Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 33 glasov Ocenite to novico!
Prihranki
Po sodbi v Strasbourgu morata Slovenija in Srbija poplačati bosanske in hrvaške varčevalce. Foto: BoBo
Ilinka Todorovski

Dodaj v

Iz slovenskih denarnic v hrvaške in bosanske žepe. Zakaj že?

Kolumna Ilinke Todorovski
1. marec 2015 ob 06:56,
zadnji poseg: 1. marec 2015 ob 07:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kršitve človekovih pravic hrvaškim in bosanskim varčevalcem bodo odpravljene, Slovenija se, kot slišimo te dni, pospešeno pripravlja na izplačilo njihovih deviznih vlog. O odgovornosti za vrtanje še ene bančne luknje, ki se bo krpala na naš račun, pa – nič!

Še štiri mesece ima vlada na voljo, da pripravi zakonsko podlago za izplačilo starih deviznih vlog dveh nedelujočih bank - LB Zagreb in LB Sarajevo. Od lanskega poletja, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu razsodilo v prid varčevalcem, slovenski politiki in uradniki ponavljajo eno in isto sporočilo: sodba je neutemeljena in nepravična, vendar jo bo Slovenija spoštovala. V tej mantri je tudi edino pomembno sporočilo, ki mu ni mogoče oporekati: sodbe je treba spoštovati. Nad vsem drugim pa se dviga velikanski vprašaj.

Malo je podatkov, malo pojasnil. Niti o globini bančne luknje, ki jo je izdolbel sodni poraz. Špekulacije naj bi bile neodgovorne do davkoplačevalcev, so minuli teden povedali pristojni. Kot da bo manj bolelo, če se bo udar na naše denarnice zgodil malo pozneje. Le eno številko so za zdaj pripravljeni razkriti pristojni, to je ocena stanja vseh deviznih vlog LB Zagreb in LB Sarajevo ob razpadu Jugoslavije. Bilo naj bi jih za 257 milijonov evrov. Pri tem pa ni jasno, koliko varčevalcev bi lahko zahtevalo denar in koliko jih je morda že prišlo do prihrankov; tu in tam je bil namreč kdo tudi izplačan, v BiH za postopke privatizacije in za humanitarne namene, na Hrvaškem pa v glavnem prek sodišč, a tudi zvez in poznanstev, kot denimo nekdanji politik Slaven Letica. Velika neznanka so obresti; po laičnih izračunih bi bil ob pričakovani obrestni meri slovenski proračun lahko ob 900 milijonov evrov. Prej več. Najmanj dva stotaka na prebivalca, torej.

Kdo bo plačal, se ve. Kdo bo odgovarjal za škodo, ki jo je utrpela verodostojnost države, pa niti približno. Padli so vsi argumenti, zrušil se je celoten sistem, na katerem je Slovenija dolga leta doma, v odnosih s Hrvaško in EU gradila podobo države, ki s hrvaškimi in bosanskimi varčevalci nima nič. Da je njihov bes sicer upravičen, da pa je tarča napačna in naj zahteve usmerijo na lastno državo. Da denar ni končal v slovenskih trezorjih, ampak v jugoslovanskem finančnem breznu, še bolj verjetno na jugoslovanskih vojnih žariščih. Da je Slovenija pravilno, pravično in brez razlikovanj izplačala stare devizne vloge za vse banke na svojem ozemlju, medtem ko ji bremena bank v drugih državah ni treba prevzeti. Da je Slovenija po nekdanji državi prevzela svoj del jamstev za vloge in da je problem v drugih naslednicah, ki tega niso storile po enakem načelu. In tako naprej.

»To je bil navaden rop,« je pred leti izjavil tedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić. In z enim stavkom opravil z zadevo, ki so ji politiki in diplomati posvečali neskončne seje in depeše, pravniki in ekonomisti neštete analize in disertacije, novinarji pa morje prvih minut in naslovnic. Kje je končal denar hrvaških varčevalcev LB Zagreb in kdo naj ta denar izplača? Na Hrvaškem z odgovorom na obe vprašanji nikoli niso imeli nobenih težav. Obakrat so s prstom kazali na Slovenijo, kot na majhno državo velike lakomnosti. Zdaj imajo za takšne trditve oporo v sodbi iz Strasbourga. Grenka pilula za vse, ki so v minulih 24 letih sestavljali dolgi niz očitno napačnih odločitev. Nekoč bo treba odgovoriti na vprašanje, kdo je politično odgovoren za takšen razplet ene najbolj mučnih postjugoslovanskih zgodb. So se sodniki zmotili? So bili zavedeni? Je bila obramba preslabotna? Se ni dalo prepričati prepričanih? Zarota? Nič ne pomaga. Sodba je dokončna.

Zdaj je čas za plačilo in še vsaj nekaj konkretnih pojasnil: prvič, kolikšen del te obveznosti je vsaj teoretično mogoče pokriti z izterjavo dolgov na drugi strani, če sploh, drugič, ali obstaja kakšno zagotovilo, da se bo z izpolnitvijo te sodbe poglavje stare Ljubljanske banke zaprlo, ali pa bo to zgolj prva etapa, po kateri se bo odprla nova sezona lova na slovenski denar, in tretjič, ali sploh še lahko govorimo o sukcesiji ali pa je nasledstvenega procesa za rajnko Jugoslavijo nepreklicno konec. V dobrem in slabem.

Ilinka Todorovski, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
royayers
# 01.03.2015 ob 07:37
Kdaj bodo hrvaške (lopovske) firme plačale dolg zagrebškemu NLBju????????
Hijena
# 01.03.2015 ob 07:39
Da bo treba denar vrniti z obrestmi vred se je vedelo že v tistem trenutku, ko so kovčke z denarjem nosili v Slovenijo iz izpostav LB po republikah Jugoslavije. Tako kot se je vedelo, da bo morala Slovenija plačati odškodnino izbrisanim. Vendar so ovce še pred 10 leti mislile da je to nemogoče, ker nismo storili nič narobe!!!
No, nekateri smo že v 90-ih vedeli, da temu ni tako
franko7
# 01.03.2015 ob 08:16
Da je treba denar vrniti je očitno dejstvo, ki je posledica slabih argumentov Slovenije, oz. tistih, ki so nas zastopali na sodišču. Želel bi si poslušat korenjake, ki so trobili drugače, da sedaj stopijo pred narod in nam razložijo zakaj so govorili prej drugače in seveda sežejo v svoj žep in ne v moj.
Ali imam pri odločitvah dovolj besede? Ne. Odgovornost pa se prelaga na mene. zakaj? Naj odgovarjajo tisti , ki so na tv. nastopali drugače. Ali dobim kaj , ko se deli? Ne. Torej ne. Nič nisem dobil in nimam kaj vračati.
Veste to je kot nekoč sindikalne žurke , ko so nekateri se nažirali do grla in čez , šli ven bruhat, zato , da so se lahko nažirali naprej. Ko je prišu račun pa smo vsi dali enako po dva jurja.
21.12.2012
# 01.03.2015 ob 07:54
Nesposobna slovenska politika. Za bruhat kaj so nam vse naprtili s posnemanjem noja. Odgovorni bodo pa vsi šli v lepe penzije, ker so se pasli celi lajf na državni trati.
Za piko na i še manjka samo neugoden arbitražni sporazum.
kavamnijasn
# 01.03.2015 ob 07:35
Se ena v nizu zgodb, ki dokazuje kaksni becki in teleta smo Slovenci! Tezko je najti bolj zahojen narod.
jureimacure
# 01.03.2015 ob 07:33
Odgovor je čisto enostaven: Slovenija nima dolgoročnih načrtov verzij A,B,C,..... se pravi predvidevanj možnih razpletov in kako ukrepati ob različnih scenarijih.
JBT
# 01.03.2015 ob 07:31
Tako, kot smo mi reveži (Slovenci) naj.... od leta 1991 pa do danes (pa se še ne bo tak kmalu končalo) pa je za knjigo knjig rekordov. Politiki nas vlečejo za nos že sto let, smo pa res tako naiven narod, da jim vedno slepo zaupamo.
Bomo plačali še Bosance in Hrvate.
Nato pride na vrsto meja z Hrvaško, kateri bi lahko npr. plačevali, da bodo ladjam (tujim, ker svojih seveda nimamo) dovolili vožnjo do našega morja, do luke Koper, ki jo bodo imeli tujci, ki bodo tam zaposlili Kitajce..
Na energetskem področju bomo ves radioaktivni odpadek, seveda le na naše stroške (najboljše kar iz proračuna, torej iz naših žepv), prepljali v tujno (Hrvati seveda nebodo želeli nič prispevati...).

Poden od podna ta Sľovenijstan!
DREADLORD
# 01.03.2015 ob 07:26
Kolikor se jaz spominjam je Drni govoril, da bo to enkrat potrebno plačati in vrniti. Patrioti (Jelinčič, Janša, Podobnik,...) so mu pa oporekali, da se udinja južnakom. Morda dokaz več, da politični patrioti državo stanejo največ.
marialorca
# 01.03.2015 ob 07:22
So vsaj oni našli KURO, KI NESE ZLATA JAJCA.

LB pa takoj meni zaračunala 200+ € :-( :-( :-(
smoky77
# 01.03.2015 ob 08:07
pa to je za znoret...900mio€ z obrestmi??!! Pa ti naši trenutni in bivši politiki še mirno spijo??
Hvala osamosvojitelji!
what?
# 01.03.2015 ob 08:29
Na jugu so vedno spretnejši od nas ko gre za pridobivanje koristi. Očitno imamo dovolj denarja, da jih lahko kreditiramo, potem pa mi vračamo njihove pufe njim.

torej če tebi nekdo dne pobere vse kar si našparal bi ti rekel "ni panike, kar imejte" ali kaj? Ali pa bi si morda želel to, kar ti je bilo odvzeto, dobiti nazaj?
Kjer se kaže neodločnost slovenske politike je npr. pri upravljanju nuklearke - kjer dobivajo hrvati elektriko, pa (praktično) nič ne dajajo nazaj!

a vsekakor lepo podpihovanje polpisne novinarke Todorovski.
borut-blas
# 01.03.2015 ob 08:17
zakaj že ?
zato ker smo butalci in smo se brez razmiselka odcepili od jugoslavije, hočem reči naši odcepitelji so se v uresničevanju 1000 letnega sna malo zasanjali in se zbudili šele danes
to je prvo
drugo je pa naše sramotno obravnavanje južnakov in v rit lezenje zahodnjakom
in izbrisani in banke in vračilo nepremičnin v naravi in vračanje cerkvi
dragi moji slovenci , dobili smo dobro lekcijo, , oholi, sebični in vase zaljubljeni ljudje tako lekcijo potrebujejo bolj kot kruh
krecco
# 01.03.2015 ob 07:53
7up ce so propadla podjetja naj krije drzava Hrvaska. Tisti NLB je tut propado...
Celt
# 01.03.2015 ob 08:57
Butalci so bili amaterji proti Slovencem.... ne jih žalit :)))))
MaliPandit
# 01.03.2015 ob 08:06
Postavlja se vprašanje če bo kdo od slovencev, ki so preživeli "osamosvojitev" kdaj doživel "drugo švico" pod temi vladarji in bančniki
alcatraz
# 01.03.2015 ob 09:58
Kakorkoli obrnete je zadeva naslednja:
Če je dolg obstajal in sodišče je očitno odločilo da dolg je obstajal, ga je pač treba poravnati. In najbrž tudi ni nobena umetnost najti tiste, ki so takrat sedeli na odgovornih stolih in se neumno ali pa pohlepno odločali.
Ve se, kdo je sedel na LB
Ve se, kdo je sedel v upravnih odborih
Ve se, kdo je sedel na LB v Zagrebu
Ve se, kdo je sedel na LB v Sarajevu.
Ve se, kdo je bil financ minister
Ve se, kdo je bil zunanji minister
Ve se, kdo je bil predsednik vlade.

Kaj torej čakate?
gesan
# 01.03.2015 ob 08:56
DE(j)MOKRA(s)T
# 01.03.2015 ob 08:39
Banke so imele nepremičnine v bivši Jugi a se ne da to poplačat s prodajo? A nismo imeli mi tudi železnice v Istri itd?
..........................
TO so že zdavnaj popapcali!!!
Ne pozabit, da imamo pred seboj osebke, ki lažejo in so lepljivoprstni, da se kadi in cedi iz njih lopovsko pohlepna lepljivost.
daresi
# 01.03.2015 ob 08:14
Na jugu so vedno spretnejši od nas ko gre za pridobivanje koristi. Očitno imamo dovolj denarja, da jih lahko kreditiramo, potem pa mi vračamo njihove pufe njim.
Da bi se pobrigali za pospešitev nasledstva pa ne. Imamo drugo delo, ki je kako sfukati političnega nasprotnika, uveljaviti svoj nazorski prav ipd.
Dokler bomo takšne neodločne reve, bo kapital še naprej odtekal na jug, čeprav je bil eden razlogov za osamosvojitev prav ta, da bi se to končalo.
what?
# 01.03.2015 ob 10:06
@vzhodnik: mešaš podjetja in ZASEBNE varč evalce. vprašam tudi tebe: č e tebi nekdo vzame ves privarč evani denar bi se ti s tem strinjal?
carlazar76
# 01.03.2015 ob 09:18
Čisto enako bo tudi s poplačilom lastnikov podrejenih obveznic.
Ta "briliantna" poteza Bratuškove, Čufarja in Jazbeca bo (spet) nas davkoplačevalce drago stala.

Ob tem pa že več kot eno leto ne najdemo 30 mio€ za popravilo mostov na regionalkah....
Sramota od države!!!
Evening News
# 01.03.2015 ob 09:06
Kakšna zamujena priložnost! NLB je bila 1991 vredna dejansko ogromno. Zakaj? Ena redkih bank, ki je imela poslovalnice povsod, zaupanje (še) ogromno in ker so bile banke v ostalih republikah še zasnovane po starem ali pa kvcalitetnih novih še ni bilo je bila to ena ogromna zamujena priložnost. Že zdavnaj je nemški tisk pisal, kakšen mali vložek bi bilo to takrat poravnati v primerjavi z dobro pozicijo banke po celi bivši Jugoslaviji. Pa so raje šli tek na kratke proge namesto, da bi ocenili poslovno priložnost. Tudi, če je dejansko nekaj na tem, da naj bi za devizne vloge jamčile takratne nove države, je neizpodbitno dejstvo, da je bila tudi možnost odločitve. Gambling se nam ni izplačal.
gesan
# 01.03.2015 ob 08:54
Seveda ni odgovornih.
Mene bi čudilo, če bi bili. Ma kaj čudilo? To bi bil pravi čudež, ki bi odgovoril na vprašanje, če čudeži sploh obstjajo.

Šri nas se seveda lopovščaki in sistemski kronični neodgovorneži lahko ponosno tolčejo po prsih v vsem svojem nagrabljenem blagostanju.
Saj bodo izak za vso lopovščino in neodgovorno nesposobnost nazadnje plačali in trpeli vsi drugi samo oni ne.

Pri nas še tisti, ki so po nekem čudežnem peripetiravanju dočakajo obremenilno sodbo, dočakajo tudi izum novih pravnih norm, ki so lahko domače samo v Buthalah in nikjer drugje, preko katerih dobijo zaščito podobno svetim kravam v Indiji.

Pa saj je že itak kar precej časa znano, da je ta država dobila svoje ime samo zaradi tega, da prikrijejo, da je pravi naziv za to državo v bistvu...
"Buthalija"

Ma sem zadnje čase vedno bolj prepričan, da še buthalci ne bi bili tako neumno neumni!
Celt
# 01.03.2015 ob 08:54
Politična odgovornost? Ne potrebno bo uvesti kazensko... saj se ve kdo so bili ljudje, ki so sprejemali takšne odločitve (tako levi kot desni). Sploh ni važno kateri politični opciji pripadajo - to so namerne odločitve, ki so v nasprotju z zakoni in tudi človeško logiko. To velja v primeru izbrisanih ko tudi deviznih vlog... to so kriminalna dejanja na ravni države zato morajo tudi kriminalci, ki so sprejeli takšne odločitve v ZAPOR in povrniti državi FINANČNO ŠKODO !
Lupo
# 01.03.2015 ob 07:33
Problemi ki jih ima ta država, jst jih nimam!
Bendit
# 01.03.2015 ob 07:27
To je tko v neodemokraciji, z vsakim dnem smo bolj zadolzeni pa se nam tud sanja ne zakaj....
vzhodnik
# 01.03.2015 ob 09:36
Kaj bo z vračilo dolgov hrvaških in bosanskih ter srbskih podjetij do NLB?? Koliko je tega denarja, po vseh podatkih je teh dolgov do slovenskih bank in podjetij kar 3 do 4 x več kot naj bi bil dolg NLB do varčevalcev!!! Zakaj se takoj ne zahteva recipročnost, vračilo in izterjava ali zaplemba hrvaških in bosanskih premoženj, kolikor koli jih imajo tu v Sloveniji!!! Znano je da so predvsem na Hrvaškem in Bosni slovenska podjetja izgubila in jim je bilo odvzeto protipravno in se noben ne sklicuje na subsesijo ampak vzeto in zaplenjeno brez vseh pravnih norm?! Koliko podjetij je izgubilo svoje obrate, enote ali poslovne prostore in trgovine, brez vseh možnih rednih postopkov?' Takoj zahtevati vračilo in poplačilo vsem slovenskim podjetjem dolg hrvaških podjetij in bosanskih!! Izjem ne more in ne sme biti! Enako ostro zahtevati kot se obnašajo Hrvatje in Bosanci, nič DRUGAČE!!! Pa naj velja enakost za povračila!!
couch commander
# 01.03.2015 ob 09:22
Zdaj pa hrvati in bosanci samo še vrnejo to, kar so bile njihove firme dolžne nlbju in potem smo si bot... Pa je tu govora o malo večjih denarjih kot pri varčevalcih...

Aja,samo firme so šle v stečaj in pravnih oseb, ki bi bile dolžne po večini več ni... Tam nekje pred 8 leti je bil čas, da bi tudi mi poslali nlb v stečaj... in prihranili bi več milijard.

"Da bo treba denar vrniti z obrestmi vred se je vedelo že v tistem trenutku, ko so kovčke z denarjem nosili v Slovenijo iz izpostav LB po republikah Jugoslavije."

Ko pa bereš take neumnosti, pa se res lahko samo smejiš... Kaki kovčki denarja so se nosili? Ne se hecat no... Večina bosanskega in hrvaškega denarja se je porabilo za financiranje njihovih firm...Saj pa je bila nlb ločena po posameznih republikah? Nategnili so nas vsaj 2 če ne 3x.

Če si vozek si pač vozek... in mi smo eni izmed večjih.
jože1
# 01.03.2015 ob 08:17
Koliko potrebujejo in nekaj več so nam pobrali z zaplembo delnic naših bank.
amigo
# 01.03.2015 ob 12:10
Na radarju obstajajo radarske sence. V Sloveniji pa obstajajo mentalne sence. Zato se o zadevah, ki so jih je zagrešili Kučan in njegovi ne sme pisati. Ne vem sicer, če je dano kašno povelje, a v realnosti je tako. Pa dajmo poskusimo, upam da me administrator pusti skozi. LB Zagreb in LB Sarajevo sta bili v SFRJ samostojni banki, s svojim vostvom, nadzornimi organi itd. Nato je prišlo leto 90, ko je med komunističnimi vodstvi jugorepublik nastalo tekmovanje v ropanju države in državljanov. Takrat je vodstvo LB v Ljubljani LB Zagreb in LB Sarajevo registriralo kot podružnici. Seveda po famoznem Markovičevem zakonu. Seveda to vodstvo LB ni napravilo na svojo svojo roko, ampak je odločitev sprejelo poltično vodstvo katerega šef je bil takrat Kučan. Njega vprašajte, seveda če si upate! Na žalost je leta 1990 SFRJ že pospešeno razpadala, zato se reorganizacija v Zagrebu in Sarajevu v praksi sploh ni izvedla. Zakaj ni zapuščinske razprave za pokojno SFRJ? Zato, ker so elite že prej vse pokradle in razdelile. Oglejte si:
https://www.youtube.com/watch?v=TSFfq2J7
xVg
Ta video obravnava ravno to obdobje. Do zdaj se mi še ni posrečilo spravita ta link skoz MMC cenzuro. Upam, da bo zdaj šlo.
zozozo
# 01.03.2015 ob 11:58
Meni samo to ne gre v račun. A ni država odgovorna za povračilo vlog v bankah na svojem ozemlju? V čem je finta, da tuakj mora pa plačati tista država katera je lastnik banke?

A torej misliš, da lahko zdaj npr. Sparkase ali pa Sber banka ali SKB enostavno zapre poslovalnice v Sloveniji, in bo potem denar njihovim varčevalcem dolžna Slovenija?

To seveda ne gre tako. Država odgovarja (samo za omejen znesek), potem ko banka bankrotira. Ljubljanska banka pa ni bankrotirala, ampak že ves čas posluje.
kayci
# 01.03.2015 ob 11:47
Krivci za nagrado igrajo na orglice v Bruslju.
gesan
# 01.03.2015 ob 09:45
couch commander
# 01.03.2015 ob 09:22
Zdaj pa hrvati in bosanci samo še vrnejo to, kar so bile njihove firme dolžne nlbju in potem smo si bot... Pa je tu govora o malo večjih denarjih kot pri varčevalcih...
...................................
A misliš, da so "naši" tako butasti, da tega ne vedo zahtevat ali pa je posredi kakšna druga logika?
Mogoče pa imajo kaj od tega?! Višji interesi privatnih profitov?!
gesan
# 01.03.2015 ob 09:42
brandmeister
# 01.03.2015 ob 08:55
.........................
pa dobro no...,
dajte razložite že kaj so desnjakarji konkretno nredili za to državo boljšega kot levakarji.
Sploh tisti, ki imajo svojo glavo zloščeno od skrivanja zvezde, ki so jo nosili pred tem.

Jaz opažam, da po tistem, ko pridejo na oblast, tudi oni naenkrat obrnejo ploščo in postanejo isto neodgovorni, zlorabljajo, izkoriščajo položaj, politično kadrujejo kot se sami tako vehamentno izražajo za druge, skratka nadaljujejo zgodbo, ki je bila pred njimi.
Poleg tega pa, tudi zgodbo te države so začeili z takoimenovanimi "desnimi" na čelu.
Si pozabil?
In prav takrat so se postavili temelji tega brezna.

Jaz res ne razumem kako je lahko človek tako zlagano zlagan kot ti?
Kaj imaš od tega, razen tega, da na veliko pomagaš pri gradnji nekega političnega kulta osebnosti okoli katere se vrti cela država, da imamo res občutek, da brez njega ne moremo.

Imajo nas za bedačeke vsi po vrsti, ki pridejo na oblast, kdaj bo tebi to lahko kapnilo?!
JakobJak
# 01.03.2015 ob 07:15
Juhuhu............
Flagellum Dei
# 01.03.2015 ob 13:33
zozozo # 01.03.2015 ob 11:58 - zakaj smo potem mi izplačali vloge vsem vračevalcem na našem ozemlju? A ne bi jih lahko pustili v NLB-ju?
pirat1
# 01.03.2015 ob 11:35
Srbi imajo v svojem grbu štirikrat črko S, v cirilici C. (Samo sloga Srbina spašava)

Očitno je nastopil čas, da Slovenci v svoj grb za večno vpišejo štiri črke B! (Bečki, beogradski, briselski i berlinski konjušari)
pirat1
# 01.03.2015 ob 11:22
Zakaj že mora Slovenija plačati svoj dolg?

Ker so slovenski bankirji, politiki, obveščevalci in trgovci z orožjem s Kučanom na čelu ropali Hrvaško in BiH.

Kaj so v resnicu počeli v imenu in na račun državljanov Sloveniije, ki zdaj plačujemo dolgove, ki so jih zakrivili, je podrobneje opisano v tem članku:

http://www.cpns.si/novice/poleg-prave-vojne-se-je-bila-tudi-vojna-za-devize/
zemljemerec
# 01.03.2015 ob 10:22
Upam samo, da niso dajali pri LB takšne kredite kot so jih v NLB dajali domačim uglednim podjetnikom Grubeliču, Bavčarju, Šrotu,Zidarju, Kordežu, Rigelniku, Jankoviću, Zvonu 1 in 2, dokapitalizacijam in DUTBju, tudi na Hrvaškem in v Bosni, ker potem bomo res državljani Slovenije vrnili denar varčevalcem na Hrvaško in v Bosno iz našega žepa, če se izkaže da LB nima garancije za vsa podarjena posojila na tujem.
bart
# 01.03.2015 ob 09:19
ok, kdaj bodo pa hrvatje vrnil kar je bilo posojil s strani naše debilne banke

mater majo majo naši politiki dost jajc, najdit zapise in marš na sodišča
brandmeister
# 01.03.2015 ob 08:55
Nesposobnost ,sposobnost politikov sodsta ,levice,udbašov, siromaši Slovenijo in njihove prebivalce še kar naprej..
Partija in njihovi nasledniki vas bodo slekli do golega.
Naivnost slovenskega volivca .levice je postal pogrebni zavod..
Še danes ne razumejo kdo ima oblast in moč v svojih rokah..
Njihove napake, odločiteve so vidne že leta...
Skrbijo samo za svoje žepe...svoje bližnje.
Državljani bodo itak vse plačali..
iRobert
# 12.03.2015 ob 09:42
Kdaj pa bo Hrvaška stran poravnala dolg cca 1milijardo Eu brez obresti,do Zagrebške LB? Pač hrvaška podjetja. Je lepo da se denar vrača, ampak ne samo enosmerno....
Alex Yoe James
# 02.03.2015 ob 20:51
Nihče ne ve natančno koliko primerov kršenih dohodkovno vredostnih temeljnih človekovih pravic se je zgodilo in koliko ljudi jih bo uveljavljalo?Če so kršene temeljne človekove pravice in pravno izkazani primeri sploh ne zastarajo,torej jih lahko oškodovanci uveljavljajo kadarkoli do konca življenja in celo oškodovančevi potomci,saj se po mednarodnem pravu mora upoštevati enaka obravnava oškodovanih.Kako bodo oškodovanci hodili na Slovensko finančno ministrstvo,banke , pravosodje ali ambasade verjetno nikomur ni jasno,niti si nihče ne zmore predstavljati izvedbe tega mednarodnega odškodninskega delovanja in postopkov.
Alex Yoe James
# 02.03.2015 ob 20:11
Kršene so bile temeljne človekove pravice.Katera temeljna človekova pravica nepreklicnega dohodkovno vrednostnega delovanja države in temeljne zakonitostne finančne uporabe pa je bila kršena? In kje je ta dohodkovno vrednostna temeljna človekova pravica v Slovenski ustavi?Slovenska ustava nima niti enega člena o nepreklicni dohodkovno vrednostni uporabi financ in temeljnih zakonitostnih območij.Niti za področje nepovzročitvene temeljne zakonitostne dohodkovno vrednostne družbe,niti povzročitvene temeljne dohodkovno vrednostne družbe,ter porazdelitvene temeljne dohodkovno vrednostne družbe in delujočih temeljnih območij.Niti enake dohodkovno vrednostne obravnave,iztožljivosti,dostopnosti.Slo
venja sploh ni dohodkovno vrednostna zakonitostna družba saj ustava v niti enem členu tega ne omenja ali pravno opredeljuje,kaj šele ureja vsegeneracijske finančne neposredne vrednostne dostope elementarnih področij in temeljnih nepreklicnih elementarnih človekovih pravic v katero spadajo členi dohodkovno vrednostnih temeljnih človekovih pravic do prehrane,oblačila,obutve,osebne higjene,bivanjske higijene,bivanja,bivanjske opreme in temeljnega človepkega dostojanstva elementarne celovtosti,dohodkovne nedotakljivosti in neodtuljivosti.
brandmeister
# 01.03.2015 ob 12:21
gesang
desnica nikol v resnici ni vladala,raze 4 let od osamosvojitve..pa se takrat je imela probleme v koaliciji..
sodstvo,medije,zdravstvo,banke,drzavna podjetja,vse to je imela prej udba,partija pod kontrolo,sedaj ni nic bolje..
nasledniki so prevzeli pobudo..
desnica brez vecine ima najmanj moznosti kaksnih vecjih sprememb...
91 je tovarisija masovno zaposljevala v drzavnem aparatu..da v demosu znotraj pomladnih strank ne pride do kontrole...
mislim tolk je tega da nima smisla pisat...
zanimivo je najbolj to da glavni mediji o tem niso in ne zelijo porocat,nimajo poguma...
v tujini beremo veliko resnice,in podrobne informacije,zal v sloveniji ne verjameju tujcem se manj slovencem zivecim po vsej evropi
kaj se janse tice je trenutno edini upravicen upornik partiji in veliko ve! je edina protiutez! levici..
zame je jansa samo sposoben politik...ceprav nisem njihov volilec...
nekoc boste v sloveniji dojeli ,ko bo prepozno...
demokratizacija,red in disciplina na vseh segmentih drzave ,prinasa blagostanje in vecji standard za cloveka...
james.bond
# 01.03.2015 ob 11:36
Pravzaprav je to edina možna rešitev. Pa nam je všeč ali ne.
Janček
# 01.03.2015 ob 11:27
Klipan, nisem vedel da so bili tudi LDS in Združena lista med osamosvojitelji. Hvala za razlago.
KLIPAN
# 01.03.2015 ob 11:16
Popušili smo pri izbrisanih, popušili smo pri varčevalcih LB.....
Kje so sedaj ponosni osamosvojitelji, ki so po osamosvojitvi mislili, da je cel svet njihov in da so najbolj pametni????
Poraz, za porazom, plačujemo pa naj sedaj vsi mi??
Ko sem pa sam že pred leti napovedoval na tem istem forumu, da bomo definitivno izgubili pri obeh tožbah, pa sem bil komunist, jugonostalgik, balkanec itd.
Pa so nas ti isti "balkanci" nažgali v obeh tožbah, da se kar kadi.
Janček
# 01.03.2015 ob 11:06
@ what

ne bit naiven, tu ne gre za retorično vprašanje, ampak je treba vedeti, kdo so krivci za oškodovanje, nevračilo kreditov ali krajo denarja taisti banki. tega doslej nisem nikjer zasledil in zagotovo tudi ne bom. kakor za kroženje energije veljajo fizikalni zakoni, tako veljajo podobni zakoni tudi za tok denarja... mi pa se vedno pogovarjamo samo o globini nastale luknje, ostalo pa kot da nikogar nič ne briga.

problem je treba obravnavati kompleksno, ne pa samo s strani ogorčenih zasebnih varčevalcev. ne moreš krivice poravnati z novo krivico, ker ti ni 99,99% slovenskih državljanov nič krivo za to sranje, ampak sedaj pa naj kar vse spet lepo požremo in dolgove plačamo iz lastnih žepov.
what?
# 01.03.2015 ob 10:49
@ Janček & MiStri571:

torej, če banka tebi kot zasebnemu varčevalcu vzame VSE PRIHRANKE se boš s tem strinjal, ali pa bi želel lastne prihranke dobit nazaj?
MiStri57
# 01.03.2015 ob 10:41
A veste kaj, vi kreteni zarukani, izkoriscate vsak trenutek, da se spravljate na osamosvojitelje, .....pa za hudica, ce vam je tako tezko v Sloveniji, se spucajte tja, kamor vas najbolj vlece....v yugobalkan in boste srecni......seveda Jansa, posredno pa tudi jaz, ki sem se boril v Dravogradu za to, da imamo danes samostojno drzavo, je kriv vsega negativnega kar se zgodi pri nas.......bog ne daj, da bi slucajno bil kriv kdo drug kot Jansa in Co, sploh pa ne kdo od levice....seveda za vas ne more bit kriv, ampak so samo zrtve, ker so jim ukradli drzavo Jugoslavijo in lagodno zivljenje brez dela......in tudi vam, bebci zahojeni, ki pisete na tem portalu in pljuvate po osamosvojitvi, se verjetno ne ljubi delati in bimziveli prosto po komunizmu.....lagodno z sposojenim denarjem, ki ga ne bi bilo potrebno vrniti.......
Seveda je dezurni krivec za vse, celo za to, da imamo SVOJO drzavo znan.......
No sedaj pa po partizansko.....juuuurrriiiissssss....v napaaaad name......
Ilinka Todorovski
link
21 gramov duše na politični tehtnici
15
22. marec 2015 ob 11:02 Čustva in denar so osnovne sestavine eksplozivnega ozračja, v katerem na Hrvaškem potekajo priprave na skorajšnje parlamentarne volitve.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
9
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo