Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 16 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
V primeru pralnega stroja ima minister Erjavec še upanje, da bo uspel s pritožbo, ki jo je njegov odvetnik že napovedal. V postopku arbitraže o meji pritožbe niso mogoče. Odločitev arbitražnega sodišča bo dokončna in obvezujoča. Foto: MMC RTV SLO
Špela Novak
Špela Novak je novinarka zunanjepolitične redakcije Radia Slovenija. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Erjavec in njegov boj za teritorij

Kolumna Špele Novak
7. junij 2015 ob 08:06,
zadnji poseg: 7. junij 2015 ob 08:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Koliko lahko zaupamo nekomu, ki nam zagotavlja "zmago" v sodnem sporu, potem ko je v nekem drugem, sicer zelo banalnem, sporu pravkar izgubil?

Zunanji minister Erjavec mora, kot je poročal časnik Delo, umakniti pralni stroj s hodnika, ki si ga deli s sosedi. Argument, češ da je hodnik pravzaprav predsoba njegovega stanovanja, ne pa skupni prostor, mu na sodišču ni pomagal.

V prihodnjih tednih pričakujemo odločitev arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Erjavec v javnosti ne skriva optimizma, ampak prepričano napoveduje, da "bo Slovenija dobila teritorialni izhod na odprto morje". Pri čemer je najpomembnejši slovenski argument v arbitraži to, da naša država ta izhod v resnici že ima, sodišče pa mora to le še potrditi.

Slovenija torej v postopku ne more "dobiti" ničesar, za kar ni z dovolj prepričljivimi argumenti dokazala, da ji pripada že zdaj. Svoje argumente pa ima seveda tudi hrvaška stran. Od kod Erjavcu tako trdno prepričanje, da bodo arbitražno sodišče prepričali prav slovenski argumenti?

Spomnimo se sodbe nekega drugega sodišča, Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je razsojalo o tožbi deviznih varčevalcev podružnic nekdanje Ljubljanske banke v Zagrebu in Sarajevu. Prav vsi uradni slovenski sogovorniki so bili prepričani, da izid sodnega procesa ne more biti tak, kot je potem bil. Da gre za nekakšno pomoto, ki bo v nadaljevanju odpravljena, so zatrjevali tudi po tem, ko je sodišče na prvi stopnji Slovenijo že obsodilo. Zato tudi po potrditvi te sodbe negativno presenečenje na slovenski strani ni bilo nič manjše.

Ali se lahko podobno zgodi v arbitraži o meji? Drži, da je arbitražni postopek drugačen in da naj bi upošteval tudi politične vidike. Navsezadnje sta se morali tudi za samo arbitražo in za vse podrobnosti v povezavi z njo obe državi dogovoriti (in ne glede na to, kaj vse lahko očitamo Borutu Pahorju kot nekdanjemu predsedniku vlade, mu je treba priznati, da mu je pri reševanju mejnega spora uspelo nekaj, kar se je zdelo nemogoče). Glede na to, da je arbitrom zagotovo povsem jasno, da je teritorialni izhod na odprto morje v slovenskem strateškem interesu, je precej verjetno, da bo sodišče to potrdilo - morda po načelu nekakšnega skupnega režima ali pa z določitvijo povezave med slovenskim teritorialnim morjem in vstopno točko na odprto morje, kar bi spominjalo na rešitev iz sporazuma Drnovšek-Račan. A kljub optimizmu Erjavca nimamo nobenega zagotovila, da bo odločitev sodišča v tem delu za Slovenijo res tako ugodna.

Zagotovo pa Slovenija iz spora ne bo izšla kot popolna zmagovalka. Tega se zaveda tudi minister Erjavec, ki v svojih javnih nastopih poudarja le pomen teritorialnega izhoda na odprto morje, s čimer daje po eni strani sodnikom vedeti, da bi se bila Slovenija pripravljena odreči nekaterim drugim zahtevam, po drugi strani pa si pripravlja teren za to, da bo lahko neugodne rešitve na kopenski in morski meji vendarle predstavil kot zmago, kajti "dobili smo tisto, kar je za nas najpomembnejše".

Teritorialni izhod na odprto morje je politično vreden več kot vse stotine milijonov, ki jih bo morala Slovenija na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice izplačati varčevalcem iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Ne glede na velikanske zneske, ki jih bo morala izplačati Slovenija, bo izhod na odprto morje predstavljen kot zmaga nad našo sosedo.

Zoprno bo le, če se to ne bo zgodilo. V primeru pralnega stroja ima minister Erjavec še upanje, da bo uspel s pritožbo, ki jo je njegov odvetnik že napovedal. V postopku arbitraže o meji pritožbe niso mogoče. Odločitev arbitražnega sodišča bo dokončna in obvezujoča.

Špela Novak, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
G.Bruno
# 07.06.2015 ob 19:53
Pralni stroj je na hodniku samo zato, da nebi padel sum pranja denarja na družino Erjavec. Tako se vidi, da nič ne skrivajo.
Roky89
# 07.06.2015 ob 18:58
Eno vprašanje... kdo da pralni stroj na hodnik?
ksenak2
# 07.06.2015 ob 16:53
Predvsem je zadeva "pralni stroj" za Erjavca velika sramota, optimizem je tu postranska stvar.
kolibri123
# 07.06.2015 ob 19:10
Za slovence je značilno, da so slabi za dogovore in da kar ni prepovedano s sodno odločbo, je do takrat dovoljeno - naslednjič bo Korl dal na hodnik še pisoar!
Gepard007
# 07.06.2015 ob 17:12
Men se zdi absurdno, da se kregajo okoli pralnega stroja. Mene ne bi motil pralni stroj kot prvo, če bi ga pa bil po drugi strani dolžan odstranit pa tudi ne bi šel za to na sodišče in bi ga odstranil že prej. Preveč časa imajo, namesto da bi se zaposlili in koristno uporabili odvečni čas...
kozorog1973
# 07.06.2015 ob 16:37
kot pravi sogan: ali moraš v tej državi biti resnično totalni bedak da uspeš, očitno res:)
drugo mnenje
# 07.06.2015 ob 22:00
dobr bi blo slišat kašnga soseda kaj je s pralnim strojem:D a ropota, a ovira prehod? kakorkoli, da te nekdo toži, ker maš pralni stroj na hodniku...moral ti je najmanj 300x pojasnt težavo in svojo zadrego preden se je odločil za tožbo. pa pa erjavec, očitno si tupoglav ko noč in nepriljuden.
mondelez
# 09.06.2015 ob 06:38
Oh Karl... tovrstne blamaže dokazujejo samo eno. Univerzalni uradnik je v resnici tepec.
ap
# 08.06.2015 ob 09:14
Za ugotovitev na kakšnih nogah stoji Erjavčevo klobasanje bo zadostovalo, če se spomnimo njegove napovedi, da bo imel vsak upokojenec 1000 evrov pokojnine, potem je pa potihem pristal na klestenje valorizacijskega usklajevanja pokojnin. Erjavčevi pokvarjenosti pritrjujeta njegovo vpletanje v policijski postopek kaznovanja njegove hčere in sporno in arogantno obnašanje do sosede Špele Pretnar. Erjavec je pokvarjenec v politiki.
velenjcan
# 07.06.2015 ob 21:36
zgodba s pralnim strojem je po moje vredna malo bolj tehtnega premisleka.

prvič, v zapisu ni podatka o znamki stroja in s tem o možnostih prisluškovanja oz. programov za nadzor.
drugič, če je ta hodnik pravzaprav predsoba, se porajata dve vprašanji - kako to, da perejo erjavci v predsobi (morda iz varnostnih razlogov, da bi zmedli morebitne zasledovalce?) , pa tudi, kaj je v tej predsobi poleg stroja še prisotno: kakšne obleke ali plašči, ki se jih odloži v predsobi in v katerih žepih bi znali biti kakšni strogo zaupni podatki, potem poleg posode za dežnike koš za odpadke, morda celo kakšna mizica, kar bi predstavljalo podoben varnostni riziko in z vso ostrino zastavilo vprašanje, kdo vse ima dostop do teh oblek oz. podatkov, bi pa na drugi strani zožilo krog potencialnih storilcev. ne ravno marginalen problem za r slovenijo predstavlja vprašanje , ali si lahko privošči ministra, ki mu skozi predsobo nekontrolirano in - če ne štejemo pralnega stroja - neovirano prihajajo in odhajajo sosedje, znanci in neznanci, dobronamerni in manj dobronamerni, skratka vsakdo, ki ima minuto ali dve časa za priložnostno špicljanje ali kratek sprehod, ki ga namesto v tivoliju raje opravi v pokritih prostorih.

dalje, nepojasnjeno ostaja dejstvo, ali je bil pralni stroj morda zaklenjen oz. souporaba onemogočena? če stoji v skupnih prostorih, bi bilo mogoče, da je bil namenjen skupni uporabi / souporabi. v tem primeru bi razlog za tožbo lahko bilo nezadovoljstvo z učinkom stroja, posledično zaprano perilo ipd., kar r sloveniji ne bi služilo na čast in za kar bi bilo mogoče iztožiti odškodnino, alternativno pa mogočilo izsiljevanje erjavca že v časih ministrovanja na okolju.

v smislu objektivnega obveščanja javnosti bi si zgodba vsekakor zaslužila temeljitejšo obravnavo vključno s podrobnejšo predstavitvijo sosedov in njihovih stališč.
elGoyc
# 07.06.2015 ob 17:43
Glede varčevalcev ljubljanske banke in njenih terjatev do hrvaških podjetij je meni stvar povsem jasna že od vsega začetka, kar je pri svoji kandidaturi za predsednika države leta 2002 vseskozi poudarjal dr. F. Bučar in si s tem seveda zapravil boljšo uvrstitev zaradi lažnega optimizma ostalih populističnih brezhrbteničnikov.
Odnos med banko in varčevalcem je dvostranski in banka je dolžna poplačati svoj dolg dokler ima stečajno maso, enako je tudi sama dolžna preko pravnih sredstev iztirjati svoje terjatve ter se v končni fazi ob nespoštovanju osnovnih pravnih načel, kot je to počela Hrvaška, obrniti na državo, ki nato sproži meddržavni spor. Nikakor ne sme biti nek "Ante" s svojimi prihranki žrtev takšnih balkanskih nečednosti.
Zaradi tega je bila odločitev sodišča za človekove pravice pričakovana in logična v luči poštenih poslovnih praks, ki so nekaj samoumevnega v urejenih državah (ki so urejene zaradi mentalitete, ki to urejenost in poštenost ceni)

Izjave, da bo Slovenija dobila teritorijalni stik z mednarodnimi vodami so nepotrebne in služijo osebni promociji, kar pralni stroj na hodniku zagotovo ne. Že z vidika urejenosti če ne zaradi spoštovanja pravnih vidikov uporabe skupnih prostorov. Slovenija bo zagotovo dobila stik z odprtim morjem, je pa seveda veliko vprašanje v kakšni obliki, vendar bi bili izjemno presenečen, če ne bi šlo za koridor do našega dela Piranskega zaliva, kej meja zagotovo ne bo potekala 1m od obale Istrskega polotoka, ampak najbrž ali po delih, pač 1:2 oz po kakšni oddaljenosti znani iz pomorskih predpisov, recimo 300m za plovbo ladij od obale plus recimo 50 m pasu kjer se ta ladja pelje.
Pričakovati, da bo nekdo s dobrim zaletom iz Kanegre lahko skočil v Slovenijo so seveda iluzorna, kot tudi, da bomo dobili ne vem kako velik "klin" ozemlja od Savudrije od famozne točke T5. Nekaj se bo najbrž skompenziralo, ker mislim, da bo kopenska meja tekla po reki Dragonji.
božo1
# 09.06.2015 ob 11:29
Tega prispevka ne bom prebral, predvidevam pa, da mora biti vrhunski!
don bosco
# 08.06.2015 ob 20:49
ajoooooj...pralni vam je stroj samo simbolika....opral je on vas vec dobro !!!!
ivod
# 09.06.2015 ob 14:37
... ni kaj ... dolični komentarji ... vse všečkam :))
Anves
# 09.06.2015 ob 08:41
Argument, češ da je hodnik pravzaprav predsoba njegovega stanovanja, ne pa skupni prostor, mu na sodišču ni pomagal.

Verjetno bomo izgubili tudi arbitražni spor če se je za uveljavljanje slovenskih interesov uporabila podobna interepretacija morja kot hodnika pred njegovim stanovanjem. Pretirani optimizem glede na dosedanjo prakso slovenceljske diplomacije in politikantov, ki jo že nakazujejo nekatere rešitve pred medanarodnimi sodišči (npr.. NLB tuji varčevalci) je samo
dokaz, da gospoda oblastniki ne poznajo mednarodne pravne prakse in nimajo pravih strategij za zaščito slovenskih interesov.
veza
# 07.06.2015 ob 21:56
Arbitražo

je nam zakuhal Pahor, on je odgovoren za izid, Erjavec pa skuša tu nekaj iztržiti, bojim pa se, da bomo zeloooo razočarani nad odločbo sodišča, če pa odločilo v naše dobro, pa tega Hrvati itak ne bojo spoštovali, spet bojo poslali na delo ribiče in provokatorje in naši policisti jih bojo gledali od daleč, Erjavec pa bo pisal protestne note...
Lupo
# 07.06.2015 ob 18:44
Meja s Hrvaško je na Dragonji in na ekvidistančni liniji. Ladij na plovbi v Luko Koper ne bo nihče ustavljal, saj so predsedniki uprave vedno bili hrvaški državljani! Drago Matić, Gašpar Mišić, Robert Časar, Bruno Korelić.
zemljemerec
# 08.06.2015 ob 19:19
Erjavec je vesoljni Sloveniji dokazal samo to, da je žleht človek in zato popolnoma neprimeren za Ministra za zunanje zadeve, ker nas lahko popelje v širši konflikt med državami. Naj bo raje predsednik upokojenskega društva, resno delo res ni zanj.
PONOS
# 08.06.2015 ob 14:14
Čeprav so vsi slovenski tako imenovani strokovnjaki trdili da ne morejo izgubiti v primeru LB sem bil sam zelo prepričan da bo LB in Slovenija izgubila.
Glede meje sem ravno tako prepričan da Slovenija ne bo dobila teritorijalni stik z mednarodnim morjem bo pa dobila ekskluzivno plovno pot -koridoe kar ima že danes v stilu Antwerpna..
Kaj je razlika?
Razlika je gigantična.Pri teritorijalnem stiku z mednarodnim morjem država pridobi pravico za širjenje njene juresdikcije na to mednarodno morje z razglaševanjem raznih con.
Torej lahko država izkorišča v tej coni(mednarodnem morju)plin ,nafto in ribe:)
Pri koridorju pa le lahko pljuje.
jureimacure
# 11.06.2015 ob 06:09
Prodat
izo
# 09.06.2015 ob 14:36
Erjavec in njegov boj za teritorij

njegov "boj" smo imeli že dostikrat imeli priložnost spoznat. ko bi se moral res kje oglasit, izvaja disciplino kičme, ko pa je itak že prepozno oz lahko kvečjemu škodljivo, pa bevska kot kakšen pudl na vse, kar leze.
Rasta75
# 08.06.2015 ob 09:47
Ah, kakšna buča. "Pralni stroj" bi imel kanček teže, če bi bil Erjavec SAM in EDINI, ki je pripravil slovenske argumente za arbitražno razsodbo. Veliko večji problem glede kredibilnosti, zaradi izgubljenih sodnih procesov, ima "vodja opozicije". Avtorica bi praviloma morala mnogo bolj utemeljeno dvomiti v slednjega.
Špela Novak
link
Katalonija - gre za demokracijo
44
28. oktober 2017 ob 15:40 Prihodnost Katalonije in njene demokracije, pa tudi demokracije v Španiji je zdaj še posebej močno odvisna od mednarodne skupnosti.
Več novic ...
Kazalo