Varuh pravic gledalcev in poslušalcev Lado Ambrožič. Foto: MMC RTV SLO
Varuh pravic gledalcev in poslušalcev Lado Ambrožič. Foto: MMC RTV SLO

Vredno bi bilo govoriti o vsebini in sliki, predvsem pa o igri obeh akterjev, a to je posel za TV-kritike. Na tem mestu moram izpostaviti majhen detajl iz dokumentarca, ki je vznemiril nekatere gledalce in resnici na ljubo zmotil tudi mene kot varuha. Gre za prizor, ko tri- ali štiriletna deklica, očitno hčerka avtorjev filma, vstane s straniščne školjke in se s papirčkom zelo nazorno obriše po spolovilu.

"Nič nimam proti goloti, mi je naslednji dan napisala gledalka, razumem avtorske pristope in umetniške navdihe. Toda gola punčka? Se vam ne zdi, da je to zloraba otroka? Celo snemalci, ki snemajo lačne otroke v Afriki in drugod po svetu, kjer so otroci tako ali tako goli, nikdar ne prikažejo njihove golote in detajlov iz neposredne bližine. Moje skromno mnenje je, da golota otrok pač ne sodi na nobeno televizijo, sploh pa ne javno TV."


Gledalki moram pritrditi, danes na te stvari gledamo drugače kot nekdaj. Javna televizija je zavezana k spoštovanju vrednot svojih gledalcev in mora upoštevati omejitve, ko gre za vprašanje dobrega okusa, nespodobnosti, cenenosti ali spolnega izzivanja. Javna televizija ne more pričakovati, da bodo gledalci v celoti sprejeli enako svobodo izražanja v televizijski oddaji, kot jo sprejemajo v knjigah, gledališču ali v filmu, ko imajo široko možnost izbire.

Odkriti prizori golote so sprejemljivi le takrat, ko je jasno, da so bistveni za sporočilo, posredovano v oddaji, in da je sporočilo dovolj pomembno, da ga je treba objaviti. Sodelovanje otrok v dokumentarnih oddajah je nadvse občutljivo področje in terja zelo pazljiv odnos do njih.

Ne bi mogel reči, da se avtorica filma tega ne zaveda, prizor z malo nagico gledalcu posreduje tankočutno, to je treba reči, toda sekvenca v sebi ne nosi nobenega sporočila, je zgolj detajl, ki bi ga mirne duše izpustila. To bi ji skorajda moral prišepniti urednik Dokumentarnega programa nacionalke, a očitno mu je detajl "sedel" in ga ni problematiziral. Toda, kot rečeno, dokumentarec je predvajala javna televizija, ne pa kino ali gledališče; nas zavezujeta spoštovanje vrednot gledalcev in posebna skrb, ki jo moramo v svojih programih posvečati otrokom in mladostnikom.