Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 16 glasov Ocenite to novico!
Igor Kadunc
Igor Kadunc je generalni direktor RTV Slovenija postal konec aprila. Foto: BoBo

Dodaj v

Pot v pekel je tlakovana z najboljšimi nameni

Kolumna generalnega direktorja RTV Slovenija
13. julij 2017 ob 16:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na zadnji seji Programskega sveta RTV Slovenija smo vsi nekaj izgubili. Če se še spomnite, sem v svoji zadnji kolumni zapisal, da pri nas iz normalnih postopkov nastane nekakšna vojna za "prav", ki naj se na koncu potrdi z vsaj 15 glasovi za ali proti.

Iz vprašanja neukrepanja zaradi večinsko ugotovljenega kršenja aktov naredimo bitko. In to se je na seji tudi zgodilo. Zdaj pa preštevamo "mrtve" in ugotavljamo, kaj bi bilo, če bi bilo. To slednje je bolj zanimivo. Imamo rezultate in stvari so jasne. Potrebnih 15 glasov za povsem drugačen izid "bitke" je bilo na dosegu roke. Če bi bili ob glasovanju prisotni člani, ki so mi zaupali mandat generalnega direktorja (pa to pot niso bili na seji), bi zagotovo moj predlog dobil vsaj en manjkajoči glas.

Ampak to ni tako pomembno. Pomembno je, da sva z Miranom Zupaničem "izgubila" pravzaprav sama. Zato ker sva načelna in želiva takšna tudi ostati. Če bi Miran Zupanič vnaprej povedal, da bo v primeru izkazane nenačelnosti članov odstopil, sem prepričan, da bi predlog dobil vsaj tri glasove tistih, ki so se vzdržali ali bili proti.

Prav tako sem prepričan, da bi pridobil vsaj en glas, če bi se sam odrekel svoji načelnosti, da ljudi, ki bi mi lahko pomagali, ne razkrivam za nobeno ceno. Verjetno bi pridobil manjkajoči glas tudi z nagovarjanjem oz. dodatnim pojasnjevanjem nekaterim članom. Sodelavka je rekla: "Vi, moški!"

Cena najine načelnosti je lahko za RTV Slovenija visoka, če seveda mislite, da sva (bila) prava človeka, da bi vodila RTV SLO v izzivih, ki nas čakajo. Ali bom imel zaradi odstopa predsednika Programskega sveta in nesprejema mojega predloga težje delo? Bom manj uspešen? Bi moral celo odstopiti?

Vsak generalni direktor potrebuje trdno podporo za svoje delovanje v organu upravljanja. Na RTV Slovenija mora imeti podporo kar v dveh organih: Programskem in Nadzornem svetu. Dobro pa je tudi, da njegovo delo sprejemajo tudi Svet delavcev RTV Slovenija in reprezentativnimi sindikati. Podpora Programskega sveta je lahko večja ali manjša. Kaj to sploh pomeni? Gre za zaupanje! Če generalni direktor nekaj predlaga v sprejetje, to naredi zato, ker je prepričan, da je predlog najboljši možen v danih razmerah. Najboljši za RTV Slovenija, ne zanj. Seveda lahko člani podvomijo, imajo drugačna mnenja, bi radi dobili dodatne informacije. Ampak v osnovi se odloča o tem, ali se predlog sprejme ali zavrne. Na sami seji tako Programskega kot Nadzornega sveta se predlogov praktično ne da spreminjati, dopolnjevati. Tako gre skoraj vedno za nekakšno glasovanje o zaupnici oziroma nezaupnici predlagatelju. Za boljše delo tako Programskega kot Nadzornega sveta je pomembno sodelovanje generalnega direktorja in predsednikov že pred sejo. Tudi sami člani lahko svoje pripombe vedno pravočasno posredujejo, saj dobijo gradivo že teden dni pred sejo. Vsak pametni generalni direktor se bo do predlogov, če izboljšujejo predlagano, pozitivno odzval. Po drugi strani pa bi že pred sejo argumentirano pojasnil, zakaj predloga morda ne more upoštevati. Treba se je zavedati, da ima generalni direktor o skoraj vsaki stvari, ki se obravnava, veliko več vedenja kot člani Programskega ali Nadzornega sveta in da gre le za vprašanje, ali se mu zaupa, da dobro presoja in predvsem vodi, ali ne. Seveda pa lahko sklepi enega ali drugega sveta s svojimi zahtevami usmerjajo področje delovanja generalnega direktorja in vodstva.

In tu pridemo do bistva, ki ostaja po dogodkih ponedeljeka, 10. 7. Ali je mogoče oziroma ali lahko pričakujemo, da bi se z zavračanjem mojih predlogov, kot je bilo nakazano v nekaterih razpravah, že začelo moje rušenje? Seveda je mogoče, in to se bo pokazalo že zelo kmalu. Če predlog rebalansa PPN 2017 ne bo sprejet v ponedeljek in ga ne bo še pred 15. avgustom sprejel tudi Nadzorni svet RTV Slovenija (lahko ga sprejme z odloženim sklepom že v petek, 14. julija), potem bi moral 15. avgusta v skladu s 65. členom zakona o izvrševanju proračunov priložiti že sanacijski program. Zaradi povišanja plač iz naslova napredovanj javnih uslužbencev (na letni ravni v višini skoraj 2 mio. EUR) že iz polletnega poročila jasno izhaja, da bi imela RTV Slovenija ob koncu leta vsaj za 500.000 EUR izgube. Zato sem se tudi lotil rebalansa in ga, kot nekakšen sanacijski program, pripravil in predložil v obravnavo Programskemu in Nadzornemu svetu.

Tako pridemo do nenavadnega scenarija, da se je z odstopi ljudi, svetnikov, ki so mi zaupali, dejansko odprla pot, da se, kljub vsej podpori, ki jo imam med večino zaposlenih, v bistvu začne rušenje vsega, kar smo naredili in predvsem zastavili. In to samo zato, ker sva z Miranom Zupaničem upoštevala osnovno načelo. Namreč, da je treba RTV Slovenija urejati celovito, tako na poslovnem kot tudi programskem delu. Nauk ponedeljka 10. julija je, da en glas za, proti oziroma celo vzdržani lahko spremeni smer delovanja. Na dobro ali slabo.

Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mičok
# 16.07.2017 ob 16:57
Vse skupaj je bila ena revščina.Odstopiti bi nujno moral generalni direktor,ker je dokazal, da je zaletav človek poleg njega pa varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev, ki je mati celotne afere Thompson.Umakniti pa bi morali tudi pravnika, ki mu ni jasen postopek delovanja in glasovanja na programskem svetu.

PS Tudi jaz bom dal na volitvah glas tisti stranki, ki bo napovedala ukinitev RTV naročnine
Damyy
# 16.07.2017 ob 08:05
Me zanima kako bi se preseraval, če nebi živell od RTV naročnine...Na volitvah podprem tisto stranko, ki bo imela v programu ukinitev obveznega plačevanja RTV naročnine.
Krimsky
# 13.07.2017 ob 17:42
Glasovanje je slab način,
resnici se z glasovanjem ne približamo, ne glede ali A preglasuje B-ja, ali B preglasuje A-ja.
~
Iz ameriških filmov (npr. 12 jeznih mož) pa poznamo tudi situacijo, kjer pri poroti ne gre za (pre)glasovanje, ampak za – poenotenje. Seveda to poenotenje traja, in stane, in traja, in stane, in traja, in stane, ... tako kot sicer vsako iskanje resnice.
~
In ta postopek, ki traja, in stane, ... pripelje v končni fazi do ... spremembe nas samih. To pa je že velika stvar, pravzaprav – največja stvar, ki smo jo sploh sposobni ...

Kajti glasovanje je vselej Pirova zmaga, nič se nas ne dotakne, ... poenotenje pa nas mimogrede lahko sezuje ... in bos človek je malce bolj ponižen ...
saturnsky
# 13.07.2017 ob 20:38
Res se je za vprašat, komu služi ta RTV. V taki državi kot je Slovenija nima umeščenja. Država je razdvojena, in nikakor ne more zadovoljevat "obe" strani. Prej ali slej, mora RTV na trg in normalno odpustitev najmanj 1 500n zaposlenih
ajvard
# 13.07.2017 ob 20:29
neetično, sramotno, neprofesionalno, da generalni direktor zlorabi medij, da enostransko osvetljuje svoje stališče.

Na zadnji seji Programskega sveta RTV Slovenija smo vsi nekaj izgubili.


ni res, saj imam menda pravico do mnenja?

Če bi bili ob glasovanju prisotni člani, ki so mi zaupali mandat generalnega direktorja (pa to pot niso bili na seji), bi zagotovo moj predlog dobil vsaj en manjkajoči glas.

če bi na prejšnjih volitvah prišlo xy več podpornikov neke xy stranke, bi ta zmagal.
niso prišli. pika.

Ali je mogoče oziroma ali lahko pričakujemo, da bi se z zavračanjem mojih predlogov, kot je bilo nakazano v nekaterih razpravah, že začelo moje rušenje?


l'estate se moi? predlog pač ni dobil podpore. pika.


Tako pridemo do nenavadnega scenarija, da se je z odstopi ljudi, svetnikov, ki so mi zaupali, dejansko odprla pot, da se, kljub vsej podpori, ki jo imam med večino zaposlenih, v bistvu začne rušenje vsega, kar smo naredili in predvsem zastavili.


rušenje? glej prejšnji komentar.
danimmc
# 17.07.2017 ob 12:19
Na televiziji, ki jo plačujem, jaz ne želim gledati pristranskih rezultatov anket Dnevnika, Dela in Ninamedie.

Ninamedia - Nikola Damjanić
Delo - Stojan Petrič
Dnevnik - Bojan Petan
danimmc
# 17.07.2017 ob 08:14
Zakaj je treba na RTV SLO promovirati ankete določenih časopisov?

Npr. Delo, Dnevnik..

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174482
373

To je pa preveč očitno..
3010eur
# 15.07.2017 ob 09:24
Zakaj pišete romane ... Povejte, da vam gre gospa v nos ker ni del vaše SFRJ elite, ki spi in se zabava na račun davkoplačevalcev, kot da smo leta 1982 in bi radi da bi tako ostalo.

Boste že nekako naredili tako, da boste vi zmagovalci. Saj imate nešteto vzvodov, ki ste se jih "priučili" v naši rajnki Jugoslaviji.

Neka sidže dj in delu čast in oblast!
desus
# 13.07.2017 ob 23:03
Sejo bo v ponedeljek neartikulirano vodila namestnica predsednika programskega sveta Jelka Strgel, ki je bila ena od štirih vzdržanih glasovalcev. Ko je predsednik Zupanič odstopil, ji je postalo vidno žal, saj se je takoj zavedla, da bo morala naslednjič voditi težko sejo o rebalansu. Pa da vidimo...
danimmc
# 13.07.2017 ob 19:53
Ni vse slabo kar se tiče RTV-ja in škoda, da so nekateri kar odstopili.

Keep going!
vnk
# 13.07.2017 ob 19:09
Me sploh vec ne gane, pod zadnjo novico sem napisal kup primerov krsitev RTVjevih pravil, pa je bil komentar pobrisan. RTV nima nobene nacelnosti vec, zaradi mene ce vse skupaj pogori do tal, je samo se ena v nizu javno financiraih greznic, kjer imajo sluzbe posveceni.
danimmc
# 17.07.2017 ob 13:38
Agencija Ninamedia je v zadnjih dveh letih z javnim zavodom RTV Slovenija opravila za malo manj kot 20 tisoč evrov poslov. To ne bi bilo problematično, če ne bi bil direktor in lastnik Ninamedie Nikola Damjanič član programskega sveta RTV Slovenija, zakon o RTV Slovenija pa prepoveduje poslovno sodelovanje programskih svetnikov z javnim zavodom.

?
danimmc
# 17.07.2017 ob 08:20
Lestvica najbolj priljubljenih politikov:

1.
2. Violeta Bulc
3. Tanja Fajon
4. Milan Brglez
5. Dejan Židan
6. Zoran Janković

itd.

Hvala, ampak ne hvala.
Igor Kadunc
link
Ali naj RTV ostane brez razvoja?
17
4. januar 2018 ob 15:50 V četrtek, 21. decembra 2017, sem po zaključku izredno uspešne priredite Vala 202 za ime leta 2017 (nekateri še vedno menijo, da ne sodi na katerega izmed naših TV-programov ...) preletel ...
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo