Romana Kocjancič Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Romana Kocjancič Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Samo moški

Tudi moški je ustvarjen po božji podobi in praznik Gospodovega oznanjenja, 25. marec, je namenjen tudi njemu, moškim in očetom.

Bog je oznanil Mariji, da bo postala Božja Mati. Marija je s svojim "da" Bogu globoko posegla tudi v odnos z Jožefom. Bila sta zaročena. Ko je Jožef izvedel, da je noseča, jo je želel na skrivaj odsloviti. Takrat mu je Bog spregovoril v sanjah. Razumel je Božji načrt in se odločil, da bo Marijo vzel za svojo ženo. Skupaj z njo je preprosti tesar, sicer kraljevskega Davidovega rodu (Mt 1,16), skrbel za Jezusa in ga uvajal v judovske verske običaje.
Ali je tak lik moškega vam moškim blizu? Morda so vam moškim veliko bolj blizu drugi svetopisemski možje: Abraham, Mojzes, Joba, David, Salamon ... V katerem se najbolj prepoznate? Sveto pismo je polno arhetipov moškega. Benediktinski menih Anselm Gruen jih je nekaj izpostavil v knjigi Boj in ljubezen. V njej trdi, da najdete moški pot do sebe, ko povežeta borbenost z ljubeznijo, osvajalnost in zaščitništvo z nežnostjo. Svetopisemski moški, ki vam jih postavlja za zgled, nikakor niso bili popolni. Hodili so po krivih poteh, doživljali neuspehe. Toda sprejemali so odgovornost, si upali živeti, spopasti z nevarnostjo in po padcu zopet vstati ter iti pokončno naprej.

Ali pa je edini ideal za vas Kristus? Kralj, a na drugačen način, kot so to pričakovali Judje. Živel je za druge, obrobne, jih dvigal, dajal pogum, ozdravljal, ljubil in umrl za odrešenje vsega sveta na križu. Je ta ideal vam najbližji?

Danes vam družba daje za zgled moškega, mladega, lepega dečka, ki nikoli ne odraste in nikoli ne sprejme odgovornosti. Vedno potrebuje ob sebi mamo, ki ga pohvali in nagradi ali okrega. Ali je to vaš vzor, vam je ta podoba moškega najbližja? Ali tuja?
Psihologinja Mek Meeker v knjigi Fantje naj bodo fantje podaja sedem skrivnosti, kako vzgajati poštene, pogumne in prijazne fante. Preprosto naravno, bi rekli. Upoštevati pa dejstva, da imajo fantje v šoli pogosto motnje pozornosti in so veliko bolj hiperaktivni kot dekleta. Da so fantje drugačni od deklet, ker so preprosto fantje in ne morejo biti dekleta.
Moja misel pa je tudi naslednja: Ali ne potrebujejo fantje iniciacijo, da postanejo moški, prehod v odraslost iz deške dobe? Vsako pleme to ohranja, ker so skozi stoletja spoznali, da je to modro. Kaj pa sodobne civilizacije? Včasih je bil vojaški rok tisti, ki je pomenil prehod v odraslost. V svetu moških, sredi vsakršne lakote, ob trdoti in preizkusu moči so postali dečki možje.

Moški pa potrebuje za preživetje tudi duhovnost, o tem sem prepričana in to mnogi zatrjujete. Med njimi Richard Rohr, ki vodi številne seminarje za moške. O tem je napisal kar nekaj knjig, zakaj moški potrebuje tudi odmik, tišino in molitev.

Toda o tem, kaj pomeni biti moški in kako postati moški, pa najbolje veste moški sami. Tudi če vam številne skupine in skupni zajtrki pomagajo rasti in se razvijati kot moški, ustvarjeni ste po božji podobi.

Samo moški