Kolumne
Kim Džong Il
Z glavo bodo po mnenju analitikov plačali ne samo tisti, ki naj bi bili opozicija mlademu diktatorju, ampak tudi tisti, ki mu niso dovolj glasno in predano ploskali. Foto: EPA
       Usmrčeni Džank Song Tek naj bi plačal z glavo zato, ker naj bi imel prevelike politične ambicije. Zaradi katastrofalnega gospodarskega položaja, ki bi kaj lahko odnesel tudi vsem tako "dragega vrhovnega voditelja", naj bi računal na najvišje mesto v državi. Po drugih teorijah pa je končal pred strelskim vodom zato, ker je pristrigel peruti močnemu vojaškemu lobiju.       
Uroš Lipušček
Uroš Lipušček na Trgu nebeškega miru. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Nova korejska vojna ni izključena

Kolumna Uroša Lipuščka
17. december 2013 ob 17:07,
zadnji poseg: 17. december 2013 ob 17:54
Peking - MMC RTV SLO

Kriza v Severni Koreji v marsičem presega lokalne okvire tudi zato, ker ima Kim Džong Un roko na sprožilcu najmanj petih severnokorejskih atomskih bomb.

Kitajska se je zaradi zadnjega krvavega obračuna v Pjongjangu znašla v zelo kočljivem položaju. Ekspresno hitra usmrtitev Džank Song Teka, dotlej drugega človeka severnokorejskega režima, ki so ga samo nekaj dni prej odstavili iz vseh funkcij, je namreč odnesla politika, ki se je po tukajšnjih ocenah zavzemal za podobne gospodarske reforme, kot jih že nekaj let izvajajo na Kitajskem.


Usmrčeni severnokorejski politik, ki je neizkušenemu sinu nekdanjega diktatorja Kim Džong Ila pomagal na oblast, je veljal za prokitajsko usmerjenega. Med drugim je bil glavni pobudnik ustanovitve 14 gospodarskih con v Severni Koreji, ki naj bi preprečile popoln zlom severnokorejskega gospodarstva. Lani je prišel na obisk v Peking na čelu največje severnokorejske gospodarske delegacije. Po zadnjih dogodkih so oblasti v Pjongjangu vse svoje gospodarstvenike, ki so bili v Pekingu, odpoklicale. Koliko se jih je vrnilo, ni znano.

Včeraj so sicer v Pjongjangu sporočili, da bodo vztrajali pri zdajšnji politiki sodelovanja s Kitajsko, vendar je to vsaj na kratki rok skoraj nemogoče, saj ne obstajajo nobene garancije za stabilnost države in varnost naložb.

Tukajšnji analitiki nimajo enotnega mnenja o tem, kaj se sploh dogaja v Severni Koreji. Vsa sklepanja temeljijo v glavnem na špekulacijah, saj je Severna Koreja hermetično zaprta družba. Usmrčeni Džank Song Tek naj bi plačal z glavo zato, ker naj bi imel prevelike politične ambicije. Zaradi katastrofalnega gospodarskega položaja, ki bi kaj lahko odnesel tudi vsem tako "dragega vrhovnega voditelja", naj bi računal na najvišje mesto v državi. Po drugih teorijah pa je končal pred strelskim vodom zato, ker je pristrigel peruti močnemu vojaškemu lobiju.

Praktično vsa industrija, analitiki trdijo, da več kot polovica, naj bi bila pod neposrednim nadzorom vojske. Ker je začel uvajati ukrepe za zmanjšanje gospodarske in finančne moči vojske, je postal njen najhujši nasprotnik. Na tej točki naj bi se znašli skupaj interesi 32-letnega diktatorja Kim Džong Una in vodilnih generalov. Logika oblasti oziroma totalne diktature ne pozna nikakršnih omejitev, na primer, da je bil usmrčeni politik zakonski partner njegove tete Kim Kjong Hui, ki se je očitno vsaj za zdaj obdržala na oblasti. Po mnenju nekaterih tukajšnjih analitikov je dala celo soglasje za njegovo odstranitev.

Novost v tem najnovejšem obračunavanju v Pjongjangu je v tem, da je komunistična vrhuška, ki je do zdaj dajala vtis popolne monolitnosti in enotnosti, priznala, da znotraj najvišjega vodstva poteka boj za življenje in smrt. Dejstvo, da so v uradnem sporočilu zapisali, da je usmrčeni Džank Song Tek vodil frakcijo, ki naj bi pripravljala državni udar, napoveduje nove krvave čistke.

Z glavo bodo po mnenju analitikov plačali ne samo tisti, ki naj bi bili opozicija mlademu diktatorju, ampak tudi tisti, ki mu niso dovolj glasno in predano ploskali. Vsi, celo v najvišjih vrhovih oblasti, se bojijo za svoja življenja. V tem pa je tudi potencialno hudo tveganje za mladega diktatorja, ki ima verjetno vse več (za zdaj še) prikritih sovražnikov. Zadnji pogrom dokazuje, da je vse še vedno podrejeno njemu - debelušastemu v Švici šolanemu diktatorju monarhu, ki naj bi se z zadnjimi čistkami močno utrdil na oblasti in ki ne posluša nikogar.

Celo Kitajska, ki severnokorejski režim podpira zato, da ob njegovem kolapsu ne bi padel v roke Južne Koreje, ima očitno zelo majhen vpliv na trenutno dogajanje v Pjongjangu. Lahko bi mu seveda odrekla vso gospodarsko pomoč, povzročila padec režima, množične pokole in zelo verjetno južnokorejski vojaški poseg. V tem primeru nova korejska vojna ne bi bila izključena, saj Kitajska ne more dovoliti, da bi Severna Koreja pristala v nasprotnem, to je ameriškemu taboru.

Zdajšnja kriza v marsičem presega lokalne okvire tudi zato, ker ima Kim Džong Un roko na sprožilcu najmanj petih severnokorejskih atomskih bomb. Ali lahko nepredvidljivi paranoični diktator, ki je letos že enkrat napovedal atomsko vojno ZDA, Japonski in Južni Koreji, v obrambi svojega položaja poseže tudi po tem zadnjem, za vse uničujočem orožju?

Zaradi te nevarnosti se je Kitajska tudi pridružila sankcijam Varnostnega sveta ZN-a proti Severni Koreji in zahtevam po popolni demilitarizaciji Korejskega polotoka. Najnovejši pogrom v Severni Koreji zato še zdaleč ni samo njeno notranjepolitično vprašanje, saj resno ogroža stabilnost in varnost velikega dela Azije oziroma celo sveta.

Uroš Lipušček
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Niko_K_
# 17.12.2013 ob 17:19
Tale debeli malinovec bo še fajn nasrkal. Lahko hermetično zaprto drži, kolikor se bo dalo.. Ampak dandanes je to vse težje kot v drugi polovici 20. stoletja... Ljudje bodo vseeno dobili novice od zunaj in ko bo počilo... Bo zelo, tako da bo odneslo njega in vso njegovo familijo.
frey
# 17.12.2013 ob 17:34
"Nova korejska vojna ni izključena" ......koliko jaz vem sta državi uradno še v vojni .

Niko_K_....ThumbsUp
Whitetrasher
# 17.12.2013 ob 17:28
analitiki nimajo enotnega mnenja o tem, kaj se sploh dogaja v Severni Koreji. Vsa sklepanja temeljijo v glavnem na špekulacijah,

Zdaj zdaj bodo RTV-jevi dežurni analitiki povedali resnico.Tukaj vse vemo :D
Bayern_fan
# 17.12.2013 ob 17:36
Kaj to na 1. sliki je njihova bojna ladja? Potem vojna nebi dolgo trajala :)
MIRNČAN
# 17.12.2013 ob 18:00
Mislim da postajajo država z najdlje trajajočim totalitarizmom v sodobnem svetu. Ko pogledaš ljudi vidiš da je njihov sistem pranja možganov nenormalno učinkovit.
MarcoQ
# 17.12.2013 ob 17:51
Severna Koreja sicer ima atomske bombe, jih pa zagotovo ne bo uporabila. Najvplivnejši v S. Koreji vedo, da uporaba atomske bombe zagotovo pomenila njihov konec.
:cool2:
# 17.12.2013 ob 17:52
Stalinček.
lojal
# 17.12.2013 ob 18:14
Glede maščevalnosti je Majerjev vzornik.
Howly
# 17.12.2013 ob 20:52
Medijsko napihovanje o morebitni vojni.
Xfile
# 17.12.2013 ob 18:59
@Nikec3
A si kdaj pomislil, da komu to mogoče ustreza? Včasih so novičke plasirane, da se folk še malo bolj trese, mar ne? ;)
Xfile
# 17.12.2013 ob 20:11
@MIRNČAN
Tistemu, ki bogato služi na ta račun. Kdo bogato služi na ta račun si pa odgovori sam ;) Koreja je približno tako hvaležna za ustvarjanje panike kot naprimer Irak s svojimi kemičnimi strupi, Iran z atomsko bombo, etc.... Divide et impera. Pa fajn je imeti baze po svetu, da je sila blizu, ko ostalo zataji.
Xfile
# 17.12.2013 ob 18:57
@SAM
Če je črno odlakan, tuli in pravi, da je ovca, to dejansko ne pomeni, da je res ovca. Kaj pa so po tvoje komunistične ideje?
daresi
# 17.12.2013 ob 17:59
Rešitev je zamenjava oblasti in lustracija. Enako kot pri nas :-))
3dc
# 17.12.2013 ob 17:49
Usmrčeni Džank Song Tek je bil kot "naš" Milošević, vendar tam takoj prepoznajo CIA borce za "demokracijo" in "svobodo" naroda. :-)
prim00z
# 17.12.2013 ob 17:36
mogoče pa se skrivajo, ker se imajo dejansko fajn.

kdobvedu..
ukinitev
# 18.12.2013 ob 08:41
Tega mulca bi bilo potrebno
našeškat in mu navit ušesa !
Polymath
# 17.12.2013 ob 20:29
Ko korejci odvržejo atomsko bombo na katero državo, jih bo tista država zravnala z zemljo ... Američani so pa tudi že dvakrat odvrgli bombo, tako da vedo, kako se streže temu ...

Tomo10 ... zločinci gor ali dol .. pri jedrskem napadu nastradajo vedno samo nedolžni ljudje ... velike ribe se prej poskrijejo ...
Danger_Mouse
# 17.12.2013 ob 18:20
@Niko_K_

# 17.12.2013 ob 17:19
Tale debeli malinovec bo še fajn nasrkal. Lahko hermetično zaprto drži, kolikor se bo dalo.. Ampak dandanes je to vse težje kot v drugi polovici 20. stoletja... Ljudje bodo vseeno dobili novice od zunaj in ko bo počilo... Bo zelo, tako da bo odneslo njega in vso njegovo familijo.


Nisem prepričan. Severnokorejcem možgane perejo že 70 let in to temeljito od zibelke do groba. Če jih ne dvigne lakota, jih bodo tudi informacije od zunaj težko. Je pa res, da so verjetno južni sosedje, Japonci in Ameri prepričani, da je pravi trenutek za ukrepanje sedaj, ko je na oblasti malinovec. Po drugi strani pa malinovec diktator tudi veliko hitreje pritisne na rdeči gumb kot nek diktator v zrelih letih tako da... kdo bi vedel.
MIRNČAN
# 17.12.2013 ob 18:43
Tale debeli malinovec bo še fajn nasrkal. Lahko hermetično zaprto drži, kolikor se bo dalo.. Ampak dandanes je to vse težje kot v drugi polovici 20. stoletja... Ljudje bodo vseeno dobili novice od zunaj in ko bo počilo... Bo zelo, tako da bo odneslo njega in vso njegovo familijo.

Močno dvomim da se bo to zgodilo. Sistem je tako učinkovit da oni verjamejo, da je popoln. Imam občutek da trdno stojijo za tem kar govorijo. Vzeli so jim prav vse upanje po spremembi. Vsaj tako izgleda po TV.
anny22
# 17.12.2013 ob 18:41
žižola, so politiki drugje kaj boljši?

Ta bajsi je res klasa zase in zna zakuhati štalo, da bodo nasrkali nič krivi. A tudi naši so zakuhali štalo, celo cekveni možje...
Tempo
# 17.12.2013 ob 17:33
A to je slikan na našem Triglavu?
rtv_forum_user
# 18.12.2013 ob 07:49
@SAM
Groza - danes pa še marsikdo simpatizira s komunističnimi idejami, ko bi človek pričakoval, da smo se iz vseh blodenj nekaj naučili.

S. Koreja nima s komunizmom čisto nič skupnega. To je ena navadna monarhija. Komunizem jim je le izgovor. Tebi pa tudi ideje komunizma očitno niso poznane. Razen rdeče zvezde, ki bi naj predstavljala simbol komunizma, ne vidim nobene paralele.
neutrino
# 17.12.2013 ob 23:04
ZDA, Kitajska, Rusija in Japonska bodo naredili vse v svoji moči, da ne bo prišlo do združitve obeh Korej. Zato, tudi če bi že slučajno prišlo do vojne, bi poskrbeli, da ena stran ne povozi druge in ju tako združi.
Noben od zgoraj naštetih si namreč ne želi močne združene Koreje (južna infrastruktura + kapital in severna naravna bogastva), ker bi bila zelo močan (bistveno močnejši kot sta zdaj) igralec v regionalni politiki.

Je pa seveda vprašanje, kako dolgo lahko iskro držiš stran od tako velikega sodčka smodnika.
ginza
# 20.12.2013 ob 12:36
Če bi Severnokorjeci jutri bili vsi svobodni, koliko psihiatrov, psihologov in psihoterapevtov bi potrebovali, da bi lahko normalno živeli?
Blumi
# 18.12.2013 ob 22:50
Uros Lipuscek nima za burek.
Tole hujskanje k vojni bi bilo potrebno sankconirati kot sovrazni govor, ne pa da poleg vsega objavljate se njegov *%*&#* fris s Pekinga.
No, v Severno Korejo itak ne upa.

Zanima me, sicer, katere vire g Lipuscek uporablja za tole hujskanje k vojni?

Bi jih morebiti drznil tukaj objaviti?
Ce viri ne obstajajo, so ti zapisi zgolj plod njegovo (deloma okisane?) domisljije.

Praktično vsa industrija, analitiki trdijo,


Katera je ta industrija, gospod Lipuscek?
Kateri so ti analitiki?

Hvala.
dydisi
# 18.12.2013 ob 13:02
Samo en iz njegovih krogov bi se moral žrtvovati in ga pihnit od blizu. verjetno bi mu posthumno dali nobelovo nagrado..
Kekec99
# 18.12.2013 ob 12:13
V državi lakota on pa en izmed najbogatejših zemljanov.
Bi ga dal za kakšen mesec na shujševalno kuro v obliki veliko dela ter malo kruha in vode.
žižola
# 17.12.2013 ob 18:30
kako glp pogled..., me kar zgrozi, ko vidim kdo usmerja svetovno prihodnost...
gappon
# 17.12.2013 ob 17:34
Mislim da je zagotovo kriva Amerika, če ne oni pa ZDA.
zemljemerec
# 12.01.2014 ob 07:35
Tudi meni se zdi ta članek kot slab prispevek, osebnega razmišljanja človeka ki je živel v ameriškem balonu polnem zarot... ko bo čas dozorel bodo ljudje sami ocenili, kaj je dobro za njih, zunanje vmešavanje še nikomur ni prineslo blaginje...zato ostanite opazovalci...in spoštujte ljudi ki živijo v svojem času.
Miki_79
# 18.12.2013 ob 11:34
Tale bo pa še implodiral...
Nikec3
# 18.12.2013 ob 00:01
Noben od zgoraj naštetih si namreč ne želi močne združene Koreje (južna infrastruktura + kapital in severna naravna bogastva), ker bi bila zelo močan (bistveno močnejši kot sta zdaj) igralec v regionalni politiki.

V to ne verjamem. Združitev bi prinesla vsaj 20 let resnih težav za Koreji. Spomnimo se kako je bilo pri združitvi Vzhodne in Zahodne Nemčije, pa to ni bil niti približno tako velik ekstrem, kot sta Koreji.
DR.Ok
# 17.12.2013 ob 20:31
Področje današnje Severne Koreje je bilo ob koncu II.sv. najbolj industrijsko razvit košček tega planeta. Japonci so namreč tam imeli večino svoje (´imperialne´) industrije.

Pa zdaj poglejte kje so! Bogi folk no.

Zdaj, ko so še v socializmu je še hudo, ampak ko bojo pa v komunizmu....bo pa ko u raju. :)
divjejabolko
# 17.12.2013 ob 18:26
Na prvi sliki je osebni vodni gliser velike Vodje. Vojna mornarica je skrita očem javnosti.
kroksi
# 23.03.2015 ob 13:33
Uroš Lipušček na sliki izgleda kot kak Japonec
cenitamsok
# 24.12.2013 ob 21:49
Upam, da je Uroš Lipušček končno srečen, ker je stopil v rdeči raj o katerem je toliko sanjal.
svito-estante
# 18.12.2013 ob 11:22
Bla..bla...bla..???
komsomolec
# 18.12.2013 ob 07:34
Obe Koreji se bosta združili in pregnali zahodne okupatorje s svojega ozemlja.
crusader
# 17.12.2013 ob 18:34
jst bi reku da se bo naslednje velika, da ne rečem svetovna vojna začela na pacifiku, do takrat bo mela USA še nekaj government shudownov, EU še ene par pokojninskih reform, kitajska pe še nekaj več miljarderjev
zamudnik
# 17.12.2013 ob 21:14
U Roš Li Puš Ček

Ta se lahko brez problema infiltrira tja gor.
kralj matjaž
# 17.12.2013 ob 18:47
MarcoQ
Točno tako. Ta socialni program za ustvarjanje delovnih mest je velik problem za ZDA. Pač socializem ne deluje.
SAM
# 17.12.2013 ob 18:42
Groza - danes pa še marsikdo simpatizira s komunističnimi idejami, ko bi človek pričakoval, da smo se iz vseh blodenj nekaj naučili.
Ivo Lola
# 18.12.2013 ob 08:40
Živela Demokratična ljudska republika Koreja!
Nikec3
# 17.12.2013 ob 18:52
Nova korejska vojna ni izključena

Počasi bo potrebno v Severni Koreji narediti red. To ni več normalno, državi dokazano vlada psihopat.
ASUSfan
# 18.12.2013 ob 00:16
Noben od zgoraj naštetih si namreč ne želi močne združene Koreje (južna infrastruktura + kapital in severna naravna bogastva), ker bi bila zelo močan (bistveno močnejši kot sta zdaj) igralec v regionalni politiki.

Nisem vedel da ima SK kaka resna naravna bogastva. Ker bi jih "komunisticna" alita ze zdavnaj prodala zahodu v zameno za konjak, sampanjec in dirkalne avtomobile...
Perk
# 17.12.2013 ob 19:52
Poglejte si mal reportaze iz Severne Koreje, tam otroke ze starsi od rojstva učij, da je njihov ljubljeni vodja božanstvo in da brez njega ni naroda.,že komunisti so imeli hard enduro program po šolah z našim titejem naprej, posledice so še danes..Tam v S. Koreji je pa to še dosti huje..
Danger_Mouse
# 17.12.2013 ob 18:10
Demokratična ljudska republika Koreja. Demokratični socializem pa to...
MIRNČAN
# 17.12.2013 ob 19:37
Komu naj bi to ustrezalo?
janezdolzan
# 17.12.2013 ob 17:33
pri nas pa bi se vseeno radi vrnili v totalitarizem in SFRJ,

sicer imamo še vedno isto večno oblast, tako da dejansko niti nismo tako zelo napredovali.
tomo10
# 17.12.2013 ob 17:36
Ali je pravzaprav kaj hudega, če se zločinci medsebojno pobijajo?
Uroš Lipušček
link
Spomini na rapalsko mejo
17. september 2017 ob 12:30 Na rapalski sporazum me ne veže samo proučevanje zgodovine, ampak tudi preprosto dejstvo, da imam nekaj sto metrov od tam parcelo; na vrhu pri Kosmačevi domačiji, kjer je nekdaj stala italijanska ...
Več novic ...
Kazalo