Igor Vidmar
Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: BoBo

Dodaj v

Drugi tir bi moral že stati ali se graditi

Kolumna Studia City
18. september 2017 ob 22:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Spoštovani,

Slovenija zlata pod koši! Izjemno, vse čestitke!

Ker pa nisem na komercialni televiziji, bom nehal z eksploatacijo in rekel: sanje so dovoljene nocoj, že v nedeljo pa nova politična mora: referendum o drugem tiru, ki ga sploh ne bi smelo biti!

Drugi tir bi moral že stati ali se graditi. Ampak ta vlada ima vsaj namen, kajne? Da, veliko dobrih namenov, a malo sposobnosti in politične volje za uresničitev ter še manj čuta odgovornosti. Ministrica za okolje ni odstopila kljub vrsti preprečljivih okoljskih polomij; zamujanje zdravstvene reforme je morda že usodno; kmetijski minister (vidi se tudi kot novi predsednik vlade) pa se hvali s 40-odstotno prehransko samooskrbo!

Aja, pa teran je ubranil, gozdov in vode pač ne. Kaj pa recimo stanovanjska politika, skrb za mlade? Zanjo namenja Slovenija stokrat manj kot Evropa; vlada pa hitro sprejema zakone v korist multinacionalke Airbnb, ki draži najemnine.

Zmagovita arbitraža je že skoraj strel v koleno. Premier je odločno neodločen, zunanji minister pa nediplomatsko solira in arbitražo privatizira za dvigovanje popularnosti. In taki vladi naj zdaj slepo zaupamo, da projekt drugega tira ne bo projekt za krajo, kot je bil Teš 6, čeprav vlada ignorira ali eskivira resno stroko in njene bistveno nižje izračune? Naj verjamemo, da 2. tir ne bo trojanski konj za sumljive načrte z Luko Koper in za madžarske nacionalne interese? Drugi tir potrebuje, si zasluži boljše vladanje. Zaslužijo pa si ga tudi bolniki, upokojenci, prekarci, kmetje, zasluži si ga okolje in tudi košarka.

Kaj pa mi državljani, ustavni suveren Slovenije? Če bomo še naprej le navijači in potrošniki, si ga pač ne. Lahko noč in srečno.

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako
Komentarji
mmeeddoo
# 19.09.2017 ob 16:08
@zelda:

Mislim, da je po vsem tem času in tolikšnih menjavah vlad jasno, da imajo vse strani enak imenovalec.

Glej, saj če stopiš korak nazaj in pogledaš ... niti enega ni, ki bi trdil da ta tir ni potreben. Niti enega!
Nas je pa zelo veliko, ki pa mislimo, da pa res ni potrebe, določenim bogateti s tem projektom. - To je vse.
zelda
# 19.09.2017 ob 13:51
Igor Vidmar je povedal vse, kar je potrebno. Tej vladi preprosto ne moremo zaupati, da podpisuje pogodbe za kakršenkoli veliki projekt. Njihova nesposobnost in preračunljivost je preprosto prevelika. Zato v nedeljo ne smemo podpreti vladnega zakona. Res je tudi, da takšnega referenduma ne bi smelo biti, vendar se je prav zaradi takšnega načina vladanja, kot ga uprizarja Cerarjeva vladna druščina, zgodil, ker jim je potrebno preprečiti še en mastodontski rop, ki ga načrtujejo.

Projekt pa naj izpelje naslednja vlada na začetku mandata in z javnostjo skomunicira vse, kar zdaj visi v zraku. Izračuni so pripravljeni, torej ne bo potrebno veliko dela, a ne? Glede na to, da je gospodarski minister pred dobrim letom izjavil, da drugega tira ne potrebujemo še 30 let (to je izjavil gospodarski minister Počivalšek), ne vem, zakaj zdaj kar naenkrat takšna ihta vlade v odhajanju. V nedeljo moramo biti PROTI.
slovenkaaaa
# 24.09.2017 ob 18:44
Vidmar, če bi bilo enostavno, bi ga že davno zgradili. Če misliš, da je enostavno, vse navedeno - stari, mladi, sociala, gospodarstvo..., kandidiraj za predsednika vlade in naredi. Ampak dejstvo je, da je veliko lažje komentirati za MMC kot kaj izpeljati. Karkoli, še vaško gasilsko veselico organizirati. Država je pa še toliko večji sistem in ga ne more nihče voditi sam v eni osebi. Večini kritikov pri nas manjka zavedanje resničnosti, kako zares tečejo stvari. Jaz se raje izogibam spornim novicam, ampak mi je že po naslovih sodeč jasno, da je veliko zaje...cije, stankarske, medijske, lobistične... Karkoli dobrega bo hotel nekdo narediti, bo dobil sto nasprotnikov, ki mu bodo to preprečili.
šalter
# 25.09.2017 ob 10:19
slovenkaaaa

Nic ni tezko. Ce se zadev lotevajo sposobni ljudje. Mi pa imamo ze 26 let negativno selekcijo pri kadrovanju in je seveda vse zakomplicirano.

Tudi zlato medaljo na EP je zelo zaj...osvojiti. Ampak se jo lotilo 12 NAJBOLJSIH!!!!
roli
# 24.09.2017 ob 12:56
Rotschild
serješ ti in Vidmar.40 let sem bil podjetnik in bi država ni nič dajala le jemala.Vse kredite sem
plačal, vse dajatve za zaposlene prav tako. Tržišče je z mano kruto igralo, če nisem bil
konkurenčen sem lahko razmišljal o zaprtju firme. Luka ne more, Železnica tudi ne, lahko pa
Dragonja in njegova tajnica in Leben. Pa vi ste čisto nori.
Socializem je propadel in kar tako vprek brez ekonomije metati miljarde, je enako OBROVCU.
Niso več časi, da cena vse prenese. Če bo draga investicija v ceni prevoza, bodo pač vozili Italijani in Avstrijci v naših predorih pa se bodo sprehajala miške in podgane.
Tako se serje, če se zbudiš.
dejneseri
# 22.09.2017 ob 10:09
ce bi nasi osamosvojiteljisti imeli vizijo ali vsaj neko malo idejo o prihodnosti, bi se s to problematiko zaceli ukvarjat leta 1991.
tako pa so raje gradili avtoceste (ki je potrebna), vanje zmetali miljarde, a hkrati pozabili (ali ne bili sposobni misliti) na zeleznice, za katere je bilo ze takrat jasno, da lahko resijo cestne zagate.

ampak evo, nesposobnost je pac mocnejsa od razmisleka...
roli
# 20.09.2017 ob 18:59
Ah dajte no? Ekonomija ekonomija??? 40 mio na leto ostanka dohodka,oziroma dobička Luki Koper., torej če vzamejo lredit in še pritegnejo S železnice in da bo vse ekonomsko, ga lahko zgradijo sami in ne rabijo nikakršnega Dragonje in 2 TDK in vlade .
40 mio x 40 let = 1.6 miljarde EU.
rotschild
# 23.09.2017 ob 13:04
roli,
ne se hvaliti z ekonomijo. Ce bi imel vsaj malo znanja iz ekonomije, ne bi pisal neumnosti.

Luka ima res okoli 40 M eur dobicka. Ampak, vsaka firma dobicek vlaga v razvoj. Brez razvoja, oziroma vlaganja dobicka v razvoj firma stagnira. Konkurenca pa jo popolnoma povozi.

Zato Luka ne more graditi drugega tira.
Ce pa pomislis, da ima Luka okoli 40 M dobicka tudi zato, ker nesramno in neclovesko izkorisca prekarce.... in da bi te prekarce zaposlila in normalno placala.... ja, pred kratkim je bil clanek, kjer so ugotovili, da bi v primeru zaposlitve prekarcev bil njihov strosek visji za okoli 25 M EUR.

In potem ima Luka le se 15 - 20 M EUR dobicka. In s tem denarjem naj vlaga v razvoj, tekmuje s konkurenco ter gradi II tir ???

Alo, cas je, da se zbudis
ogledalce
# 22.09.2017 ob 21:02
Vlada ima (dober) občutek, da več ne bo vladala čez 6,7 mesecev... zato si poskušal napolniti žepe in zagotoviti prihodke, neposredno in posredno, tudi za čas po volitvah... za vsak primer... in kar je huje, to počne z neverjetno aroganco.
VelikiGoban
# 19.09.2017 ob 09:20
II. tir potrebujemo, ni dvoma. A najprej bi morali speljati tovorni promet mimo centra glavnega mesta, ne pa da se o tem šele javno-naroča razmišljanje, ureditev sedanje proge pa je šele pri javno-naročanju načrtovanja... Obstoječa proga je stabilnostno popolnoma neprimerna že za sedanje obremenitve, kaj šele za prihajajoče povečanje, s hrupom pa obremenjuje gosto poseljeno okolico preko vseh dopustnih norm.
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kazalo