Lado Ambrožič Foto: MMC RTV SLO
Lado Ambrožič Foto: MMC RTV SLO
false
Dekani in dekanje posameznih fakultet pa skrbimo za ugled institucije in za ugled slehernega posameznika, so v pismu zapisali na Univerzi na Primorskem. Foto: Univerza na Primorskem

Iz prispevkov novinarke Evgenije Carl so se iz meseca v mesec ustvarjale zgodbe, ki niso temeljile na preverljivih dejstvih, ampak na povsem subjektivnih in neutemeljenih interpretacijah …

Na naši instituciji, ki zaposluje več kot 700 ljudi in na kateri se izobražuje 5.000 študentov, so zaposleni posamezniki, ki s svojim delom bogatijo domači in tuji akademski prostor. Dekani in dekanje posameznih fakultet pa skrbimo za ugled institucije in za ugled slehernega posameznika. A z obžalovanjem ugotavljamo, da nič od vsega tega ne najde prostora v oddajah RTVS. Tako je vaša novinarka v času rektorskih volitev na Primorski univerzi poročala, kako je rektor Marušič tik pred zdajci pospešeno polnil volilni imenik z novimi upravičenci in v tem okviru na novo zaposlil ali povzdignil 40 posameznikov in da naj bi se v enem dnevu število volilnih upravičencev povečalo še za 27 posameznikov, ki niso bili vpisani v volilni imenik. Nič od tega seveda ne drži."

To je na kratko vsebina pisma vodstva Primorske univerze Programskemu svetu RTV Slovenija, ki seveda ne pomeni nič drugega kot poziv k discipliniranju koprske novinarke Informativnega programa Eugenije Carl. Ali je njeno poročanje o domnevnih volilnih podvigih rektorja Marušiča res subjektivno, zavajajoče? Toda podobno so o zadevi poročali tudi drugi mediji, npr. Primorske novice, ki med drugim navajajo izjavo Marušičevega protikandidata, da gre za ugrabitev sistema, ki se kaže v tem, da je bil aktualni rektor in vnovični kandidat hkrati odgovoren tudi za zakonitost postopka. Dodajam, da bi končno resnico morala dognati neodvisna komisija, saj ni dovolj, če dekani zapišejo, da navedbe novinarke niso resnične. Kajti kjer je dim, je tudi ogenj.

A dekanje in dekani so si za tožarjenje novinarke Programskemu svetu izbrali zanje dokaj neprimeren čas, saj je ravno ta teden Višje sodišče v Kopru potrdilo sodbo vodstvu koprske fakultete za management za že deset let star greh zlorabe položaja in ponarejanje listin, ki med drugim pomenijo nezaupnico za 670 diplom, pridobljenih na tej fakulteti; po pričevanju enega izmed nadzornikov je fakulteta diplome delila hudo po domače, nekaterim tudi čez noč, brez študija. Poanta pisma dekanov Programskemu svet RTVS, da dekani in dekanje skrbijo za ugled Primorske univerze, je s tem postala svoje nasprotje. Je mar ugled, če šola prodaja spričevala? In če ravnanje rektorja dopušča že minimalen dvom v legalnost in legitimnost rektorskih volitev? In kje, lepo prosim, je ta ugled mogoče videti?

Novinarka Televizije Slovenija je v vseh letih seveda poročala, kaj se dogaja v koprskem hramu učenosti. Vodstvo Primorske univerze v pismu Programskemu svetu med vrsticami zahteva njeno discipliniranje po uveljavljenem principu, primite tatu, da ljudje ne bodo opazili, kdo je tat v resnici. Kdo je tat v tem primeru? In v primeru pisanja Eugenije Carl o Robertu Časarju, o goljufanju zelene mafije, o izigravanju zakonov in temeljnih norm ob nelegalni postavitvi haciende Vitoslava Türka? Očitno Eugenija Carl! Pravi krivci zato na ves glas vpijejo: Na grmado z njo! Glas ljudstva pa pravi: Zvišajte ji plačo!