Kolumne
Miha Žorž, novinar Radia Slovenija
Miha Žorž, novinar Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Nasilje ima veliko obrazov

Kolumna Mihe Žorža
5. julij 2016 ob 15:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nasilje ima veliko obrazov. Žal se zganemo šele takrat, ko pokaže najkrvoločnejšega. Jeseniški dogodek je zarezal kot mesarski nož. Otroci so najranljivejši, govorimo, a paradoksalno, kot kažejo podatki, tudi najmanj zaščiteni.

Kako je mogoče, da nekdo tako brutalno pretepe dveletnega otroka, da umre, je onkraj razuma. Prezgodaj je soditi, kdo je odgovoren, ali je katera izmed služb zatajila. Poraja se le vprašanje, kako je mogoče, da nihče nič ni vedel. Ali sosedje niso slišali joka, ali otroka nihče ni niti ošinil s pogledom? In zakaj, če ni tako, so vsi molčali?

Splošna ignoranca in aroganca do drugih je strašljiva, ravno tako kot surovo pretepanje otrok. A tu pridemo do ključnega problema. Postajamo neodgovorni in brezbrižni. Živimo v družbi, v kateri je nasilje norma, nekaj običajnega. Živimo v okolju, v katerem se še vedno govori, da je klofuta ali ena po zadnji plati čisto sprejemljiv vzgojni ukrep.

Le kako naj bi bilo drugače, ko pa se v tisočih izvodih prodajajo knjige nekaterih psihologov, ki v zaušnicah in klofutah ne vidijo ničesar spornega. Le kako naj bi bilo drugače, ko medijski prostor polnijo intervjuju s tako imenovanimi strokovnjaki, ki zagovarjajo telesno kaznovanje otrok. Kako bi le lahko bilo drugače, ko pa še vedno govorimo o kaznovanju, ne pa o vzgoji? In tisti, ki so bili v otroštvu deležni telesnega kaznovanja, pogosto pozneje v svojem življenju tako ravnajo s svojimi otroki. In začarani krog nasilja je sklenjen.

Ne, nasilje ni sprejemljivo, v nobeni izmed svojih pojavnih oblik. Nasilje je nedopustno, pa naj bo fizično, psihično ali ekonomsko. V vseh primerih, ko nekdo nastopa s položaja moči in ga izkorišča, gre za nasilje in pika. Zato opozarjajmo nanj. Glasno, brezkompromisno, neusmiljeno. Kajti deklico z Jesenic ima na vesti celotna družba. Na vesti jo imamo tudi vi in jaz.

Nasilje ima namreč veliko obrazov.

Miha Žorž, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
slovenka.si
# 05.07.2016 ob 19:30
Na vesti jo imamo tudi vi in jaz.

Jaz je nimam na vesti in prosim, da se to da na zapisnik. Relativizacija, ki se jo greste je nesprejemljiva.
ZeK
# 05.07.2016 ob 17:46
tudi predhodno moderiranje je neke vrste nasilje. nasilje nad posameznikovo svobodo izražanja.

kar se vsebine kolumne tiče, povezovati tako krut umor deklice z "družbo nasilja" in to enačiti z vzgojno po tazadnji, je milo rečeno absurdno.
Krimsky
# 05.07.2016 ob 18:46
Če se z daljincem sprehodite po programih večjega TV ponudnika, lahko hitro ugotovite, da ta svet naravnost obožuje nasilje: na-mestu-zločina, forenziki, zločinski-um, umori-na-podeželju, umori-dopoldne, umori-iz-dolgočasja, umori-kar-tako ... in zdaj bi se nekdo šel nekaj proti nasilju.
~
Če bi kdo v parlamentu dejansko konkretno dosegel, da se 'crime' vsebine ne smejo predvajati v Sloveniji, bi medijska korporacija tožila državo, da jo ovira pri pridobivanju profita (TTIP bo najbrž sprejet medtem ko se bomo mi ukvarjali s kakšnimi pasjimi bombicami za odvračanje pozornosti).
~
Do nasilja smo res preveč tolerantni, a naštevati moramo začeti pri največjih nasilnežih:

• tržni fundamentalizem
• NWO, NATO, IMF, WB, ECB, ...

Nesrečnež, ki pretepa ženo ali otroke, je sam najprej žrtev globalnega nasilja ... in je v vrsti 'krivcev' torej na zadnjem mestu ...
Ribiič
# 09.07.2016 ob 12:34
»V vseh primerih, ko nekdo nastopa s položaja moči /…/, gre za nasilje.« Tudi ta prispevek Mihe Žorža, ki ima medijsko moč je nasilje nad tistimi, ki tega nimamo in ne moremo pisati takih nesmislov.
Sonda
# 06.07.2016 ob 22:34
MŽ Le kako naj bi bilo drugače, ko pa se v tisočih izvodih prodajajo knjige nekaterih psihologov, ki v zaušnicah in klofutah ne vidijo ničesar spornega.

Katastrofalno stanje v družbi, je ravno nasprotno od všega ponesrečenega pametovanja g. Miha, posledica permisivne vzgoje. Ko lahko vi ali vam podobni ocenjujejo in trgajo mnenja vrhunskih strokovnjakov, pride do posledic, ki jih lahko opazujemo okoli nas. In ne pozabite ... ubogega otroka so kriminalcema dodelile socialne delavke, ki podobno kot vi, prikimavajo permisivnemu principu vzgoje, ki je dokazano škodljiv!
kin baropu
# 08.07.2016 ob 12:13
A da nasilje ni sprejemljivo? Kakšno odkrivanje tople vode pa je to? Tud mediji bi lahko mnogo več storili. Takle članek v ničemer ne prispeva, da bi bilo kaj bolje. Da bi vsaj premaknilo komu kaj v možganih. Komu odgovornemu. Pa nič. Takih vodenih zapisov je na fb polno. Pa niso novinarski.
Sonda
# 06.07.2016 ob 22:41
In g. Miha ... te deklice nimam na vesti jaz. Se pa strinjam z vami, da ste odgovorni vi, ki razmišljate s tako popreproščeno logiko, neskončno odtujeno od življenja!
bajojoba
# 06.07.2016 ob 07:52
Pištole so v filmih kup, joske pa ne...
mb128
# 06.07.2016 ob 14:37
Ja je hudič če javna skrivnost o kateri že dolgo čivkajo ptički na veji postane tako očitna da od javne skrivnosti ostane še samo beseda javno. Umazano perilo seveda. In tako je narod iz doline Šentflorjanske se hočeš nočeš moral pogledati v ogledalo. In tisto kar je uzrl mu sploh ni všeč. Zato je posegel še za enim svojim trikom, orožjem, ki mu drugače rečemo sprenevedanje. Kako, zakaj, kdaj? Vsa ta vprašanja in še mnogo, mnogo več se sedaj zastavljajo. In, kako tipično za narod iz doline Šentflorjanske, noben nič ne ve kajšele, da bi bil odgovoren. Mimogrede, tista dveletna punčka se je mogla dreti kot žrjav. In, mar res nihče nič ni vsaj slišal?! Dajte no dajte, nehajmo se že enkrat sprenevedat.
Pa si poglejmo še malo naša nepisana družbena pravila. Najprej lastne 4. stene. Lastnik, gledano vsaj stereotipno, je med lastnimi 4. stenami seveda absoluten gospodar. Ergo, med njimi lahko počne kar hoče, zakoni gor, zakoni dol. Vmešavanje od zunaj ni samo nezaželjeno je celo nevarno. A se še kdo spomni onega dedeka-kemika? Ja, tistega iz Ljubljane Polje ja. Če se še prav spomnim je imel pri sebi toliko doma narejenega eksploziva, da bi, če bi seveda slednji eksplodiral v zrak poletelo pol Ljubljane. No, takrat, ko so ga že aretirali so sosedje znali povedati, da so že vedeli kaj vse on poseduje a so se ga bali. Mislim, le kaj se je zgodilo z tel. št. 080 1200?! Drugi eglatanten primer je bivša urednica revije Lady in Jana ga. Bernarda Jeklin. Mislin, saj ne bi vedel zato a o tem je sama javno po tv spregovorila sama. Bila je najstnica in je nekaj ušpičila. Oče pa ji je dal par okrog ušes kar na javnem mestu. To je videl policist in zavpije na očeta naj jo neha pretepati. Pa mu oče preprosto zabrusi to je moja hči, brigajte se zase! Polisist je baje samo zamrmral no potem pa jo lahko še naprej tepete. Mislim, halo?! In kako je to zgodbo komentirala ga. Jeklinova? Ja veste, najstniki kaj rado kaj ušpičijo in prav je če jih takrat dobijo okrog ušes, to nič ne škodi, to lahko samo koristi najstniku. Mislim, halo halo?!
Boste rekli danes so drugi časi? A res?! Mislim, zopet sprenevedanje! Je že res, da je danes v veljavi neka druga zakonodaja a žal nepisane družbene norme še vedno še kako držijo! Žal.
Pa se lotimo t.i. permisivne vzgoje. To je ugovor vseh tistih, ki še kako nasprotujejo da zakon prepoveduje in kaznuje vsakršno nasilje tudi med 4. lastnimi stenami. Nasilje pa zagovarjajo tisti, ki se med lastnimi 4. stenami počutijo kot kralji oz. kraljice na Betajnovi in drugim, ki so proti očitajo, da so vsaj liberalci če že ne kar kumunisti!
fausta
# 08.07.2016 ob 00:30
Zelo pravilno razmišljate, da bi se le dalo pri nas tudi kaj spremeniti.Nove države, nove ustave in mnogo drugega, le boljših manir noče biti. Vse slabše in slabše je.Okusila sem vojni čas, revščine brez staršev, vendar tako kot je sedaj še ni bilo. Naj bi molili?
fah-q
# 05.07.2016 ob 22:26
mam nečakinjo v teh letih...človeka popade jeza...huda jeza...in žalost...velika žalost.
japreva
# 05.07.2016 ob 18:56
tudi predhodno moderiranje je neke vrste nasilje. nasilje nad posameznikovo svobodo izražanja.

kar se vsebine kolumne tiče, povezovati tako krut umor deklice z "družbo nasilja" in to enačiti z vzgojno po tazadnji, je milo rečeno absurdno.

Zgrešil si point članka.
fah-q
# 06.07.2016 ob 00:58
@slovenka.si
Jaz je nimam na vesti in prosim, da se to da na zapisnik. Relativizacija, ki se jo greste je nesprejemljiva.

če prav štekam, ta relativizacija je nesprejemljiva, reltivizacija kako moški podpiramo "rape culture" in podobne nebuloze pa ne...zanimivo...
Miha Žorž
link
Mati domovina
32
7. februar 2018 ob 15:59 Potem ko je v javnosti zaokrožila devet let stara fotografija performansa Simone Semenič, ene od letošnjih nagrajenk Prešernovega sklada, na kateri ta pozira z razrezano slovensko zastavo, ovito ...
Več novic ...
Kazalo