Slovenska vojska je začela postavljati bodečo žico na meji s Hrvaško. Foto: BoBo
Slovenska vojska je začela postavljati bodečo žico na meji s Hrvaško. Foto: BoBo

Na eni strani so tisti, ki so prepričani, da je vlada ukrepala prepozno in premalo odločno, in na drugi tisti, ki najostreje obsojajo postavljanje zidov v Evropi.

Nova Evropa je zrasla na ruševinah Berlinskega zidu, žice na mejah označujejo njen konec. Simbolično, vse bolj pa tudi dejansko. Ni dvoma: odločitev, da ogradi svojo južno mejo, je soglasno in enotno sprejela Cerarjeva vlada. Toda prav tako ni dvoma, da gre za usklajeno akcijo z Avstrijo in predvsem Nemčijo. Nanjo je slovenska politika pripeta že dobro desetletje, čeprav so se v tem obdobju zamenjale že štiri vlade.

Vse, ne glede na politično barvo, želijo ostati na nemškem vlaku. Tudi če ne vedo natančno, kam ta pelje. Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja veliko različnih možnosti - po tem, ko se je Nemčija, s tem pa tudi Evropa, očitno po tihem odločila za zapiranje vrat - sploh ni imela.

Toda ograja begunske krize pač ne rešuje. Nasprotno, odpirajo se vedno nova vprašanja. Koliko policistov in vojakov bo moralo stati za njimi? In kakšne "metode in sredstva" bi uporabili, če bi bil pritisk premočan in bi pregrade padle? Kje na balkanski poti bodo obtičali tisoči beguncev in kaj bo to pomenilo za že sicer napete odnose med sosednjimi državami? Kje bo nastal nov koridor za ljudi, ki se nimajo kam vrniti? In kje se bodo zgostile napetosti, če bo Evropa meje dokončno zaprla?

Dejstvo je, da je evropska migrantska politika doživela popoln polom. Miro Cerar, ki besede "ograja" do zadnjega sploh ni hotel ali mogel izgovoriti, zdaj z diplomatsko ofenzivo poskuša spodbuditi evropski dogovor. Medtem pa bo zraslo še 80 kilometrov žice na slovenski južni meji. Ki bo ogradila begunce. In ki bo hkrati ogradila tudi nas.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.