolje plačane? Pravi, da so najbolj produktivni del gospodarstva. Kar je v veliki meri nonsens, saj se bodo s tem ukrepom občutno povečale plače za ministre, poslance, župane in druge državne funkcionarje. Po tej logiki bi država doživela pravcati razcvet zgolj na račun tega, da bi politični eliti podvojila zaslužke.

Toda ravnanje vlade implicira še nadaljnjo misel: v državi je smiselno nagrajevati samo tiste z najvišjimi zaslužki. A takšno sklepanje izniči 90 odstotkov zaposlenih, za katere meni, da je čisto vseeno, koliko so plačani. Novinar, kuhar, tehnik, inženir, učitelj, skladiščnik in šofer so poklici, ki so po tej logiki neinovativni in ne premorejo sposobnosti za doseganje večje delovne uspešnosti. Eklatantno žaljenje večine prebivalstva.

In reakcija ljudstva? To po anketah sodeč še ni opazilo, da vlada z davčno reformo nagrajuje le najbolje plačani sloj v državi, večino pa postavlja kot anemično gmoto, ki ni nikakršen faktor uspešnega gospodarstva.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zerorez
# 04.10.2016 ob 00:06
Cim komentatorji potegnejo iz nekje jansizem, tam potem zmanjka prostora za argumente. Oziroma niso vec pomembni.
SamoRes
# 03.10.2016 ob 22:01
Tokrat ima prav, vlada z davčno reformo nagrajuje le najbolje plačani sloj v državi, kar pomeni, da se bo Cerrju povečal zaslužek na mesec za eno penzijo upokojencev iz prejšnjega članka, ki živijo v revščini.
dego47
# 03.10.2016 ob 21:53
Vlada nagrajuje torej sebe in svoje podrepnike,ki nas peljejo vsak dan globje v prepad.
visoki
# 03.10.2016 ob 23:49
cmerarju se itak vidi,da prihaja iz javnega sektorja in ne ve kako je teško zaslužiti denar
mb128
# 04.10.2016 ob 10:01
Eh ja, še vedno se vrtimo v krogu! Da bi pa kaj naredili? Ne to pa ne! Izpostaviti se je ja tako neslovensko. Zato ljudje, jamrajete, le jamrajte! In tako do sodnega dne.
Eh, pa saj je že brezveze vseskupaj!
Ogroženi
# 03.10.2016 ob 21:45
Saj bi njegovim ocenam človek še dal prav a kaj, ko tako očitno navija za janšizem in vidiš, da možakar dobesedno sovraži pol Slovenije...
semaino
# 03.10.2016 ob 21:39
Nežmah je kralj Slovenije, ker naliva čistega vina tako desnim kot levim in to dobronamerno.

Če bi Slovenija imela vsaj 30% takšnih novinarjev kot je Bernard bi bilo na oblasti najmanj 70% manj povzpetnežev.
semaino
# 03.10.2016 ob 22:02
Zgleda, da to kolumno prebirajo večinoma "bebci", ki živijo pri svojih mamah in se v vsakodnevnem življenju bojijo soočiti z resnico. :)
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kazalo