Kolumne
Donald Trump
Pri Natu so se naučili, da Trumpu preprosto ne daš priložnosti za nastopanje, a jih je znova presenetil. Ne z vsebino, ta že nekaj časa ni presenetljiva, temveč s tem, da preprosto ne potrebuje veliko prostora in časa za to, da postavi stvari na glavo. Foto: Reuters
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Naša dva odstotka

Kolumna Matjaža Trošta
14. julij 2018 ob 06:48
Bruselj - MMC RTV SLO

Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.

Lanski nastop ameriškega predsednika ob odprtju novega sedeža Nata je z zgodovinske perspektive bil še razmeroma blag, še posebej, če mu ob bok postavimo dogajanje zadnjih nekaj Trumpovih dni v Evropi. Lani maja se je Trump namesto o 11. septembru, o kolektivni obrambi, razgovoril o tem, da morajo evropske zaveznice storiti več, dati več. O zavezi kolektivni varnosti takrat ni govoril. Pri Natu so se naučili, da Trumpu preprosto ne daš priložnosti za nastopanje, a jih je znova presenetil. Ne z vsebino, ta že nekaj časa ni presenetljiva, temveč s tem, da preprosto ne potrebuje veliko prostora in časa za to, da postavi stvari na glavo. Ob zajtrku se je lotil Nemčije.

Sporočilo, ki ga lani marsikdo ni slišal, ker je bil preveč osredotočen na kršenje protokolarnih norm, je Trump letos izstreljeval iz vseh možnih topov. Zdajšnji ameriški predsednik ni prvi, ki je opozoril na to, da evropske zaveznice ne namenjajo dovolj za lastno varnost, svoje obrambne sile, opremo, zmogljivosti. Je pa Trumpu uspelo postati slišen.

Verjetno njegov edini pravi zaveznik je generalni sekretar Jens Stoltenberg. Po večurnih razpravah o povečevanju obrambnih izdatkov je generalni sekretar sklenil, da so voditelji preostalih držav zaveznic nemara zdaj le prepoznali nujnost krepitve tega dela partnerstva.
Trump je v Bruslju zatrdil, da verjame v Nato. Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil eden tistih, ki so zatrjevali, da z izstopom iz zavezništva ni grozil. Voditelji evropskih članic naj bi ga izzvali, naj se vendarle izreče ..., a je menda zapeljal pogovor v drugo smer. Nam, novinarjem, pa razlagal, da bi verjetno lahko kar sam ZDA, brez kongresa, odpeljal iz zavezništva, če bi to želel. A da to zdaj ni potrebno, češ da sta dva dneva spremenila Nato.

Dva odstotka za obrambo sta zaveza držav, ki vstopijo v Nato. Nista edina zveličavna, ker je jasno, da je ključno, kaj dejansko stori država s tistim denarjem, ki ga namenja za vojsko, njeno opremo, siceršnje zmogljivosti. A pod Trumpom so preprosta sporočila ravno tisto, kar najbolj šteje. Dva odstotka je izjemno razumljivo sporočilo. Milijoni, milijarde. To je to.
Preveč preprosto bi bilo omejiti celotno razpravo na to, kolikšen je ustrezen delež, namenjen za obrambo, na prodajo ameriškega orožja in opreme zaveznicam. Ne gre zgolj za to, čeprav nam je Donald Trump lepo povedal, da je ameriška vojaška oprema najboljša na svetu. Gre preprosto za to, da ni zastonj kosila. Države, ki se odločijo za Nato, pravila igre poznajo, zaradi česar je, politično gledano, zelo sporno, da politiki ne zmorejo, ne znajo, nočejo teh dveh odstotkov za obrambo predstaviti kot nekaj, kar je pač del te igre, za katero je v Sloveniji glasovala večina volivcev.

Alternative so, a niso nujno boljše. Dokler je država v Natu, se nekako od nje pričakuje, da razume, kaj članstvo pomeni. Ugodnosti in odgovornost. Naloge in zagotavljanje kolektivne varnosti. Delitev bremen v več pogledih, tudi pri razvoju nišnih zmogljivosti. Če je država del Nata, potem je njena naloga zagotoviti, da so njene obrambne zmogljivosti skladne s tistimi preostalih zaveznic. Če neka država za opremo ne vlaga dovolj ali skorajda nič, potem je njena vojska težko združljiva s preostalimi, kar pomeni, da je tudi le stežka združljiva na terenu.

Kaj pravzaprav zahteva Nato? V tem je hec. Nič takega, kar mu ne bi obljubili.
Trump je po dolgih letih diplomatskega prigovarjanja ameriške frustracije in pa frustracije samega sekretariata zavezništva izrekel na glas. Večkrat. Zdaj vsi govorijo o tem, da je treba storiti več, porabiti več. Politične zaveze so dane. Ali bo sledilo tudi dejansko povečanje sredstev, je seveda drugo vprašanje. A glede na to, da je tudi v EU-ju osrednja postavka politik ta čas varnostna komponenta; se pravi z nezakonitimi migracijami, varovanjem zunanje meje, bojem proti terorizmu, poglabljanjem sodelovanja na obrambnem področju, potem verjetno dva odstotka postajata vse bolj tudi naša.

Matjaž Trošt, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mostnica
# 14.07.2018 ob 07:19
Slovenska sramota je, da so lopovski tajkuni s pomočjo politike izropali tusi slovenski denar, namenjen vojski in policiji. Zato se slovenski policisti vozijo po Piranskem zalivu v gumenjakih! V posmeh zbankrotiranim Hrvatom.
damark
# 14.07.2018 ob 07:09
Če nekaj obljubiš, podpišeš, se moraš tega držati. Preprosto tako mora biti.
Če ne, nimaš tukaj kaj iskati.
Veidt
# 14.07.2018 ob 07:30
'Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.'

Mja, platformo mu pa vseeno nudite ane!
sportecho
# 14.07.2018 ob 07:12
Ven iz te organizacije... prosim čimprej.
rared
# 14.07.2018 ob 08:17
Hec bi šele bil če bi države EU namenile tista 2 odstotka za nakup Ruskega ali Kitajskega orožja.
nikagaja
# 14.07.2018 ob 07:59
ko bi bil na celu EU nekdo ala trump, bi se stvari dogajale, tako se pa samo v bruslju "valckajo" po stolih in uzivajo v selestenju denarja. no pa se v cem drugem tudi.

trump ima energijo, v bruslju pa sploh "ne vemo", da je kdo tam.

kdor dela tudi gresi, v bruslju pa nic ne delajo, pa vseeno gresijo.
alcatraz
# 14.07.2018 ob 08:25
Hec bi šele bil če bi države EU namenile tista 2 odstotka za nakup Ruskega ali Kitajskega orožja.

To bi bilo nekaj, ja. :)
Pa da ga pol slišim kaj ima za povedat.
copcop
# 14.07.2018 ob 08:14
Upa, da Levica izpelje referendum in gremo ven iz Nata.
Dovolj tega, mi hočemo zopet slovensko vojsko.


Slovensko vojsko imaš, a je tako slabo opremeljena, da je pravzaprav nimaš. Če bi želeli sami braniti lastno ozemlje, bi moramo povečati izdatke ne na 2% bdp, ampak na 3% in več. Razen če meniš, da bi klatili tuja letala, ki bi vdirala v naš zračni prostor, s fračami. Ker Rusi nam sistema S-300 ne bi poklonili brezplačno, a kje so tu še lastna letala, sodobni tanki, protitankovska orožja, oklepni bataljoni..., katerih sedaj zaradi NATO članstva ne potrebujemo?!

Si res pripravljen na višje davke, manj izdatkov za šolstvo in zdravstvo, ter več za lastno obrambo, ko gremo ven iz NATO?
copcop
# 14.07.2018 ob 09:05
SamoRes
to kar trdiš se dogaja ravno zaradi članstva v Natu. Kupujemo oborožitev, ki je namenjena vsem drugim, le za nas ni primerna, zaradi načrtovanega 1,2 milijardnega nakupa oklepnikov pa bo toliko manj za pomembne stvari, kot je zdravstvo.

Če ne bi bili v NATO, bi poleg oklepnikov za 1,2 milijardi morali kupiti še sodobne tanke, kar nas bi stalo še 2 do 3 milijarde. Kje so tu še sodobna protioklepna orožja, protizračna obramba, letala...? S čim bo slovenska vojska branila slovensko deželo? Samo s kalašnikovko v roki?
džeko
# 14.07.2018 ob 08:51
Ok 2% za Rusko orožje pa da ga vidim....
SamoRes
# 14.07.2018 ob 07:53
Upa, da Levica izpelje referendum in gremo ven iz Nata.
Dovolj tega, mi hočemo zopet slovensko vojsko.
Druga Švica
# 14.07.2018 ob 12:04
Vstop v NATO je bil tesno povezan z vstopom v EU po vsej vzhodni Evropi in na Balkanu (in še vedno je - glej Črna Gora).

Danes se v vseh teh državah bojijo referendumov za izstop iz NATO zveze ker vedo, da bi narod glasoval proti NATU. Če se ne bi bali, bi bil referendum lahko že jutri .... pa ne bo. Zakaj? Zato, ker v EU ne odloča ljudstvo. Sploh pa ne ljudstvo iz vzhodno-evropskih držav.
T&O
# 14.07.2018 ob 09:25
Če bi ti ameriški bedaki delali malo manj pizdarij po celem svetu bi vsi skupaj rabili veliko manj denarja za obrambo in varnost. Lahko bi ga več porabili za razvoj znanosti in tehnologije za naprimer ekologijo in varovanje okolja ali odkrivanje vesolja.
Samo to dopovedat Trampu mission impossible
SamoRes
# 14.07.2018 ob 08:20
@copcop
to kar trdiš se dogaja ravno zaradi članstva v Natu. Kupujemo oborožitev, ki je namenjena vsem drugim, le za nas ni primerna, zaradi načrtovanega 1,2 milijardnega nakupa oklepnikov pa bo toliko manj za pomembne stvari, kot je zdravstvo.
21.12.2012
# 14.07.2018 ob 07:55
Zakaj so jenkiji v natu? Naj bodo zase, če so oh in ah ter delajo sraje po svetu sami.

Mi pa takoj izstopiti. Sploh ne razumem nasprotnih argumentov. Kdo nas ogroža?
Druga Švica
# 14.07.2018 ob 11:58
Povejte mi zakaj bi financirali NATO-ve baze v Afriki ali Aziji? A Slovenijo kdo ogroža razen Hrvatov (članica NATA)?
el CARTEL
# 14.07.2018 ob 11:46
del te igre, za katero je v Sloveniji glasovala večina volivcev.

in sedaj ti isti volilci zahtevajo le referendum, da se vidi, če smo še vedno za ta NATO, potem ko so naše vojake poslali na rusko mejo.

enostavno.
po desetletju je povsem logično izvesti referendum, da vidimo, če je pot, ki si jo je neka pretekla generacija izbrala, še VEDNO PRAVA za naprej, po mnenju volilcev.

a to ni logično v demokraciji?
zozozo
# 14.07.2018 ob 11:35
Če smo podpisali, da bomo plačevali 2%, moramo plačevati 2%,

Tega nismo nikjer podpisali. To je priporočilo, ki se ga praktično nikoli ni držala nobena članica. V podpisanih pogodbah tega ni.
generacija56
# 14.07.2018 ob 11:11
Svet je v razsulu, ker ga je sesul ravno ta, ki nam prodaja orožje.
Čemu toliko besed?
Svet se lahko stabilizira z gospodarskim povezovanjem, kjer bo vsak odvisen ŽIVLJENJSKO od SODELOVANJA!
Ne zaradi orožja...
Če se bodo zaradi nekega školjčišča stepli civilisti, ne bo zaradi tega uničen svet!
Zadeva je ušla nadzoru, ko je zavladal STRAH!
Ljudje enostavno ne razumejo............
Churchill W.
# 14.07.2018 ob 09:43
@TIGR
Vprašajte Avstrijce, če njihovi vojaki tudi ždijo po raznih Afganistanih? Alternative so in prva je ta, da spedaliramo iz NATA

Seveda! Pa ne samo Avstrijci! Tudi Švicarji, Švedi, Finci.....pa nobena od teh držav ni članica NATA. In ne boš verjel, število vojakov na misijah pod okriljem NATA imajo celo višje kot mi, ki smo članica. Pa niso samo v AFG in na Kosovu! Še po Afriki jih imajo!

Samo podatke poglej, so javno dostopni
patriot1970
# 14.07.2018 ob 08:50
No,...vsekakor je ta članek vsebinsko še dosti bolj prazen,...od vsebinsko najbolj praznega Trumpovega govora!
SpookyDonk
# 14.07.2018 ob 08:45
Ven iz Nata, ukinit vojsko. Okrepit policijo in civilno zaščito. To vozakanje po hribčkih in dolinah ter igranje paintballa na Počku, je brezvezno kurjenje denarja.
sv
# 14.07.2018 ob 07:24
TIGR@
Preveč Lukeca poslušaš, spregledal si pa nekaj bistvenih zadev. Pa ne bom ti predaval o teh zadevah. Ker če znaš brat in pisat, ne znaš pa analitično in konstruktivno razmišljat, je nekdo drug zgrešil pri tvojem izobraževanju in vzgoji.
Druga Švica
# 14.07.2018 ob 12:08
Dam 5% za EU vojsko, za NATO pa 0%!

Država, ki nima svoje vojske ni suverena. Prav tako ni suverena EU, ki nima svoje vojske. Poveljnik NATO vojske v EU pa je ameriški okupatorski general. In to že desetletja!
zozozo
# 14.07.2018 ob 11:34
Nato ne posreduje v spopadih med članicami. Edina država, ki sploh ima geografske možnosti, da nas napade, in pred katero bi nas NATO teoretično branil, je torej Avstrija. Če se nam splača na leto vložiti 2% BDP v obrambo pred Avstrijo, naj si zračuna vsak sam.
GoodFella
# 14.07.2018 ob 10:56
Ne gre primarno za to, kaj smo komu obljubili ali da smo ameriškemu oranževcu kaj dolžni, temveč moramo oborožene sile v prvi vrsti vzdrževati zaradi lastne varnosti, obrambe, interesov, nobena resna država nima razsute vojske, razorožitev lahko predlaga samo nekdo, ki nima stika z realnostjo, takšne ideje so nevarne in se lahko izkažejo za izjemno napako. Verjamem, da tako neumni le nismo. Kdor gleda malce prek naših hribov v širni svet, lahko vidi, da sta Severna Afrika in Bližnji vzhod v kaosu, večajo se migracijski pritiski iz teh nestabilnih območij, izpostavljeni smo terorističnim, hibridnim, cyber tveganjem, tudi nam bližnji Balkan še zdaleč ni stabiliziran in v interesu nekaterih tretjih sil je, da ta regija ostane nekakšno no-rules playground, kjer lahko na ramenih teh držav uveljavljajo svoje namene in cilje. Konec koncev imamo sosede, ki se požvižgajo na arbitražno razsodbo in nas na terenu postavljajo pred dejstva (kakor si jih oni zamišljajo) - širjenje školjčišča in patruliranje njihovih policijskih čolnov v našem delu Piranskega zaliva. In v takih okoliščinah je zelo, zelo nespametno požvižgati se na vojsko, na varnostno-obrambni aparat. Če bi tako kot Levica razmišljali Maister, borci proti okupatorju in osamosvojitelji ter preprosto vrgli puško v koruzo, potem bi bili dobesedno razkosani. Če sami ne bomo skrbeli za lastno varnost, bodo drugi še manj, če sploh. Danes imamo res prijetno sončno vreme, a kdo pravi, da jutri ne bo klestilo z neba, če uporabim meteorološko metaforo. Pametno je biti pripravljen, za vsak slučaj.
itoh
# 14.07.2018 ob 09:46
Levibober a če se eden od tvojih partnerjev ne drži dogovorov, boš tudi sam postal takšen? Ne le do njega ampak tudi do vseh ostalih. Slabi zgledi vlečejo :)

Izločit je potrebno tistega, ki se ne drži dane besede. Problem nastopi, če ravno najmočnejši člen ni kredebilen. Pa smo spet pri vprašanju smiselnosti takega zavezništva.
Pohojen
# 16.07.2018 ob 04:12
Če prištejemo stroške za policijo, imamo celo presežek teh 2%!!!!

Zakaj rabi vsaka država imeti svoj NATO ?
V NATO smo se združili le zato, da nas ev. obramba (od koga)
ne bi drago stala. Tudi Trump želi naj mu pomagamo, ne da
bi smeli kaj pripominjati glede njegove besede, ki bi morala
biti manjša od Stoltenbergove. Trump preveč gleda kavbojske
filme o prisvajanju tuje zemlje.
maja kibira
# 14.07.2018 ob 15:34
Koliko tezav bi lahko resili in kolikim revnim ljudem bi lahko pomagali z denarjem ki ga namenjamo tej zlocinski organizaciji..NATO je ze zdavnaj izgubil svoj pomen kot obrambne vojaske zveze. Podlegel je agresivni vojaski politiki ZDA, ki veselo netijo vojne po svetu eno za drugo. Kdo nas pa u bistvu sploh ogroza?.. kdo nam kaj hoce ?.. Ali so avstrijci tudi ogrozeni ker niso v NATU ?...samo meglo nam prodajajo in pobirajo denar za svojo vojasko industrijo..nasi politiki brez hrbtenice pa temu podlegajo
alcatraz
# 14.07.2018 ob 12:15
GoodFella, saj zato nas pa drajsajo kar naprej, da premalo nabavljamo.
etz chayim
# 14.07.2018 ob 11:35
Dosegel pa je ,da se mora zahodni svet pod natom ,odpovdati orožju ruske izdelave ,murica bo služla na veliko.
johann
# 14.07.2018 ob 11:32
Hec bi šele bil če bi države EU namenile tista 2 odstotka za nakup Ruskega ali Kitajskega orožja.

Zakaj pa ne bi Evropa raje sama vložila ta denar v razvoj lastnega orožja? Kar znajo Američani, Rusi, Kitajci... znamo tudi mi.
GoodFella
# 14.07.2018 ob 11:20
@alcatraz
A mi lahko prosim navedeš, kaj takega smo pa do zdaj kupili od Američanov in Izraelcev oziroma kaj nam je bilo vsiljeno? Po mojem vedenju so ameriški/izraelski zgolj helikopterji Bell, havbice, čoln Ankaran, pa še to je bilo kupljeno še preden smo bili v Natu. Pilatusi so švicarski, helikopterji Cougar francoski, puške belgijske, oklepniki finski - novi naj bi bili nemški, ladja Triglav je ruska, samo nekaj primerov. Ne pristanem na neke pavšalne in zavajajoče navedbe, ki niti niso resnične, češ da moramo obvezno vse kupovati od ZDA-IZR. In verjemi, izstop iz Nata, naborništvo in vzdrževanje obrambnega sistema po vzoru nevtralne Švice bi nas stalo, da bi glava bolela.
fiston
# 14.07.2018 ob 11:17
21.12.2012 Mi pa takoj izstopiti. Sploh ne razumem nasprotnih argumentov. Kdo nas ogroža?

A kdo nas ogroža ? NATO. Če izstopimo, smo obkoljeni od NATO. Temu se reče moraš plačati harač, da te pustijo pri miru.

No glede na to da smo obkoljeni s samimi članicami NATO varstva nimamo, ker drug nas ne more napasti. V spopadih med članicami NATO pa ta ne posreduje.
glasnost
# 14.07.2018 ob 11:07
Osnova državne obrambe mora slonet na naborništvu (od profesionalcih) ne pa samo na nekih plačancih, ki so bolj komedija kot nekaj vojski podobno.

Glede ukinitve naborništva je vladal visoki politični konsenz (v DZ so ga predlagali desni, izvedla pa ga je leva vlada). Naborništvo smo pa ukinili, ker so analize pokazale, da je bilo drago in neučinkovito, število fantov, ki se je izognilo služenju z ugovorom vesti ali zaradi zdravstvenih razlogov, pa je konstantno naraščalo.
Churchill W.
# 14.07.2018 ob 10:22
@levibober

# damark
Če nekaj obljubiš, podpišeš, se moraš tega držati. Preprosto tako mora biti.
Če ne, nimaš tukaj kaj iskati.

Aha, recimo tako, kot se Američani držijo iranske pogodbe?

če se ne držimo podpisanega potem nismo nič boljši kot Američani. Podpišemo nekaj, ampak velja samo dokler nam odgovarja - tako kot Amerji.
TIGR
# 14.07.2018 ob 09:49
sv
Si pa našel mene in Lukca...hahahahaha...stranka, ki je na skoraj zadnjem mestu po mojih preferencah...

Dejstvo je, da je NATO ugrabljen s strani elit in kot tak nepotreben oz. škodljiv. Kar trenutno lomasti po slovenskih hostah brez dokumentov je izključno rezultat delovanja NATA in njegovih vazalov.

Kar se pa tiče mojega izobraževanja - pri tebi je bilo zgrešeno že precej pred tem, ko se je morebitno izobraževanje sploh začelo.
levibober
# 14.07.2018 ob 09:45
copcop
S čim bo slovenska vojska branila slovensko deželo? Samo s kalašnikovko v roki?

Nisi ravno seznanjen z vojaško tehnologijo: v primeru vsesplošne vojne, ki je edina nevarnost za Slovenijo, ima ena podmornica na krovu dovolj konic, da konča življenje na Zemlji.

Rabi pa Slovenija helikopterje za reševanje - vendar smo raje kupili Patrije.
itoh
# 14.07.2018 ob 09:42
Copcop od kej pa vidiš grožnje za Slovenijo, da potrebuješ najmodernejše orožje? Hrvaška kupuje 30 let stara izraelska letala. Morda pa bi šlo s fračo :).

Strah je učinkovit motivator za milijarde, ki gredo za orožje. Amerika to dobro ve in uporablja.
levibober
# 14.07.2018 ob 09:38
DrKult
Moje osebno prepričanje je, da se moramo držati podpisanega. Če smo podpisali 2%, moramo dati 2%

Američani so podpisali, da bodo umaknili sankcije Iranu. In so to pogodbo kršili. Zakaj bi torej še kaj verjeli Trumpu, če ni verodostojen?
levibober
# 14.07.2018 ob 09:37
damark
Če nekaj obljubiš, podpišeš, se moraš tega držati. Preprosto tako mora biti.
Če ne, nimaš tukaj kaj iskati.


Aha, recimo tako, kot se Američani držijo iranske pogodbe? Aja, ne, so jo kar lepo raztrgali. Zakaj bi se torej mi obnašali drugače od ZDA, če se je Trump izkazal za nevrednega zaupanja?
DrKult
# 14.07.2018 ob 09:35
Moje osebno prepričanje je, da se moramo držati podpisanega. Če smo podpisali 2%, moramo dati 2%.
Druga stvar pa je, če sploh hočemo biti del Nata. Jaz si zelo želim referenduma na to temo. Pred vrati volišča bi bil 6:59 in ob 7:00 z največjim veseljem obkrožil IZSTOP!
Potem pa bi si želel, da namenimo 2% našega budgeta za vojsko, da ne bo za naše vojake "prenevarno" ob žledu. Sramota od sramote.
intelekt
# 14.07.2018 ob 09:30
@Samores:
Ne vem kakšno vezo ima tu SDS. Govoriš o tem da upaš, da bo levicanaredila to in ono, moj komentar je da so volitve pokazale, da si volilno telo pač ne želi politike Levice. Ne vem kje tu SDS paše not. Ne vem zakaj si na vsak način želiš SDS, če so ti všeč jih pač voli ampak v sklopu te "debate" njihova omemba pač ni bila vmesna.
topol
# 14.07.2018 ob 09:02
Zavezništvo, ki obsega toliko različnih držav nima smisla. Slovenija nima nič s problemi Kanade, Latvije ali Turčije. Zavezništvo za Slovenijo, ki bi bilo učinkovito, bi združevalo države bivše AO. Torej še Avstrijo, Češko, Slovaško, Madžarsko in Hrvaško.
To so države, ki smo sorodne. Ljudje se poznamo in smo večinoma obiskali te kraje. Nobena od teh držav ne pošilja vojske na drug konec sveta. Od Maksimilijanove Mehike in ladje v boksarski vstaji, so bile vojske teh držav doma. Mi nimamo tradicije vojskovanja po vsem svetu, kot Angleži in Francozi. V teh državah je normalno, da se iz tujine stalno vračajo tudi mrtvi in ranjeni. Slovenci in vsi ti ostali tega ne poznamo že sto let.
Te države bi lahko imele tudi skupno letalstvo in mornarico, ki sta najdražji veji vojske. Vsi skupaj bi bili neka spodobna regionalna sila, ki bi bila kos morebitnim nasprotnikom.
Tudi ostali podobni bi se lahko povezali skupaj. Npr Poljska in baltiške. Danska in Norveška . Benelux.
jozu
# 14.07.2018 ob 08:29
ameriška in izrajelska kuhinja,bistvo je to da bi radi prodali več orožja amerikani in izrajelci,nato še itak samo orodje amerikanom za njihove vojne igrce na vshodu,kjer je nafta, za vstop v nato smo želeli zaradi cenejše varijante saj so nam nabijali v glavo da bo bol varno in bol ceneje,ceneje ni glede varnosti pa mi naj negdo pove kdo bi pa nas zasvojil?
generacija56
# 14.07.2018 ob 08:00
Samo tako naprej, agent Trumpsky!
Naj tepci že dojamejo, da je to veliko denarja, ki bi ga lahko uporabili bolj koristno, kot ga zapravljati za vojaško železje...
Rusija vas ne ogroža z orožjem......
Ogroža vas z resnico, drži vam ogledalo, kaj ste postali!
itoh
# 14.07.2018 ob 07:50
@ the Matrix preberi si komentar damarka. Točno tako je, če se nekaj zavežeš, potem se moraš tega držat ali pa pojdi svojo pot.

Mostnica tajkuni so pokradli le en del, od tega kar nam manjka, ostalo pa preobsežen javni sektor in ostali zavoženi projekti. Teš, drage avtoceste... Sicer pa kdaj so nastali ugodni pogoji za razvoj tajkunov? (od 2004-2008).Matrix prav žav mi je, ampak desni so bili en mandat na oblasti, pa še zdaj čutimo posledice.

Sicer pa to nima veze s tem člankom. Tu se je bolj za vprašati pred kom smo ogroženi, ali je res potrebno toliko vlagati v obrambo? Sploh če je pol planeta lačnega ali vsaj podhranjenega. Tramp svari pred Rusijo. Če gledamo zgodovino po drugi svetovni vojni koliko vojn pa je začela Rusija in koliko Amerika? Amerika je grožnja vsemu svetu.
Brisko
# 14.07.2018 ob 13:15
Zdaj pa resno. Zakaj točno naj bi Slovenijo kdorkoli napadel?
Infrastrukturo in naravne vire lahko in so že Zahodnjaki dobijo bistveno ceneje z nakupom kot z invazijo. Za povrh jim Slovenec pri tem še zaploska.
Delovna sila tako in tako v velikem delu za nižje plače kot v Zahodni Evropi proizvaja polizdelke za tamkajšnja podjetja.
Naše šolstvo vsako leto usposobi nekaj tisoč univerzitetno izobraženega kadra, ki potem dela na Zahodu.
Kaj bi torej katerakoli država pridobila z napadom na našo državo?
Fritz.si
# 14.07.2018 ob 11:08
@ TIGR
Samo za info, ko že omenjaš nevtralno Avstrijo. Ta ima trenutno v operaciji NATA, v Afganistanu, 2x več vojakov kot SV.
kapljač
# 14.07.2018 ob 09:53
KO bo konec nogometnega prvenstva bo Putin vkorakal v Ukrajino! Oziroma kako drugače se odzval ,na vse večje omalovaževanje njegove države. Nekaj podobnega koz je bilo po olimpijskih igrah v Sočiju. Za časa trajanja, iz Moskve ni bilo slišati muksa, po končanju se je zgodil Krim in vse ostalo. In naj se ZDA nehajo vmešavati v države na meji z Rusijo. Sploh pa uprizarjat gonjo zoper njo in putina , kot jo jo lahko spremljamo ves čas. Pa morda zato Trump išče več denarja z oborožitev?????????? ( Mi se Rusov nimamo kaj bat, torej gremo ven iz NATA)
Kazalo