Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 14 glasov Ocenite to novico!
Atene
Grčija je sklenila dogovor z evrskimi državami. Foto: Reuters
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Grška drama kot evropska tragedija

Kolumna Studia City
13. julij 2015 ob 21:20,
zadnji poseg: 13. julij 2015 ob 21:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Grška drama je v bistvu ilustracija evropske tragedije. Klinično izriše portret sodobnega EU-ja.

Povezava, v kateri so se države zavezale demokraciji, vladavini prava, človekovim pravicam, solidarnosti, humanizmu, visokim standardom socialne države, gospodarskemu napredku in skupnemu trgu, je danes goreča hiša. V njej se sprejemajo le še gasilski ukrepi, ki zdržijo od krize do krize, nočna zasedanja, vikendski krizni vrhi za zaprtimi vrati, kot prevladujoč modus operandi pa odstirajo popolno erozijo dolgoročne vizije in razvojnega koncepta Evrope 21. stoletja. Izsiljevanje, poniževanje in zanikanje temeljne človečnosti so med drugim metode novega evropskega reda.

Ni več politično verodostojnih in karizmatičnih liderjev, ampak ključne odločitve diktirajo arogantni tehnokrati na čelu s prototipskim modelom, kot je šef evrske skupine, udarne pesti „austerity Evrope", Dijsselbloem, ki jih ni nihče izvolil, niso odgovorni nikomur, so pa v obrambi lastnih pozicij elite lojalni agenti finančnih institucij. Evrsko skupino, kot je v prvem intervjuju po odstopu povedal Janis Varufakis, obvladuje Angela Merkel, Nemčija, ki je krizo pretvorila v profit, v utrjevanje hegemonije. Tudi za ceno tega, da imamo unijo praznih floskul, ki deluje po inerciji, na papirju, mimo realnih principov in vrednot, kot so jo vzpostavile po vojni. In v kateri je bila tudi zmrcvarjena, a do Ciprasa kooperativna Grčija še del obvladljivega načrta.

Tudi zadnji dogovor z Atenami, ob katerem teče interpretacijska vojna z močnimi navijaško-ideološkimi primesmi o tem, ali gre tudi za Ciprasovo kapitulacijo na trd berlinski kurz, je v vsakem primeru le še en premor do nove zaostritve. Novo zmanjšanje javnih izdatkov in povečanje davkov je dodatno zategovanje vrvi okoli vratu grškega BDP-ja, ki ne more prinesti rešitve. Vprašanje je le, ali se bodo medtem mimo nemških podizvajalcev, kot je tudi cerar-mramorjevska Slovenija, do novih kriznih sestankov zbudile velike, a gospodarsko opešane članice EU-ja in se zavedele, da so v EU-ju le še Nemčiji dovoljene sanje in odločanje. Če je Evropa po drugi svetovni vojni evropeizirala Nemčijo, je danes Berlin že povsem germaniziral Evropsko unijo za lastne politične potrebe in kapitalske interese.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
SamoRes
# 13.07.2015 ob 21:34
Odličen komentar. Takšnega ponižanja kot biti del EU tudi leta 1941 ni bilo, takrat se je vsaj kdo uprl, danes pometajo z nami kot z umazanimi cunjami. Boli tole, zelo boli.
Krimsky
# 14.07.2015 ob 16:50
@ viper81,

Poglej, tudi ti si, tako kot mi vsi, iz dojenčka zrasel v odraslega moža, čeprav »nobeno kosilo ni zastonj«, tudi plenice ne, tudi kašice ne, mleko v prahu prav tako ne ...
Koliko si pa plačal za vsakokratno menjavo plenic, za čaj proti krčem ob dveh ponoči ... ?
~
Svet preprosto ne deluje tako. Človek seveda je tudi Homo oeconomicus, reči, da je pa zgolj to in samo to, je pa brutalna poenostavitev. Vsak bogataš, ki je v življenju nagrmadil skupaj tiste milijarde in sedaj leži na smrtni postelji, bi pravzaprav moral biti s svojim življenjem zadovoljen ... pa je res?
Lahko npr. kdo, v tem trenutku, našteje najbolj bogate bogataše iz Sokratovega časa? Ne more, nihče jih ne pomni več ... že preko dva tisoč let jih nihče ne pomni več ... Sokrata pa še pomnimo ...
~
Najboljše, najlepše stvaritve človeškega duha niso nastale v registru »to se splača, to se pa ne splača« ... A je Prešeren, ali kdorkoli drug, pisal sonete zaradi njihove 'tržne vrednosti'? Tudi približno ne ...
~
In sedaj naj štacunarji s svojim motom »nobeno kosilo ni zastonj« odločajo o tem, kako naj mi, inteligentna, sočutna bitja, živimo drug z drugim?
alex666
# 13.07.2015 ob 22:36
...bravo....
mehko koleno
# 15.07.2015 ob 19:28
. Če je Evropa po drugi svetovni vojni evropeizirala Nemčijo, je danes Berlin že povsem germaniziral Evropsko unijo za lastne politične potrebe in kapitalske interese.

---ANGELI je vse to uspelo s tako lahkoto ravno zaradi tega,ker ima okoli sebe same" frajlice "in nobenega pravega moskega.

Neizpodbitno drzi,da "ima vec jajc",kot vsi okoli skupaj.

Da o malih satelitskih drzavah(KIMAVCI) sploh nima pomena izgubljati besed...
viper81
# 13.07.2015 ob 21:56
Socialisti se boste pač počasi morali naučiti da ni stvari, kot je zastonj juha. Račun za zapitek je treba plačat in dolžnik ni na mestu da bi postavljal pogoje.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo